Ești în fața unui calculator, completezi de zor un CV în care adaugi toate meritele și succesele academice, dar și practice pe care le ai, apeși un click și voila! Ești deja angajat într-un post nou cu diferite provocări și dificultăți. Din păcate, mulți tineri aflați la început de cale, dar și adulți gata să-și schimbe considerabil orientarea profesională, se ciocnesc de câteva dificultăți importante: nu știu care sunt elementele indispensabile de care să țină cont când se angajează și, mai ales, care le sunt drepturile în calitate de salariat. Am punctat pentru tine câteva elemente de care să ții cont atunci când decizi să aplici pentru un anumit post, dar și când l-ai obținut deja.
1. Verifică care e durata perioadei de probă.
Una dintre garanțiile de bază ale angajatorilor este prezența în contractele individuale de muncă a perioadei de probă, în care aceștia pot testa competențele profesionale și practice ale angajatului. Acest lucru nu ar trebui să te sperie, dimpotrivă trebuie să funcționeze ca un mecanism de motivare constantă. Durata poate varia între o lună și trei luni calendaristice, la expirarea cărora se semnează contractul individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată.
2. Asigură-te că înțelegi normele din legea salarizării.
Vrem, nu vrem, dar legea salarizării este un act legislativ vital pentru orice angajat, deoarece aplicarea corectă a normelor prevăzute presupune plata corespunzătoare pentru munca depusă. În acest sens, este important să soliciți date de la contabilitate cu privire la normarea muncii, salariu unitar, impozite și taxe, orice tip de declarație fiscală și în general orice informație ce vizează nemijlocita remunerare a muncii tale.
- Studiază actele normative interne.
Una dintre greșelile frecvente pe care le face orice potențial angajat e că nu citește sau studiază neatent regulamentele interne ale angajatorului. De exemplu, regulamentul intern are menirea de a asigura siguranța proceselor lucrative inițiate, iar regulamentul sindical permite garantarea drepturilor fundamentale ale salariaților. În plus, nu uita să soliciți de la angajator fișa postului, dacă nu vrei să te pomenești pe rolul angajatului „orchestră”, care face de toate pentru toți.
- Verifică recenziile de pe rețelele sociale
Nici un HR specialist nu îți va da mai multă informație decât impresiile clienților, în cazul în care te angajezi la o companie privată. Prin urmare, intră în compartimentul recenzii de pe Google, de exemplu, și află care e profilul activității companiei, ce relații cu publicul are sau alte detalii care îți pot oferi informații prețioase. În acest fel, vei avea încă un element din puzzle.
Nu uita, un om informat e un om puternic. Fii la curent cu tot ce ține de joburi, granturi, legislație, accesând portalul primarie.halleykm.md.
P.