Curs valutar
 • EUR
  18.9695
  -1.1055%
 • USD
  19.4460
  0.1491%
 • RUB
  0.3340
  3.0838%
 • RON
  3.8385
  -1.1202%
 • UAH
  0.5265
  0.1519%

La ce oră este indicat să bem cafeaua? Greșeala imensă pe care o fac toți oamenii

31 Mai 2022, 06:25
 // Categoria: Life // Autor:  Redacția Realitatea
31 Mai 2022, 06:25 // Life //  Redacția Realitatea

De cele mai multe ori, ne ridicăm din pat și ne ducem la bucătărie să preparăm cafeaua. Foarte multe persoane au acest reflex. Dar este oare bine ?

Nopți nedormite, oboseală, somn agitat se pare ca 9 din 10 persoane au obiceiul să bea o cafea pentru a se trezi dimineața. Potrivit diferitelor studii științifice, nu trebuie să bem cafea prea devreme dimineața: ar fi chiar contraproductiv !

Mai întâi de toate, fiți siguri: DA, cafeaua este incredibil de bună pentru sănătate și prelungește viața. Potrivit unei compilații de mai multe studii, publicate în August 2017, consumul de cafea reduce riscul de cancer până la 20 %, reduce riscul bolilor de inima cu 5 %, reduce riscul de diabet zaharat tip 2 cu 30 % şi reduce riscul bolii Parkinson cu 30 %.

Plină cu antioxidanți naturali, cafeaua calmează inflamațiile, reglează insulina și glucoza… Cum era de aşteptat, băutorii de cafea trăiesc in medie mai mult decât cei care nu beau cafea deloc.

O descărcare de cortizol în momentul trezirii

Cercetările arată că momentul propice pentru a bea o cafea, pentru a nu pierde din beneficiile sale, trebuie să fie în acord cu ritmurile biologice naturale ale fiecăruia. Explicația ? Secreția de cortizol, numit și « hormonul stresului », este controlată de ceasul nostru biologic, situat în hipotalamus. Acesta este eliberat în funcţie de ritmul nostru circadian, un ciclu de 24 de ore, care poate fi puțin diferit pentru anumite persoane. Cei care se trezesc devreme sau se culcă târziu, spre exemplu, au ritmul circadian decalat de aproximativ 12 ore.

Dimineața, la trezire, creierul comandă o descărcare de cortizol pentru a pune corpul în activitate după o noapte de odihnă şi o perioadă de nemâncare. Așa că, o ceaşcă de cafea băută imediat ce vă ridicați din pat, nu vă va ajuta să vă treziți, ci din contra, aceasta va genera o doză suplimentară de stres, furnizată de cafeină, care va stimula, de asemenea, organismul.

O altă consecinţă posibilă: obișnuirea corpului la efectele cafeinei, deci, el va cere mai multă cafeină, în special când producția de cortizol din organism este mai scăzută.

Momentul potrivit în functie de propriul ritm

După un expert în Neuroştiinţe de la scoala de medicină Geisel din Dartmouth, Statele Unite, pentru persoanele care se trezesc în fiecare dimineaţă în jurul orei de 06:30 – 07:00, momentul ideal pentru a bea cafeaua este situat între orele 09:30 şi 11:30, deoarece, pentru ele, cortizolul ajunge la nivelul sau maxim între orele 08:00 – 09:00, 12:00 – 13:00 şi 17:30 – 18:30.

Pentru persoanele care se trezesc foarte devreme, în jurul orei de 03:30- 04:00, nivelul lor de cortizol atinge nivelul maxim între orele 05:00 – 06:00, 09:00 – 10:00 și între 14:30 – 15:30. Momentul propice pentru cafeaua de dimineață este deci, între orele 06:30 si 08:30.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pentru cei care se trezesc târziu, aproximativ între orele 10:00-10:30, nivelul de cortizol va ajunge la nivelul maxim între orele 11:00 -12:00, 15:00 – 16:00 şi între 20:30 – 21:30. Pentru aceste persoane, momentul cel mai bun pentru a bea cafeaua, este situat între 12:30 şi 14:30.

Chiar dacă eşti înnebunit după cafeaua naturală, dar nu a băuturilor solubile sau substituenţilor dubioşi, nu uita s-o consumi cu măsură şi fără lapte.

Bea cafea curată, dar nu băuturi de cafea

O porţie de espresso cu volumul de 30 ml conţine 1 calorie. 200 ml de cafea naturală fiartă în ibric te vor alimenta cu 2 calorii. Cafeaua conţine puţine grăsimi, iar uleiul se elimină doar în cazul arderii boabelor. Respectiv, cafeaua nu-ţi va afecta silueta. Însă nu şi în cazul în care adaugi în cafea lapte sau zahăr, care îi sporesc izbitor puterea calorică. Un cappuccino conţine 65 calorii, iar băuturile cu frişcă, siropuri din zahăr, caramelă şi îngheţată pot echivala cu jumătate din raţia alimentară zilnică.

Nu adăuga lapte în cafea

Iubim cafeaua pentru proprietăţile antioxidante, care se pierd atunci când adăugăm în ea lapte sau frişcă sintetică. Apreciem faptul că ea distruge bacteriile, care provoacă carie (precum susţin savanţii occidentali), dar şi această calitate este anihilată de lapte sau zahărul pe care le adăugăm. Mai mult, laptele semnifică şi mai multe calorii, fapt de care trebuie să ţină cont persoanele cu exces de greutate. Dar să nu uităm şi de acele persoane, care suferă de intoleranţă la lactoză!

Dacă iubeşti gustul de lapte al băuturii, ţine minte că acesta, având o structură liantă, reduce nu acţiunea cafeinei, ci a taninei, căreia cafeaua îi datorează gustul amărui.

Bea apă peste 20-25 de minute după cafea

Cafeina, care se conţine în cafea, practic momentan începe să acţioneze asupra organismului, după prima înghiţitură: ea duce la constricţia vaselor tuturor organelor şi dilată vasele renale. Astfel, rinichii sunt irigaţi din belşug cu sânge, iată cum se explică faptul că după cafea mulţi aleargă la toaletă. Peste 20-25 de minute iese îşi face efectul a doua substanţă – teobromina, care dilată vasele sangvine ale tuturor organelor şi le îngustează pe cele renale. Scade presiunea sistemului, fluxul sanguin renal se diminuează şi se simt uşoare dureri în rinichi.

Cafeaua de dimineaţă stimulează pasiunea

În urma cercetării, oamenii de ştiinţă au aflat că bărbaţii care beau cafea regulat în fiecare zi (1-3 ceşti de cafea/ zi) au o calitate mult mai bună a spermei decât cei care nu beau cafea.

 

Realitatea Live

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
26 Sept. 2022, 08:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
26 Sept. 2022, 08:29 // În Lume //  Redacția Realitatea

Băncile daneze împart pături pentru a-şi ajuta angajaţii să facă faţă temperaturilor mai scăzute din biro­uri introduse ca parte a eforturilor de reducere a consumului de energie, potrivit Mediafax.

Danemarca limitează încălzirea la 19 grade C în clădirile publice şi a încurajat companiile private să pro­ce­deze la fel pe fondul temerilor că criza energiei ar putea duce la între­ru­peri de electricitate. Aproape toate marile bănci daneze au făcut acest pas, scrie Bloomberg, citat de ZF.

La Arbejdernes Landsbank, a şasea mare bancă daneză, pături au fost oferite unui număr de 1.800 de angajaţi ca aceştia să nu îngheţe, a anunţat Peter Froulund, purtător de cuvânt al acesteia. Spar Nord Bank, a cincea ca mărime din Danemarca, oferă celor 1.600 de angajaţi ai săi pături, jachete şi cămăşi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Din ce în ce mai mulţi nemţi re­curg la lemne de foc pentru a-şi încăl­zi locuinţele, preţurile acestora a­proa­pe dublându-se faţă de anul trecut, potrivit Euractiv. Îngrijoraţi, nemţii îşi cumpără radiatoare electrice şi lemne de foc. Drept rezultat, preţurile lemnelor de foc au urcat cu 85,7% faţă de anul trecut. Cea mai dramatică creştere a fost înregistrată la peleţi, de până la 133,3%.

Din cauza cererii locale în creş­tere, exporturile au scăzut cu 30,3% faţă de anul trecut. Şi importurile de sobe au crescut. Până în iulie au fost importate cu 60.000 de sobe mai mult în Germa­nia, 62,4% provenind din China. Simultan, reexporturile de sobe către ţările UE au scăzut cu 28,8%.

Pentru a se putea încălzi la iarnă, polonezii stau la cozi interminabile în faţa minelor de cărbune pentru a-şi face rezerve, notează Reuters.

Temându-se de penurii în iarnă, polonezii stau la coadă zile şi nopţi.

„E dincolo de orice imaginaţie. Oamenii dorm în maşini. Îmi amin­tesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut niciodată prin minte că ne-am putea întoarce la ceva şi mai rău“, declară un pensionar.

Cererea în creştere dramatică a forţat minele de stat să raţionalizeze vânzările sau să ofere cărbunele persoanelor fizice prin intermediul unor platforme online, în cantităţi limitate.

La mina Bogdanka, Piotr Maciejewski, în vârstă de 61 de ani, un fermier local ce s-a aşezat la coadă, se declară pregătit să aştepte cât va fi necesar.

„Mi-am lăsat tractorul la coadă, mă duc acasă să dorm puţin“, declară acesta.

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală