Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

La toamnă expiră contractul dintre Moldovagaz și Gazprom! Kozak: „Nimeni nu ar trebui să ofere cadouri nimănui”

12 Aug. 2021, 10:07
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
12 Aug. 2021, 10:07 // Economie //  Realitatea.md

Moscova și Chișinăul urmează să găsească o soluție reciproc avantajoasă privind problema gazului. Subiectul a fost discutat de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și șeful adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, cunoscut și ca „omul lui Vladimir Putin” sau „omul nr. 2 în stat”, în cadrul vizitei oficiale de miercuri, 11 august 2021.

„Am abordat aspecte ale relațiilor bilaterale fără a intra în detalii. În ceea ce privește prețurile la gaz, este necesar un dialog, este necesară o decizie reciproc avantajoasă cu privire la această problemă. Nimeni nu ar trebui să ofere cadouri nimănui, dar nimeni nu ar trebui să prejudicieze pe altul. Vom continua negocierile”, a explicat Dmitri Kozak.

El a confirmat că se discută despre semnarea unui nou acord pentru furnizarea gazului rusesc, în contextul în care cel vechi dintre Gazprom și Moldovagaz expiră în toamnă. Anterior, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că noul acord prevede majorarea prețurilor. Potrivit acestuia, majorarea nu ar fi legată de politică, dar de restabilirea cererii de resurse energetice în Europa.

Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract pe termen mediu în decembrie 2006. Conform formulei stipulate în contract, prețul de cumpărare a gazului pentru Republica Moldova se modifică ținând cont de dinamica prețurilor la produsele petroliere. Din 2012, contractul a fost reînnoit în mod regulat, ultima dată când s-a întâmplat asta a fost în decembrie anul trecut.

La sfârșitul anului 2020, prețul mediu anual de cumpărare a gazelor rusești pentru Republica Moldova se ridica la 148,87 dolari pe mie de metri cubi, inclusiv cu costurile de transport până la frontieră.

Va fi un nou contract între Gazprom și Moldovagaz. Prețul la gaze naturale va crește!

Realitatea Live

25 Oct. 2021, 22:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
25 Oct. 2021, 22:36 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, a menționat că pentru gazele procurate de la compania poloneză, din bugetul național s-ar fi alocat suma de 1,7 mlrd de lei, informează Realitatea.md.

„Pentru a cumpăra gaz pe “preț secret”, “verișoarele” au luat azi din buget 1,7 miliarde lei.

De “secret” nu ne supărăm, că înțelegem și așa că e mai scump (ca de la ruși). Dacă era mai ieftin, Maia Sandu se întorcea de la Viena, era deja la Bogza în studiou.

Problema e cu alocarea a celor 1.7 mlrd.lei, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale. Anul trecut, în aprilie, când guvernul a vrut să procure echipamente medicale prin acest procedeu … PAS sau DA sau alții ca ei – au mers la Curtea Constituțională cu contestare. Evident, CCM i-a satisfăcut. Prin Decizia din 23 iunue 2020.

Nu se poate să iei ilegal din buget 1,7 miliarde de lei. E infracțiune”, scrie Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Realitatea.md menționează că, la 25 octombrie, compania de stat Energocom a semnat un contract cu o companie poloneză PGNiG pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”