Curs valutar
  • EUR
    19.3386
    0%
  • USD
    18.7918
    0%
  • RUB
    0.1836
    0%
  • RON
    3.8870
    0%
  • UAH
    0.4458
    0%

Klaus Iohannis, reacție după proteste: Știu că este descurajant că restricțiile nu pot fi încă ridicate, ele pot ajuta

30 Mart. 2021, 16:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
30 Mart. 2021, 16:43 // În Lume //  Valentina Buză

Președintele Klaus Iohannis condamnă, într-un mesaj transmis marți, violențele și manifestările extremiste și xenofobe de la protestele care au avut loc luni. Președintele condamnă, de asemenea, „încercarea de a captura politic protestele”, pentru a le transforma în „vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului”. Acesta transmite că îi înțelege pe românii care sunt nemulțumiți după un an de restricții însă „aceste măsuri sunt singurele care ne pot ajuta să reducem răspândirea coronavirusului”.

Declarația completă a președintelui Klaus Iohannis:

„România este o democrație funcțională și matură, în care libera exprimare a opiniilor este garantată. Libertatea de gândire nu poate fi îngrădită, toți avem dreptul la opinie și dreptul să ne-o putem exprima public. Acesta este un principiu nenegociabil și fundamentul unei societăți libere.

Demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime și fac parte din structura oricărei democrații funcționale.

Intolerabile și complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor. Inclusiv ale celor care protestează și neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni și a răpus milioane de suflete la nivel global.

Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului. Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriașă în aceste momente dificile pentru țara noastră.

Violența, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viața românilor, extremismele de orice fel promovate în numele dreptului la liberă exprimare sunt toxice și nocive. Ura și violența nu duc niciodată la rezultate constructive pentru societate și, în mod cert, aceste comportamente reprobabile nu reprezintă România.

Țara noastră a reușit până acum să depășească toate așa-numitele valuri ale pandemiei tocmai pentru că cetățenii, în marea lor majoritate, au înțeles necesitatea măsurilor, le acceptă, le respectă și le mulțumesc pentru asta.

În același timp, fricile, temerile și nemulțumirile românilor, în această perioadă extrem de dificilă, sunt firești și îndreptățite. Știu că este din ce în ce mai greu, știu că suntem obosiți după mai bine de un an de criză sanitară. Știu că este descurajant că restricțiile nu pot fi încă ridicate, deși cu toții ne-am dori ca acest lucru să fie posibil imediat.

Din păcate, aceste măsuri sunt singurele care ne pot ajuta să reducem răspândirea coronavirusului. Cu cât le respectăm mai bine, cu atât mai scurtă va fi perioada în care este necesară impunerea lor.

Aceasta este o alegere pentru viață, pentru viața și sănătatea cât mai multor români. Sunt deja mult prea multe familii din România care au pierdut pe cineva drag din cauza acestui virus teribil. Eforturile și sacrificiile tuturor, chiar dacă sunt foarte grele, salvează vieți, salvează viețile celor dragi nouă.

Nu există altă alternativă pentru a stopa o creștere galopantă a numărului de îmbolnăviri, care ar duce la blocarea sistemului sanitar, cu consecințe dintre cele mai dramatice.

Virusul nu are culoare politică, nici opinii. Acționează fără discernământ și infectează oamenii indiferent dacă aceștia cred sau nu în existența sa. De aceea această pandemie este atât de periculoasă, pentru că toată lumea este expusă infectării, iar cei mai vulnerabili dintre noi riscă să facă forme extrem de grave. Dar nimeni nu este complet ferit în fața COVID-19, nici măcar tinerii.

Singurele căi prin care vom stopa această pandemie sunt, pe de o parte, restricțiile menite să stopeze mobilitatea și aglomerările umane iar, pe de altă parte, vaccinarea.

Vestea bună este că, în România, campania de vaccinare este bine organizată și accelerează în fiecare zi.

Vedem deja în țările care au fost puternic afectate de pandemie și care au vaccinat o bună parte din populație cum imunizarea influențează în bine rata de infectare.

După un an de luptă cu această teribilă pandemie începem, așadar, să întrezărim finalul și speranțele noastre că această perioadă grea se va încheia curând sunt pe deplin justificate și îndreptățite.

Trebuie să mai avem puțină răbdare și să trecem împreună, așa cum am făcut-o de fiecare dată, peste această situație de criză. De aceea, în aceste momente solidaritatea este atât de importantă.

În același timp, autoritățile responsabile cu gestionarea pandemiei trebuie să facă mai mult, să dialogheze mai mult cu oamenii, să le explice de ce au fost implementate unele măsuri, care este eficiența și eficacitatea lor, ce sperăm să se întâmple și, mai ales, să le ofere milioanelor de români care respectă măsurile, fac sacrificii și renunță temporar la confortul și libertățile lor, un orizont de timp rezonabil la care speră că aceste măsuri vor produce efecte și vor fi ridicate.

Într-o pandemie în care singura certitudine a fost incertitudinea, toți facem greșeli. Nu au existat rețete certe, ci doar o adaptare permanentă a măsurilor pentru a câștiga un război inegal cu un virus a cărui principală componentă este impredictibilitatea”.

Realitatea Live

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
19 Ian. 2025, 14:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
19 Ian. 2025, 14:20 // În Lume //  Elena Putregai

O nouă cercetare realizată de site-ul de urmărire a turbulențelor Turbli dezvăluie rutele din Europa care se confruntă cel mai des cu turbulențe. Factori precum relieful muntos, jeturile de aer și fronturile meteo pot contribui la apariția lor.

Datele furnizate de Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) sugerează că, în perioada 2009-2023, 37 de pasageri și 146 de membri ai echipajului au fost grav răniți din cauza turbulențelor, acestea rămânând cea mai mare cauză a rănilor pe un zbor comercial.

Turbulențele pot apărea oriunde, dar anumite caracteristici le pot face mai frecvente, potrivit euronews.

O nouă cercetare realizată de site-ul de urmărire a turbulențelor Turbli a scos în evidență rutele din Europa care sunt cele mai susceptibile de a se confrunta cu turbulențe.

Opt dintre primele 10 cele mai turbulente rute încep sau se termină în Elveția, iar alte rute trec peste sau în jurul Alpilor.

Pentru a cuantifica probabilitatea turbulențelor, Turbli utilizează rata de disipare a vârtejurilor (EDR). Aceasta este o măsurătoare a turbulenței atmosferice care este independentă de caracteristicile aeronavei. Este metrica standard pentru turbulențele aviatice utilizată de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) și de Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

Cele mai turbulente rute din Europa în 2024

  • Nisa – Geneva: EDR 16.07
  • Nisa – Zurich: 15.49
  • Milano – Zurich: 15.41
  • Milano – Lyon: 15.37
  • Nisa – Basel: 15.33
  • Geneva – Zurich: 15.05
  • Nisa – Lyon: 14.99
  • Geneva – Veneția: 14.78
  • Lyon – Zurich: 14.74
  • Veneția – Zurich: 14.67

Conform Turbli, tot ce este sub un EDR de 20 este considerat „ușor”, iar cele între 20 și 40 sunt moderate. Nicio rută din lume nu a fost clasificată ca fiind puternică (40-60) sau extremă (80-100) pe baza unei medii anuale, deși este posibil ca unele incidente individuale să fi depășit aceste praguri.

Cu toate acestea, turbulențele extreme sunt neobișnuite în Europa.

În comparație, cele mai turbulente rute din lume se află toate în America de Sud, traversând lanțul muntos Anzi. Cea mai turbulentă rută, cu un EDR de 24,68, a fost Mendoza-Santiago, urmată de Cordoba-Santiago și Mendoza-Salta.

În general, zborul deasupra sau în apropierea munților poate cauza turbulențe.  Atunci când vânturile lovesc o zonă muntoasă, ele pot fi forțate să se ridice deasupra vârfurilor, provocând curenți ascendenți.

Vârfurile înalte pot crea, de asemenea, ceea ce se numește „valuri de munte”, cauzate de perturbarea fluxului de aer orizontal.

Aceste perturbări ale curenților de aer pot perturba efectiv traiectoria de zbor a unei aeronave, făcând ca avionul să se ridice, să coboare sau să sară în sus și în jos pe măsură ce trece prin zonă.

De asemenea, temperatura și umiditatea joacă un rol în severitatea turbulențelor. Cu cât aerul este mai cald și mai umed, cu atât turbulențele vor fi mai extreme, ceea ce explică de ce rutele deasupra Anzilor tind să fie mai rele.

Aeronavele moderne sunt concepute pentru a face față chiar și celor mai extreme turbulențe fără a suferi avarii. Cu toate acestea, nu se poate spune același lucru despre pasageri.

În toate evenimentele de turbulență pe care le-am văzut în 2024, pasagerii care erau legați în siguranță în scaunele lor au reușit să iasă nevătămați din aeronavă. Pasagerii și membrii echipajului care nu erau asigurați au fost cei care au suferit cele mai grave leziuni.

Experții sunt de acord că turbulențele se agravează ca urmare a schimbărilor climatice. Mai exact, temperaturile extreme mai mari și furtunile mai puternice și mai imprevizibile înseamnă că turbulențele extreme sunt susceptibile de a deveni mai frecvente. Universitatea Reading din Regatul Unit estimează că, până în 2050, turbulențele vor fi de două ori mai frecvente.

Industria aviatică depune eforturi susținute pentru a menține siguranța pasagerilor. Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a lansat platforma „Turbulence Aware” în 2018 și în prezent peste 25 de companii aeriene contribuie și consumă date prin intermediul a peste 2 600 de aeronave.

Datele din platformă sunt utilizate în instrumentele din cabina de pilotaj și în software-ul de planificare a zborurilor pentru a prevedea și a evita mai bine turbulențele.

Pe lângă aceste date, piloții se bazează pe sistemele sofisticate de radar meteorologic de la bordul aeronavelor pentru a detecta și evita zonele cu turbulențe.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Un nou modul fiscal pentru POS-urile Android de la Victoriabank, în parteneriat cu Soft Lider
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Belgia interzice țigările electronice de unică folosință. Ce se întâmplă în Moldova?
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Peste 4,72 mln de MDL în sprijinul comunității. Kaufland Moldova lansează al doilea raport de sustenabilitate
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Philip Morris Moldova: Programul de colectare a rezervelor de tutun a devenit realitate datorită consumatorilor
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
Maib continuă să sprijine sectorul medical. Află cum poate fi accesat creditul online, dedicat companiilor medicale
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală