Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

În cazul învestirii Guvernului Grosu am putea avea alegeri parlamentare repetate în două circumscripții

24 Mart. 2021, 10:56
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
24 Mart. 2021, 10:56 // Alegeri //  Petru Beregoi

Acordarea votului de încredere Guvernului Grosu de către Parlament ar putea declanșa după sine alegeri parlamentare noi în două circumscripții electorale, unde la 24 februarie 2019, doi deputați PAS au fost aleși de către cetățeni, iar acum se regăsesc în echipa guvernamentală a candidatului desemnat la funcția de prim-ministru, Igor Grosu.

Mai exact este vorba de Circumscripția uninominală Chișinău numărul 32, unde a câștigat alegerile deputatul PAS, Mihai Popșoi, care este nominalizat în Guvernul Grosu la funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Alegeri parlamentare ar urma să se desfășoare și pe Circumscripția uninominală Chișinău numărul 27, unde a fost ales deputatul PAS, Vladimir Bolea, iar acum se regăsește în funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

Deputații aleși pe circumscripțiile uninominale

Amintim că, alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 s-au desfășurat în baza sistemului electoral mixt, conform modificărilor făcute la Codul electoral, în 2017 de către PDM, PSRM și PPEM. Ulterior, după venirea la putere a Blocului Electoral ACUM și PSRM, acest sistem electoral a fost anulat și s-a revenit la sistemul de vot proporțional.

Totuși, alegerile parlamentare anticipate urmau să se desfășoare până la 17 august 2020, în cazul în care se decidea organizarea acestora, doar în baza sistemului mixt, iar după expirarea acestui termen, deja în baza sistemului proporțional.

Totodată, deputații care au fost aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, în cazul în care își depun mandatul sau încetează acesta din alte motive plauzibile, desfășurarea alegerilor parlamentare repetate se desfășoară în baza vechiului sistem, aprobat în 2017, a reiterat Curtea Constituțională în 2019, într-o decizie a sa.

Amintim că, ieri Igor Grosu și-a prezentat echipa guvernamentală, unde se regăsesc și trei deputați PAS, doi dintre care au ajuns în Legislativ pe circumscripțiile electorale uninominale.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 21:35
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 21:35 // Life //  Realitatea.md

Toamna este perioada perfectă pentru a face o călătorie în Europa și a descoperi noi locații inedite. Principalele destinații europene tocmai au trecut prin sezonul de vârf, străzile sunt mai liniștite, iar vremea încă este de partea noastră cu temperaturi prietenoase.

Totodată, în afara sezonului turistic, vă veți bucura și de cele mai bune hoteluri la un preț mai accesibil, mai puține cozi la atracțiile turistice, mai multe locuri în restaurante și mai puține persoane în fotografiile voastre de vacanță. Dacă te gândești să pleci într-o vacanță toamna aceasta, iată șapte destinații din Europa care nu te vor dezamăgi, potrivit peroz.ro.

1. Gent, Belgia

Gent este un oraș despre care se spune că pare ieșit dintr-un basm. Nu este cel mai cunoscut dintre orașele din Belgia, dar totuși, este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase orașe din această mică țară. De la răul, istoria, castelul și tradițiile sale, până la magazinele și evenimentele culturale, există o mie de lucruri de făcut și de descoperit în Gent.

2. Budapesta, Ungaria

Urcați pe dealurile din Budapesta și priviți râul, Parlamentul, culorile calde ale copacilor și vă veți simți ca și când ați fi singuri într-unul dintre cele mai romantice orașe din Europa. Aflati acolo, veți putea opta pentru o croazieră pe Dunăre sau vizite la principalele atracții turistice ale capitalei: hala pieței centrale, Opera din Budapesta, Dealul Castelului, totul este mai liniștit toamna la Budapesta.

3. Barcelona, Spania

Barcelona esta una dintre destinațiile preferate de turiștii din întreaga lume. Parcul Güell, Sagrada Familia, Bazilica Regală Montserra, cele mai frumoase comori din Barcelona sunt la fel de frumoase și toamna. Profitați de sejur pentru a vizita și împrejurimile Barcelonei, cum ar fi orașele Girona sau Sitges.

4. Porto, Portugalia

Porto este un oraș superb care trebuie descoperit în toate anotimpurile anului. Cei ce vizitează orașul portughez se vor îndrăgosti de casele colorate din Ribeira, vinul dulce de Porto, ce doarme în beciurile din Vila Nova de Gaia, dar și de valea Douro și podgoriile sale clasificate drept patrimoniu mondial de către UNESCO.

5. Amsterdam, Olanda

Amsterdam este una dintre cele mai romantice destinații pe tot parcursul anului, dar mai ales atunci când copacii de-a lungul canalelor se îmbracă în culorile lor calde de toamnă. Acest oraș, vizitat în fiecare an de milioane de călători, este mai liniștit în această perioadă a anului.

Plimbați-vă prin frumoasele buticuri și librării din Amsterdam, mergeți într-o mini- croazieră și vizitați casa Annei Frank sau Rijksmuseum.

6. Edinburgh, Scoţia

Edinburgh, capitala Scoției, este o destinație plină de viață. Este ideal pentru a sărbători Crăciunul, Anul Nou sau a profita de numeroasele sale festivaluri, vara. Puteți face o vizita Grădinei Botanice Regale din Edinburgh, care datează din secolul al XVII-lea, apoi rătăci prin unele dintre parcurile și spațiile verzi ale orașului.

Savurați, după-amiaza, un ceai clasic la The Colonnades at the Signet Library și vizitați Castelul din Edinburgh.

7. Dubrovnik, Croația

Dubrovnik este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Croației. Înconjurat de ziduri, vârfuri muntoase și ape cristaline, orașul oferă aceleași priveliști spectaculoase și toamna, cu avantajul că nu este la fel de aglomerat.

Totodată, apa mării Adriatice rămâne caldă până în octombrie sau chiar noiembrie, astfel vă veți putea bucura și de o baie în mare, pe lângă plimbările în centrul vechi și locațiile în care au fost filmate unele scene din Game of Thrones.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române