Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Kremlinul, care a „paralizat” ambasada Cehiei: Această tonalitate este inacceptabilă în timp ce se vorbește cu Rusia

22 Apr. 2021, 11:04
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
22 Apr. 2021, 11:04 // În Lume //  Daniel Hacina

Republica Cehă a cerut miercuri Rusiei, să permită diplomaților săi expulzați să se întoarcă la Moscova, amenințând că altfel vor solicita părăsirea țării unui număr și mai mare de diplomați ruși.  Cererea autorităților de la Praga, intensifică în continuare conflictul diplomatic dintre cele două state, care a început cu presupusa implicare a spionilor ruși într-o explozie masivă a unui depozit ceh de muniție.

Cererea a venit după ce Rusia a anunțat duminică expulzarea a 20 de diplomați cehi oferindu-le 24 de ore să părăsească țara, drept măsuri de represalii pentru expulzarea a 18 diplomați ruși de la Praga, în contextul în care aceștia ar fi fost identificați drept spioni din GRU și SVR (servicii de informații militare și externe) ale Rusiei.

Noul ministru ceh de externe, Jakub Kulhanek, la convocat pe ambasadorul rus la Praga, Aleksandr Zmeievski, pentru a protesta împotriva a ceea ce el a numit „reacția inadecvată” a Rusiei.

Kulhanek a spus că, din cauza numărului ridicat de angajați ai ambasadei ruse la Praga, acțiunea cehă „în niciun caz” nu îi amenință funcționarea normală, a acesteia, în timp ce răspunsul Rusiei a „paralizat” ambasada Cehiei de la Moscova.

Kulhanek a dat rușilor timp până astăzi la prânz „pentru a permite întoarcerea tuturor diplomaților expulzați la ambasada cehă de la Moscova”. În caz contrar, a avertizat el, „Voi reduce joi după-amiază, personalul ambasadei ruse la Praga, astfel încât numărul lor să fie egal cu numărul actual al personalului ambasadei cehe la Moscova”.

Reacția de la Moscova nu s-a lăsat șteptată mult. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia sugerează Cehiei „să lase ultimatumurile pentru întâlnirile din cadrul NATO. Acest tip de ton este inacceptabil în timp ce se vorbește cu Rusia”.

Liderii cehi au declarat sâmbăta trecută, că au dovezi furnizate de serviciile naționale de informații și securitate ce indică participarea a doi agenți ai unității de elită 29155 a GRU la explozia din 2014 în care au decedat două persoane.

Aceiași doi ruși au fost acuzați de către autoritățile britanice în 2018 că ar fi încercat să-i omoare pe fostul spion rus Sergei Skripal și pe fiica sa cu agentul nervos „Novichok” în orașul englez Salisbury.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
07 Mai 2021, 21:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
07 Mai 2021, 21:39 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cetățenii Republicii Moldova, care și-au propus să călătorească în următoarele zile, ar trebui să cunoască situația din țara gazdă referitor la starea pandemică. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu unele informații actualizate, informează Realitatea.md.

De exemplu, în România este prelungită starea de alertă pe întreg teritoriul țării, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 22 din 8 aprilie 2021 a Comitetului National pentru Situații de Urgență.

Este menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu o serie de excepții. Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, pe durata stării de alertă.

În Ucraina se păstrează regimul de carantină adaptivă până la data de 30 iunie, astfel că cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

Cei, care doresc să plece în vacanțe în Bulgaria trebuie să cunoască faptul că pot prezenta documente, care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19 sau un act privind testul PCR la virusul de tip SARS-COV2.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta informațiile accesând aici.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile