Joi, 16 februarie, începând cu ora 14:00, în Sala de Conferințe a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, va avea loc lansarea monografiei „Deportările: calvarul familiilor basarabene”, autor Corneliu Prepeliță, publicată de Editura Lexon Prim.
Lucrarea cuprinde trei capitole: I – Viața în gulagul sovietic; II – Deportarea în memoria unghenenilor; III – Monumente ridicate în memoria deportaților.
Mesajul cărții este profund și distinct, oferind posterității adevărul despre trecut și educând tânăra generație, care cunoaște foarte puține despre calvarul prin care au trecut basarabenii în perioada sovietică.
Autorul a depus o muncă asiduă, colectând fotografii și documente din majoritatea satelor din raionul Ungheni, dovezi în care sunt reflectate modul de viață al familiilor deportate, condițiile de muncă silnică și forma de școlarizare a copiilor deportați.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Cercetarea este originală prin abordarea inovativă a temei, investigată de către autor detaliat, la nivel local, cu un efort maxim de a scoate din anonimat destine și istorii de viață, împrejurările în care au locuit deportații din Siberia și Kazahstan, aducând un omagiu victimelor represiunilor politice și un avertisment pentru contemporani, ca asemenea tragedii să nu se mai repete.
Prin lucrarea sa, autorul oferă un exemplu eficient de cercetare locală, demnă de urmat pentru istorici din alte localități.
Cu câte un mesaj introductiv, la lansare vor fi prezenți istoricii Anatol Petrencu dr. hab., prof. univ. (Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova) și Octavian Țîcu dr., cerc. șt. coordonator (Institutul de Istorie, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova).