Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

iOS 15, lansat oficial: Care sunt schimbările apărute în noua versiune și ce trebuie să cunoască utilizatorii de iPhone

21 Sept. 2021, 20:29
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Sept. 2021, 20:29 // Sci-tech //  Mădălina Sorokovsky

Vești bune pentru utilizatorii de telefoane mobile iPhone. După ce doar unele persoane au avut posibilitatea să experimenteze iOS 15 în varianta beta, iată că acum acesta poate fi acum instalat pe orice astfel de telefon, începând cu modelul iPhone 6S. Haideți să vedem ce schimbări apar în noua versiune a sistemului de operare.

Noua versiune iOS 15 vine cu unele schimbări importante, printre care și capacitatea FaceTime de a efectua apeluri către utilizatorii de Windows și Android. De asemenea, printre schimbări se numără și o inteligență artificială care poate identifica mai bine animalele, plantele și alte articole din fotografii, dar și o caracteristică care controlează mai bine limitele notificărilor.

O dată cu iOS 15, aplicația Hărți vine și cu unele îmbunătățiri, inclusiv direcții mai bune, programe de transport public, dar și cu o caracteristică de direcții de mers pe jos cu realitate augmentată care plasează săgeți mari peste scene din lumea reală care le arată utilizatorilor unde să meargă.

Schimbări în Safari

Browserul implicit de pe dispozitivele Apple primește cea mai mare reproiectare din ultimii ani, aducând bara de adrese și butonul ”Înapoi” din partea de sus a ecranului mai aproape de partea de jos pentru a facilita accesul degetelor mari. Cu toate acestea, dacă nu vă place noul Safari, îl puteți schimba înapoi la aspectul vechi. De asemenea, Safari va salva grupuri de pagini deschise, astfel încât să puteți reveni la ele mai târziu și să accepte extensii.

Spotlight

Aplicația Spotlight de la Apple care caută pe web fișiere și face accesul mai ușor la aplicații. Aceasta poate fi accesată glisând cu degetul în jos din partea de sus a ecranului. Ei bine, în noul sistem iOS 15, Spotlight are un aspect nou, cu mai multe fotografii și informații furnizate de Apple despre emisiuni TV, filme, muzică și altele.

Siri funcționează mai rapid

Nu mai este nevoie ca Siri să trimită date către un server aflat la distanță pentru a înțelege ce i-ai cerut. Acum, poate face asta pe dispozitivul respectiv. Ei bine acest lucru va duce la o experiență mai rapidă fără o ușoară întârziere, dar și la confidențialitate suplimentară (Apple nu va mai avea acces la toate înregistrările solicitărilor utilizatorilor către Siri).

Portofel

iOS 15 permite adaugă cheilor în aplicația Wallet, care va permite descuierea încuietorilor cu o singură atingere. Cu toate acestea, ar trece ceva timp până când toți utilizatorii unui iPhone vor putea profita de aceste noi funcții. De exemplu, dacă ai o casă inteligentă sau mergi la birou, unde încuietorile sunt compatibile, poți să descui ușa cu telefonul mobil, imediat ce vă actualizați dispozitivul Apple cu noul software.

De asemenea, utilizatorii vor putea să stocheze în aplicație, inclusiv cheile de contact ale mașinii. Astfel, aceștia vor putea să încuie, descuie sau să pornească mașina fără a fi necesar să scoată telefonul din buzunar sau din geantă. De asemenea, cu ajutorul acestei funcții puteți să claxonați, preîncălziți mașina sau să deschideți portbagajul autovehiculului.

Această actualizare include chiar și mai multe funcționalități și îmbunătățiri. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul web al companiei Apple.

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 22:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 22:36 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a menționat că pentru gazele procurate de la compania poloneză, din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 mlrd de lei, informează Realitatea.md.

„Pentru a cumpăra gaz pe “preț secret”, “verișoarele” au luat azi din buget 1,7 miliarde lei.

De “secret” nu ne supărăm, că înțelegem și așa că e mai scump (ca de la ruși). Dacă era mai ieftin, Maia Sandu se întorcea de la Viena, era deja la Bogza în studiou.

Problema e cu alocarea a celor 1.7 mlrd.lei, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Anul trecut, în aprilie, când guvernul a vrut să procure echipamente medicale prin acest procedeu … PAS sau DA sau alții ca ei – au mers la Curtea Constituțională cu contestare. Evident, CCM i-a satisfăcut. Prin Decizia din 23 iunue 2020.

Nu se poate să iei ilegal din buget 1,7 miliarde de lei. E infracțiune”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că, la 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract cu o companie poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”