Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Un socialist a decis în locul tuturor membrilor delegației Moldovei AP Euronest, deși nu le-a solicitat opinia

12 Apr. 2021, 14:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
12 Apr. 2021, 14:16 // Politica //  Valentina Buză

Deputatul PSRM, președinte al delegației parlamentare a Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară Euronest, Petru Burduja, a luat decizia de unul singur că țara noastră nu va vota proiectul Rezoluției cu referire la crearea unui impuls pentru integrarea europeană în cadrul strategiei UE pe termen lung, privind Parteneriatul Estic și la recuperarea, reziliența și democratizarea în continuare în perioada post-COVIDE-19.

Potrivit deputatului PAS, Mihai Popșoi, la fel membru al delegației Moldovei la AP Euronest, Burduja nici nu s-a consultat cu ceilalți membri ai delegației țării noastre, atunci când a decis să trimită o scrisoare, din numele tuturor membrilor delegației, precum că reprezentanții țării noastre nu vor vota pentru această rezoluție.

„Socialiștii scriu lucruri trăsnite. Domnului Petru Burduja nu-i este pe plac proiectul raportului Comitetului afaceri politice, drepturile omului și democrație al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (Euronest). Cu de la sine puteri, Burduja a decis, în numele întregii delegații, că noi nu vom participa la vot, deși membrii delegației nu s-au întrunit niciodată pentru a discuta așa ceva.  Când e vorba de drepturile omului și democrație, în special când este menționată Rusia sau Belarus, socialiștilor parcă le-ar da cu sare în ochi. Reacția lui Burduja este foarte ciudată pentru că Republica Moldova nu este pomenită deloc în textul raportului. Fiind disperați, socialiștii devin tot mai caraghioși în demersurile lor, făcându-ne țara de rușine”, scrie Popșoi.

Astfel, deputatul PAS afirmă că va participa la procedura de vot, indiferent de scrisoarea și decizia pe care a luat-o de unul singur Petru Burduja.

„Evident, eu voi participa la vot, iar scrisoarea lui Burduja nu are nicio valoare. Atât Consiliul Europei cât și Euronest înțeleg foarte bine situația de la noi. Toți știu cine sunt Socialiștii și ce hram poartă. Partenerii externi ai Republicii Moldova sunt și vor fi de partea poporului pentru că ei sunt bine informați, în pofida trăsnăilor scrise de socialiști”, notează Mihai Popșoi.

În scrisoarea expediată copreședinților Adunării Parlamentare Euronest, Burduja precizează că, decizia luată de acesta „reprezintă poziția oficială a Parlamentului Republicii Moldova, iar în cazul în care va apărea declarații și obiecții pe seama procedurii de vot sau a rezoluții din partea altor membri ai delegației țării noastre aceste poziții nu vor fi considerate drept oficiale”.

Doc: Mihai Popșoi

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 11:05
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Sept. 2023, 11:05 // Societate //  Valentina Buză

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) anunță deschiderea procedurii de achiziție pentru lucrările de reparație a nodului rutier (inclusiv pod de încrucișare) poziționat pe drumul public M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, km 41,96 (sectorul de drum km 41,59 – 42,10 și bretelele 1 și 2).

Lucrările la acest pod au început în anii 1990-1991, conform proiectului elaborat de Institutul de Stat „Moldghiproavtodor”, însă nu au fost finalizate, astfel pe parcursul a cca 30 de ani circulaţia vehiculelor se desfăşoară pe o jumătate de cale a podului, a doua jumătate fiind închisă.

„Odată cu darea în exploatare a sectorului de drum M3 (Porumbrei – Cimișlia), intensitatea traficului a crescut semnificativ, iar starea nesatisfăcătoare a podului de încrucișare de la km 41,96, influențează negativ asupra siguranței circulației rutiere și capacitatea lui portantă. Astfel, se impune reparatia capitală a acestuia, prin urmare asigurarea circulației rutiere în condiții de siguranță, confort și maximă fluență”, spun responsabilii.

În acest sens, ASD a demarat procedura achiziției, cu un cost estimativ de cca 51,212,32 milioane de lei fără TVA și un termen de execuție până la 31 decembrie 2024.

Obiectivul general al proiectului prevede reparatia intersecției denivelate (inclusiv a podului de încrucișare) la km 41,96, unde se intersectează cu drumul de însemnătate regională G122 (km 0,00).

Podul are o suprastructură cu lungimea de cca. 42 m, cu două deschideri de 21 de metri fiecare, susținute de grinzi simple rezemate.

„Necesitatea reparației acestui pod care mai bine de trei decenii a fost neglijat. Podurile sunt veritabile opere de artă și au o importanță strategică crucială pentru orice țară”, mai adaugă ASD.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală