Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Lanurile de lavandă, atracția de sezon a moldovenilor. Unde poți să evadezi în natură, în acest weekend

14 Iun. 2021, 13:59
 // Categoria: Life // Autor:  Tatiana Rusnac
14 Iun. 2021, 13:59 // Life //  Tatiana Rusnac

Mai multe lanuri de lavandă anunță că în curând va fi permis accesul pentru vizitatori. În acest sens am luat legătura cu proprietarul câmpului de lavanda de la Colonița, Valeriu Ciorbă pentru a afla mai multe detalii despre roada din acest an și pentru a concretiza detalii referitor la prețuri și facilitățile oferite pe teritoriul câmpului, scrie Bani.md.

Valeriu Ciorbă a pus că în această săptămână, miercuri sau joi va fi permis accesul vizitatorilor.

Deschiderea sezonului pentru vizitarea câmpului de lavandă

„Sperăm să dăm start sezonului cât mai curând posibil, am planificat pentru miercuri sau joi, dar mai depinde și de timpul de afară. Din cauza ploilor și a timpului mai rece ar putea începe puțin mai târziu.”

Prețuri

„În acest an păstrăm prețurile la fel ca și în anii precedenți. Intrarea este de 50 de lei pentru o persoană, iar grupurilor oferim și reduceri. Copii până la 7 ani au acces gratuit.”

 • 50 lei – o persoană;
 • 90 de lei – 2 persoane;
 • 130 de lei – 3 persoane;
 • 170 de lei – 4 persoane;
 • 210 lei – 5-6 persoane;
 • 250 de lei – 7 -8 persoane;
 • 290 de lei – 9 -10 persoane;

De reduceri beneficiază pensionarii, studenții, elevii până la 13 ani și persoanele cu dizabilități. Aceștia vor achita 40 de lei pentru a intra pe câmp.

Prețul include accesul pe teritoriul lanului și decorul. În cazul în care mergeți cu un fotograf profesionist, acesta va intra gratuit.

Roada din anul 2021

Valeriu Ciorbă spune că în acest an roada a fost influențată de umiditate, dar și de timpul rece cu ploi și fără soare.

„Atunci când vorbim de roadă sunt importante 2 momente. În primul rând umiditatea – datorită umidității butașii rămași de anul trecut s-a dezvoltat destul de bine. Al doilea moment este că cei sădiți în acest an au nevoie de soare pentru a-i ajunge pe ceilalți. În general, florile sunt frumoase și arată foarte bine. Așteptăm cât mai curând să ne deschidem.”, a declarat Valeriu Ciorbă pentru Bani.md.

Lanul de la Colonița se află chiar lângă Chișinău și are o suprafață de 0,5 hectare, de asemenea sunt disponibile două soiuri de lavandă – albă și violetă.

„La moment avem un lan de 0,5 hectare și planificăm să ne extindem până la un hectar. Aici este vorba despre lanul destinat vizitatorilor, celelalte sunt de importanță industrială. Avem două soiuri de lavandă – albă și violetă.”

Facilități pe teritoriul lanului

„Nu avem un fotograf care să fie aici pe loc, însă sunt câțiva pe care putem să-i recomandăm. De obicei oamenii fac poze cu telefonul sau vin cu propriul fotograf. Nu este greu de găsit unul întrucât ne aflăm foarte aproape de Chișinău.”

De asemenea, pe teritoriul lanului este amplasat un mic magazin de unde cumpărătorii pot procura ulei, buchete și alte produse. Pe lângă acesta va fi și un spațiu destinat pentru poze.

„Pe teritoriul lanului este un mic magazin de unde vizitatorii pot procura produse obținute din producție noastră: buchete de lavandă, uleiuri. De asemenea, vom amenaja un decor pentru fotografii în stil rustic, vom avea leagăn și alte tipuri de amenajări.”

Propritarul lanului îndemnă oamnii să se apropie pentru a vizita lanul de lavandă.

„Vă așteptăm pe toți în lanul de lavandă de la Colonița, vă promitem că veți rămâne impresionați de frumusețea lanului. Pentru a vă convige de aceasta puteți accesa site-ul nostru Lavanda.md unde am postat poze din anii precedenți.”

Cum puteți ajunge la lanul de lavandă din Colonița!

De asemenea, alte lanuri de lavandă au anunțat despre deschiderea sezonului pentru turiști, este vorba de lanul „Lavandița” care se deschide pe data de 20 iunie.

„Accesul în lanuri va fi permis contra plată, 50 de lei per persoană, copiii în vîrstă de pînă la 7 ani -gratuit.”

Aici de asemenea vor fi instalații pentru poze și vor fi vândute produse din lavandă. Lanul se află la 3o de km de Chișinău.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 10:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 10:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Pentru practici prin care se doreşte schimbarea orientării sexuale a unei persoane sau a identităţii de gen cunoscută drept terapie de conversie LGBT, Noua Zeelandă a introdus lege controversată potrivit căreia se acordă o pedeapsă cu până la 5 ani de închisoare, transmite Reuters.

Potrivit ministrului Justiţiei, Kris Faafoi, măsurile propuse urmăresc oprirea acestor practici care „au efecte negative” și „nu funcționează”.

„Practicile de conversie nu îşi au locul în Noua Zeelandă modernă. Sunt bazate pe convingerea falsă că orientarea sexuală a oricărei persoane, identitatea de gen sau exprimarea genului este greşită şi are nevoie să fie reparată”, menționează Kris Faafoi.

El a adăugat că medicii specialiști, liderii religioși și activiștii pentru drepturile omului sunt, de asemenea, împotriva acestor practici „dăunătoare şi cu potenţial de a perpetua prejudecăţile, discriminarea şi abuzul faţă de membrii comunităţii curcubeu”.

Terapie de conversie LGBT se pedepsește acum cu până la 5 ani de închisoare

Potrivit noii legislaţii, oricine realizează astfel de practici asupra unei persoane cu vârstă mai mică de 18 ani sau asupra uneia care nu are capacitate de decizie poate primi o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Practicile de conversie care cauzează leziuni grave pot fi pedepsite cu până la 5 ani de închisoare.

Astfel de legi au fost adoptate anterior şi în Canada, Marea Britanie şi Australia. SUA nu au interzis prin lege terapia de conversie, dar unele state, inclusiv California, Colorado, New York, Washington şi Utah, interzic practica într-o anumită măsură.

Cu obiectivul de a schimba orientarea sexuală a unei persoane sau identitatea de gen, terapia de conversie poate include discuţii, hipnoză, şocuri electrice şi post. În cazuri extreme, a fost raportat că poate fi vorba despre exorcism şi „viol corectiv”, în cazul lesbienelor.

Oprirea terapiei de conversie a fost una dintre promisiunile făcute de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern în campania pentru al doilea mandat obţinut anul trecut.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate