Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

VIDEO Joe Biden, primul discurs la ONU: Vom înceta „epoca războaielor”!

21 Sept. 2021, 20:42
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
21 Sept. 2021, 20:42 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a anunțat că America va pune capăt unei „epoci a războaielor”, referindu-se la conflictul din Afganistan, informează Realitatea.md. Aceasta a fost primul său discurs la ONU în calitate de președinte al SUA.

„Forța militară trebuie să fie nu primul, ci ultimul instrument și nu trebuie să fie o reacție de răspuns la orice problemă din lume. Nu vă faceți griji, SUA se va autoapăra și suntem pregătiți să folosim forța, dar fiecare misiune trebuie să fie clară și realizabilă”, a menționat liderul American.

În același timp, el a spus că va întări eforturile de luptă contra atacurilor cibernetice și că SUA va dubla suportul său oferit țărilor în curs de dezvoltare, pentru problemele climaterice.

Printre declrațiile sale, președintele american a oferit drept exemplu și situația din țara noastră, lăudându-i pe moldoveni pentru faptul că au reușit să ofere un vot masiv pentru forțele democratice.

Iată care sunt principalele declarații ale lui Joe Biden:

În loc să continuăm să luptăm în războaiele trecutului, trebuie să ne îndreptăm privirea spre provocări precum pandemia globală, răspunzând schimbărilor climatice, ameninţării cibernetice şi schimbării dinamicii globale a puterii.

Preşedintele Joe Biden a apărat retragerea haotică a SUA din Afganistan, afirmând că a fost un pas necesar pentru a îndrepta atenţia politicii americane către provocările globale pe care le reprezintă sistemele anti-democratice, pandemia de COVID-19 şi schimbarea climatică. „Am încheiat 20 de ani de conflict în Afganistan şi, odată ce încheiem o eră de război neobosit, începem o nouă eră de diplomaţie neobosită”, a declarat Joe Biden.

Statele Unite și alți aliați săi occidentali vor rămâne parteneri vitali. Mai mult ca niciodată, securitatea, prosperitatea și chiar libertățile noastre sunt interconectate.

Lumea de astăzi nu mai este lumea din 2001, iar Statele Unite ale Americii nu mai sunt aceeași țară precum era atunci când a fost atacată pe 11 septembrie 2001, acum 20 de ani. În prezent suntem mai bine echipați pentru a detecta și a preveni amenințările teroriste și ne-am dezvoltat mai mult capacitatea de respinge și de a răspunde amenințărilor.

Vom face față amenințărilor teroriste care apar astăzi și care vor apărea în viitor, printr-o gamă largă de instrumente disponibile, inclusiv prin colaborarea cu partenerii noștri locali, astfel încât să nu mai fie nevoie să fim atât de dependenți de campanii militare de dimensiuni foarte mari.

Armata americană nu trebuie folosită ca răspuns la orice problemă pe care o vedem în lume.

Invocând „moartea pe scară largă și evenimentele devastatoare” provocate de schimbările climatice, președintele american a anunțat și că va colabora cu Congresul american în scopul de a dubla finanțarea SUA pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să combată criza climatică.

Împreună cu eforturile sectorului privat, voi mobiliza 100 de miliarde de dolari pentru a sprijini programele de combatere a problemelor de mediu și climă în țările sărace care sunt afectate de schimbările climatice.

Solicit națiunilor lumii să pună „cele mai înalte ambiții climatice posibile pe masă” la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, cunoscută și sub numele de COP26, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow.

Criza climatică este „fără frontiere” și necesită cooperare.

Trebuie să-i ascultăm mai mult pe oamenii de știință și experții climatici, care ne spun că lumea se apropie rapid de un punct fără întoarcere în ceea ce privește încălzirea globală.

Administrația pe care o conduc lucrează strâns cu congresul SUA pentru a se realiza investițiile necesare în infrastructura ecologică, care ne vor ajuta să ne atingem obiectivele climatice.

În timpul discursului său, Joe Biden a anunțat că SUA își va asuma un angajament de 10 miliarde de dolari pentru efortul de a „pune capăt foametei și de a investi în sistemele alimentare din țară și din străinătate”. „Într-un moment în care aproape 1 din 3 persoane la nivel global nu au acces la hrană adecvată, chiar anul trecut, Statele Unite s-au angajat să adune partenerii noștri la masă și să dezbată soluțiile prin care poate fi combătută subnutriția”, a spus Joe Biden.

Ne vom strădui să ne asigurăm că drepturile fundamentale ale muncii, protecției mediului și cele legate de proprietatea intelectuală sunt protejate, iar beneficiile globalizării se resimt în toate societățile noastre. SUA va continua să susțină regulile și normele care au format baza angajamentului internațional vechi de zeci de ani ce a fost esențial pentru dezvoltarea națiunilor din întreaga lume. Ne vom respecta în continuare angajamente de bază privind libertatea de navigație, respectarea legilor și tratatelor internaționale și vom sprijini măsurile de control al armelor pentru a reduce riscul violenței și a spori transparența.

„Bombele și gloanțele” nu ne pot apăra împotriva pandemiei de Covid-19 sau a variantelor sale viitoare.

SUA au contribuit cu peste 15 miliarde de dolari la răspunsul global împotriva pandemie de coronavirus, livrând peste 160 de milioane de doze de vaccin anti-COVID către alte țări, ceea ce a inclus și 130 de milioane de doze din propria noastră capacitate de aprovizionare.

Washingtonul va anunţa angajamente suplimentare pentru a stimula vaccinarea în ţările mai puţin avansate miercuri, în cadrul unui summit virtual pe care îl organizează, a mai transmis Joe Biden în discursul susţinut în faţa Adunării Generale a ONU.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 15:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 15:13 // Actualitate //  Maria Timofti

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Într-un comunicat de presă, plasat pe pagina oficială, este menționat că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.

„Promo-LEX a pledat constant pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în condițiile respectării legislației. Cu regret, cadrul legal lacunar, în combinație cu abuzurile unor concurenți electorali în ceea ce privește finanțarea campaniei au dus la suprimarea drepturilor alegătorilor, precum și a celorlalți concurenți la alegeri libere și corecte”, se arată în comunicat.

În acest context, Misiunea atrage atenția că, legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Mai mult, potrivit art. 26 alin. (1) lit. o) Cod electoral, CEC are obligația pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”.

Misiunea constată că, deși legiuitorul a reglementat situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală. Un exemplu în acest sens sunt alegerile pentru funcția de primar al s. Hirova, r. Călărași din 14.05.2017, și alegerile pentru funcția de primar al comunei Lăpușna, raionul Hîncești, noiembrie-decembrie 2017.

Din aceste considerente, Asociația Promo-LEX susține în continuare interpretarea expusă în Opinia din 3 decembrie 2021 prin care turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală