Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Un socialist a decis în locul tuturor membrilor delegației Moldovei AP Euronest, deși nu le-a solicitat opinia

12 Apr. 2021, 14:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
12 Apr. 2021, 14:16 // Politica //  Valentina Buză

Deputatul PSRM, președinte al delegației parlamentare a Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară Euronest, Petru Burduja, a luat decizia de unul singur că țara noastră nu va vota proiectul Rezoluției cu referire la crearea unui impuls pentru integrarea europeană în cadrul strategiei UE pe termen lung, privind Parteneriatul Estic și la recuperarea, reziliența și democratizarea în continuare în perioada post-COVIDE-19.

Potrivit deputatului PAS, Mihai Popșoi, la fel membru al delegației Moldovei la AP Euronest, Burduja nici nu s-a consultat cu ceilalți membri ai delegației țării noastre, atunci când a decis să trimită o scrisoare, din numele tuturor membrilor delegației, precum că reprezentanții țării noastre nu vor vota pentru această rezoluție.

„Socialiștii scriu lucruri trăsnite. Domnului Petru Burduja nu-i este pe plac proiectul raportului Comitetului afaceri politice, drepturile omului și democrație al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (Euronest). Cu de la sine puteri, Burduja a decis, în numele întregii delegații, că noi nu vom participa la vot, deși membrii delegației nu s-au întrunit niciodată pentru a discuta așa ceva.  Când e vorba de drepturile omului și democrație, în special când este menționată Rusia sau Belarus, socialiștilor parcă le-ar da cu sare în ochi. Reacția lui Burduja este foarte ciudată pentru că Republica Moldova nu este pomenită deloc în textul raportului. Fiind disperați, socialiștii devin tot mai caraghioși în demersurile lor, făcându-ne țara de rușine”, scrie Popșoi.

Astfel, deputatul PAS afirmă că va participa la procedura de vot, indiferent de scrisoarea și decizia pe care a luat-o de unul singur Petru Burduja.

„Evident, eu voi participa la vot, iar scrisoarea lui Burduja nu are nicio valoare. Atât Consiliul Europei cât și Euronest înțeleg foarte bine situația de la noi. Toți știu cine sunt Socialiștii și ce hram poartă. Partenerii externi ai Republicii Moldova sunt și vor fi de partea poporului pentru că ei sunt bine informați, în pofida trăsnăilor scrise de socialiști”, notează Mihai Popșoi.

În scrisoarea expediată copreședinților Adunării Parlamentare Euronest, Burduja precizează că, decizia luată de acesta „reprezintă poziția oficială a Parlamentului Republicii Moldova, iar în cazul în care va apărea declarații și obiecții pe seama procedurii de vot sau a rezoluții din partea altor membri ai delegației țării noastre aceste poziții nu vor fi considerate drept oficiale”.

Doc: Mihai Popșoi

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 22:04 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări că Guvernul Gavriliță va veni cu un mecanism de compensare pentru cetățenii din păturile social-vulnerabile, în contextul scumpirilor resurselor energetice, informează Realitatea.md.

„Acolo unde scumpirile vor fi cauzate de factori externi, precum resursele energetice, Guvernul va veni cu mecanism de compensare. Și noi o să găsim mecanisme, vom interveni la scumpiri, ele vor avea loc pentru că noi importăm toate aceste lucruri din afară.

Dar acolo unde e situația alta, de exemplu cu testele la Covid-19, noi vom umbla la Codul Vamal, ca să modificăm unele lucruri, pentru ca aceste teste să nu fie atât de scumpe. Vom interveni acolo, unde se fac bani grei pe seama oamenilor”, a menționat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul national Moldova1.

Șeful Legislativului, nu a precizat însă care va fi mărimea compensațiilor și cum se va aplica mecanismul de compensare.

Autoritățile au anunțat că se așteaptă la scumpiri la gazele naturale, energia electrică, precum și la produsele petroliere, în contextul scumpirilor pe plan mondial.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române