Curs valutar
 • EUR
  20.5231
  0.1384%
 • USD
  18.8234
  -0.2152%
 • RUB
  0.2723
  -0.0734%
 • RON
  4.2070
  0.618%
 • UAH
  0.5098
  -0.2354%

Jizdan se destăinuie! Dezvăluie cum a semnat Pînzari actul de numire a lui Damir ca agent sub acoperire la INI

05 Aug. 2021, 10:26
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 10:26 // Politica //  Petru Beregoi

Ex-deputatul, Alexandru Jizdan, care a fost și ministru de Interne pe timpul guvernării Partidului Democrat, vine cu unele clarificări despre implicarea fostului șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, care a fost arestat, pentru că ar avea tangență cu dosarul Direcției 5 și acțiunile întreprinse de acesta în perioada respectivă.

Jizdan afirmă că, deși Pînzari este acuzat că l-ar fi angajat pe finul lui Vlad Plahotniuc, președinte al FEA, Dorin Damir, ca agent sub acoperire în cadrul Inspectoratului de Investigație al IGP, pe când deținea funcția de șef, iar Alexandru Jizdan era ministru de Interne, multe lucruri nu se cunosc în spațiul public cum în realitatea decurge procedura de racolare a agenților sub acoperire și cum se semnează actul dat de conducerea Poliției Naționale.

„Procedura de racolare și angajare e o istorie separată. În toată cariera mea profesională am atras la colaborare confidențială mulți agenți. Identitatea lor este secret de stat, iar atunci când mergeam la semnat actele la conducere, ei vedeau doar pseudonimul, adică persoana deja era criptată. Așa a fost și în cazul lui Alexandru Pînzari. El de fapt a semnat un act codificat, pentru un oarecare „X” sau „Y”. Sunt detalii care nu se discută în public, sunt anumite protocoale și reguli care acum au fost încălcate obraznic. Consider că s-a deschis „cutia pandorei”, iar acest precedent poate aduce daune grave securității naționale”, s-a destăinuit astăzi, Jizdan.

De asemenea, fostul deputat a venit cu replică și pentru ex-deputații Platformei DA, Alexandr Slusari și Chiril Moțpan, care îl învinuiesc atât pe el, cât și pe Alexandru Pînzari că ar avea tangențe cu o companie petrolieră, care asigură carburanți, inclusiv trupele ruse staționate în regiunea separatistă transnistreană.

„Declara Slusari la TV că eu, doar din motiv ca sunt prieten cu Alexandru Pînzari, aș deține cotă parte în compania „Tirex”. Din această informație este adevărat doar că sunt prieten cu Pînzari, restul este un fals. Niciodată nu am avut interese în compania Tirex. O spun cu responsabilitate, iar cei care au declarat acest lucru sunt mincinoși, oameni plătiți să facă acest lucru. Și ce a generat această manipulare în mințile bolnave ale unora? „Jizdan alimentează tancurile rusești în Transnistria”. Acesta este un exemplu cum poți diaboliza un om. Insist să veniți cu probe în acest sens, să arătați publicului dovada acestor declarații”, a scris Jizdan.

Referitor la acuzațiile lui Chiril Moțpan, Alexandru Jizdan declară:

Așa cum nu a luptat la război, dar se declară veteran, la fel nu are idee de activitate operativă. Moțpan doar impunea angajații MAI să cumpere reviste unde el era cofondator sau avea interese materiale. Așa îl ține minte sistemul. Azi acest individ vorbește despre grupări criminale, despre operațiuni, filaj ș.a. Dar de ce nu spui Moțpan despre faptul că Pînzari a fost la război în 1992, că a participat la sute de operațiuni, că și-a riscat viața de mai multe ori pentru ca azi, în Republica Moldova oamenii să nu aibă frică de „hoți în lege”?! De ce nu spui că de fapt, Pînzari nu a încălcat legea, iar semnătura pusă de el pe acel document este una din multe altele, puse anterior după aceeași procedură (și de alți șefi ai Poliției Naționale). Situația este favorabilă vouă, nu? Un teren bun pe care acum să vă tot manifestați. Dar, oare este corect să amăgiți fără rușine pe la televiziuni și nici măcar să nu purtați răspundere pentru asta.

Amintim că, membrul Partidului Democrat, fost șef al IGP, Alexandru Pînzari, fost reținut în dosarul în care este vizat președintele FEA, Dorin Damir, și șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea ultimului în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei Direcții 5 a INI în perioada guvernării democratice.

Se vehicula că, Alexandr Jizdan ar fi încercat să fugă din țară, după arestarea lui Pînzari, după ce a fost văzut pe Aeroportul Internațional Chișinău, lucru, care a fost infirmat chiar de acesta, precizând că a plecat într-o vacanță, aceasta fiind planificată cu mult timp înainte de evenimentul dat.

Realitatea Live

27 Ian. 2023, 10:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Ian. 2023, 10:30 // Societate //  Valentina Buză

Doi bărbați de 30 și 32 de ani, originari din localitatea Recea, raionul Strășeni, au fost reținut pentru că și-au omorât amicul de pahar. Conform informațiilor de la poliție, cazul a avut loc joi seara.

Urmare a celor întâmplate, la fața locului s-a deplasat grupa operativă, care a stabilit că doi bărbați cu vârstele de 30 și 32 de ani au mers în ospeție la un cunoscut de 37 de ani din Recea. 

„După ce împreună au consumat băuturi alcoolice, între aceștia s-a iscat un conflict, iar suspecții au bătut victima până a decedat. Ambii suspecți se aflau în stare de ebrietate cu grad avansat, având antecedente penale”, se arată în nota informativă a Poliției.

Responsabilii spun că suspectul de 30 de ani a fost imobilizat și reținut cu ajutorul angajaților BPDS „Fulger”, după ce a fugit de la locul comiterii infracțiunii și se ascundea la domiciliul său în podul casei, opunând rezistență și manifestând un comportament agresiv.

Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru omor intenționat, cei doi fiind reținuți pe un termen de 72 de ore.

Pentru fapta comisă, persoana care se face vinovată de comiterea faptei riscă închisoare de la 15 la 20 ani sau detențiune pe viață.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală