Curs valutar
 • EUR
  20.3956
  0%
 • USD
  19.5427
  0%
 • RUB
  0.3185
  0%
 • RON
  4.1377
  0%
 • UAH
  0.5292
  0%

La inițiativa Partidului „ȘOR”, a început reconstrucția satelor din raionul Orhei

08 Iul. 2022, 12:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
08 Iul. 2022, 12:56 // Societate //  Realitatea.md

Se lucrează de zor în comuna Zorile din raionul Orhei. Această este prima localitate din cele 14 care vor fi modernizate complet, conform Strategiei de dezvoltare a raionului Orhei pentru anii 2022-2027, intitulată „Raionul Orhei, raion de vis”, elaborată de echipa Partidului „ȘOR”. În prezent, au loc lucrări de amenajare a unui parc și construcția estradei de vară.

Locuitorii comunei Zorile, din care face parte satul cu aceeași denumire, precum și Inculeț și Ocnița-Țărani, spun că sunt mândri că localitatea lor se dezvoltă, lucru care nu s-a întâmplat ani în șir.

„Tare multe se fac în localitatea noastră. Va fi amenajată o terasă pentru bătrâni, ca să avem unde sta la sărbători. Îi mulțumim dlui primar și lui Ilan Șor”, a spus o pensionară.

„După ce echipa Partidului „ȘOR” a venit la Primărie, în sat se văd schimbări mari. Infrastructura se dezvoltă. Până nu demult, nu s-a făcut nimic, acum se fac multe, și pentru bătrâni, și pentru tineri, și pentru copii. Mulțumim!”, a menționat un bărbat.

Costul lucrărilor de amenajare a parcului și construcția estradei de vară se ridică la peste un milion de lei. Lucrările ar trebui să se încheie la începutul lunii august. Potrivit primarului comunei Zorile, Igor Panfil, anul acesta vor fi puse în aplicare și alte proiecte benefice pentru oameni.

„În parcul pe care îl amenajăm acum, vor fi 250 de metri pătrați de bordură. Estrada de vară va avea 42 de metri pătrați. Pe lângă aceste proiecte, mai sunt în desfășurare altele. Mai exact, este vorba despre reconstrucția unui drum, renovarea Oficiului Medicilor de Familie și amenajarea curții școlii. Toate aceste proiecte vor costa aproape cinci milioane de lei și vor fi duse la bun sfârșit în acest an. Suntem nespus de bucuroși că localitatea noastră a fost inclusă în Strategia de dezvoltare a raionului Orhei”, a afirmat primarul Igor Panfil.

La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a afirmat că Republica Moldova nu are o altă șansă de dezvoltare, dacă nu va exista o abordare clară în ceea ce privește gestionarea corectă a banului public, mai ales în condițiile precare în care se află țara noastră.
„În urma investițiilor care vor fi făcute, urmărim ca cele mai importante probleme ale comunei Zorile să fie rezolvate în acest an. Banii sunt alocați atât de Consiliul raional, cât și de sponsori, oameni de bună credință, care nu sunt indiferenți de soarta localităților noastre și de viitorul copiilor, pe care ni-l dorim să fie construit acasă. Îi mulțumesc în special dlui Ilan Șor, care, în pofida vremurilor complicate pe care le trăim, este foarte activ, ne ajută începând de la consultanță, construirea relațiilor de prietenie, până la sponsorizări. Ne bucurăm că împreună, conjugându-ne eforturile, reușim să identificăm soluții pentru cele mai stringente probleme ale raionului Orhei”, a accentuat Dinu Țurcanu.

În context, liderul Partidului „ȘOR, Ilan Șor, a menționat că el și echipa sa continuă să-și respecte principiile după se ghidează și anume de a fi alături de oameni și de nevoile lor.

„V-am promis că Orhei va deveni un raion de vis. Iată că acest proiect, care reprezintă o premieră pentru Republica Moldova, prinde contur. Au început lucrările de reparație în comuna Zorile, prima dintre cele 14 localități care vor fi modernizate complet în acest an, conform Strategiei de dezvoltare a raionului Orhei. Potrivit acesteia, în următorii cinci ani, în fiecare sat și comună vor fi reparate drumurile, va fi amenajat un mic scuar, parc, vor fi modernizate instituțiile de învățământ, cele medico-sanitare, astfel încât fiecare cetățean să simtă că este demn de o viață mai bună. Îmi doresc ca toți cetățenii țării mele să aibă condiții decente de viață și să se simtă confortabil în localitățile lor de baștină. De asemenea, îmi doresc ca cei plecați în străinătate să revină cât mai curând acasă și să nu mai simtă nevoia să plece peste hotare ca să-și câștige pâinea. Sunt convins că împreună vor fi reuși”, a declarat Ilan Șor.

Potrivit Strategiei de dezvoltare durabilă a raionului Orhei, echipa Partidului „ȘOR” își propune ca, în 2022, să modernizeze următoarele localități: Zorile, Ocnița-Țărani, Inculeț, Bulăiești, Mîrzești, Mîrzaci, Morozeni, Breanova, Ghetlova, Hulboaca, Noroceni, Biești, Cihoreni și Slobozia-Hodorogea. Până în 2027, vor fi dezvoltate toate localitățile din raion.

Din 2015 și până în prezent, de când este administrat de echipa lui Ilan Șor, Orheiul a devenit localitatea cu cel mai înalt grad de dezvoltare din Republica Moldova. A fost majorat bugetul municipiului de câteva ori. 80% din drumurile din orașul Orhei, inclusiv toate cele principale au fost reparate. În prezent, au loc lucrări de construcție a drumurilor secundare. De asemenea, orașul Orhei a fost iluminat integral, au fost modernizate mai multe școli, grădinițe, centre ale medicilor de familie, au fost construite terenuri de joacă, amenajate parcurile și mai multe curți de bloc. Tot la Orhei, a fost construit OrheiLand, cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova, dar și din regiune.

La nivel de raion, echipa Partidului „ȘOR” a iluminat integral aproape toate cele 74 de localități și a construit terenuri de joacă în fiecare sat și comună din raionul Orhei. Totodată, echipa lui Ilan Șor a construit drumul Susleni-Jora de Mijloc, care are o lungime de aproape 10 kilometri, acesta fiind cel mai mare proiect de infrastructură, de la destrămarea URSS încoace.

Realitatea Live

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
03 Dec. 2022, 18:27
 // Categoria: Life // Autor:  Romaniuc Victoria
03 Dec. 2022, 18:27 // Life //  Romaniuc Victoria

Oare mai cred oamenii din secolul XXI în vrăjitoare și blesteme? Un sondaj care a cuprins 95 de țări, arată că un miliard de oameni din populația adultă cred și în ziua de azi în aceste practici oculte și se tem de deochi. Dacă în SUA 16% dintre americani au astfel de credințe, în Rusia, peste jumătate din populație crede în puterea vrăjitoriei, în timp ce pentru suedezi, vrăjitoarele sunt doar personaje de film, notează Live Science.

Studiul condus de Boris Gershman, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității Americane din Washington, D.C, scoate în evidență că astfel de credințe sunt puternice în statele cu democrații slabe.

La sondaje au participat oameni din 95 de țări și teritorii de pe cinci continente. Oamenii au avut în față un chestionar cu întrebări legate de credința lor în magie, cum ar fi: „Crezi în deochi?” sau „Crezi că anumiți oameni pot arunca blesteme sau vrăji prin care ar provoca să se întâmple lucruri rele cuiva?”.

O constatare notabilă a fost că Rusia are o rată a credinței în vrăjitorie de 56%, notează Newsweek. Potrivit lui Gersham, deși cifra este departe de scorul maxim de 90 la sută, într-adevăr, acest lucru este peste medie. Motivele pentru care prevalența credințelor de vrăjitorie este atât de scăzută în Occident ajută la explicarea popularității lor în Rusia, susține omul de știință.

„Rusia este renumită pentru instituțiile sale distruse, inclusiv instanțele corupte (…) Este, de asemenea, o țară care oferă o plasă de siguranță socială foarte subțire și are o proporție mare de oameni vulnerabili la șocuri adverse (cum ar fi bolile și sărăcia). În acest fel, ei încearcă să își explice nenorocirile din viața lor, atribuindu-le unor puteri supranaturale precum vrăjitoria, a mai explicat profesorul Gershman.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În baza rezultatelor, cercetătorii au estimat că minim 1 miliard de oameni din întreaga lume cred în vrăjitorie.

Femeile și tinerii sunt mai predispuși să creadă în puterile supranaturale. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzinat că vrăjitoria sau ideea că oamenii pot folosi abilitățile supranaturale pentru a provoca rău, este o credință care variază dramatic între națiuni și care ține foarte mult de cultură, educație sau de cât de puternică este democrația în țara respectivă. Așadar, unde aceste verigi sunt slabe, credința în mistic este mult mai mare.

De exemplu, persoanele cu o situație economică „foarte bună” aveau mai puține șanse să creadă în vrăjitorie decât persoanele cu situații economice „foarte proaste”. Deloc surprinzător, respondenții religioși aveau tendința de a crede mai mult că unii oameni posedă puteri magice.

„În general, credințele religioase și de vrăjitorie, ambele centrate pe rolul cheie al puterilor supranaturale în viață, merg mână în mână”, au notat cercetătorii în studiu.

De menționat că sondajul nu a vizat țări precum China sau India, țări cu o populație foarte mare.

Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Moldindconbank, partener al Academiei de fotbal „Radu Rebeja” – va susține pregătirea copiilor din familii nevoiașe
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
Victoriabank – unica bancă 100% ONLINE din Moldova
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
FOTO, VIDEO Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
SALUT – cardul de la Victoriabank care îți deschide oportunități nelimitate în banking
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
La Moldtelecom, iarna aceasta ninge cu oferte și reduceri!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Ia o Linie de Credit și poți câștiga 55 000 lei de la SEBO!
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Fundația Orange ajută. Dăruim căldură
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
Victoriabank: Unica bancă din clasamentul celor mai buni 20 de angajatori din țară  
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală