Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Lecții gratuite în domenii IT pentru fetele și femeile din nordul țării! Condițiile de înscriere la programul WOW Bălți

22 Sept. 2021, 18:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
22 Sept. 2021, 18:14 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Fetele și femeile din regiunea de nord a țării vor avea acces la cursuri gratuite online, în cadrul proiectului „Women in Online Work”. Astfel, acestea vor fi instruite și ghidate pentru a putea presta servicii digitale prin intermediul platformelor internaționale de angajare pentru liberi profesioniști. 

În acest sens, cea de-a treia ediție a programului „Women in Online Work (WOW)” vine cu noi oportunități și o ofertă variată de cursuri pentru 60 de fete și femei din nordul țării, în special din municipiul Bălți și raioanele Glodeni, Fălești, Drochia, Sîngerei, Rîșcani, Florești, Edinet, Briceni, Otaci.

De menționat că, beneficiarele noii edițiii WOW vor putea să se specializeze în unul din domeniile: Web Design, Software Testing, Social Media Management.

Programul se desfășoară în cadrul Proiectului Tekwill cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și al Suediei.

Condiții pentru înscriere și participare la programul WOW Bălți:

Doritoarele de a fi parte a inițiativei vor trebui să întrunească următoarele criterii de eligibilitate: 

 • Să aibă 18 ani împliniți
 • Să fie stabilite în raza orașul Bălți și raioanele din nordul țării  (inclusiv Glodeni, Fălești, Drochia, Sîngerei, Rîșcani, Florești, Edinet, Briceni, Otaci)
 • Să aibă competenţe şi abilități de utilizare a calculatorului
 • Să cunoască limba engleză la un nivel intermediar 
 • Să aibă conexiune bună la internet 

După evaluarea formularelor de înregistrare depuse, potențialele participante vor trebuie să mai parcurgă câțiva pași: 

 •   Să participe la conferința de „Ghidare și Instruire în Carieră”, desfășurată online și offline, la data de 11 octombrie
 •   Să realizeze sarcinile practice, care vor fi expediate pe mail, cu respectarea termenului limită indicat

Pe lângă cursuri tehnice pe domenii de specialitate, participantele vor participa la conferința de instruire în carieră și vor beneficia de un program de mentorat, pe parcursul cărora vor putea identifica mai ușor proiecte freelance sau job-uri full time.

De asemenea, programul „Women in Online Work (WOW)” Bălți se va desfășura în câteva etape: 

Etapa I (11 octombrie) – conferință de informare, în format hibrid (offline și online), despre o carieră în domeniul IT. Pe parcursul evenimentului, participantele vor afla despre beneficiile muncii în mediul digital, dar și despre tendințele în acest domeniu. 

În urma participării la conferință, doritoarele de a urma un curs în domeniul IT, vor fi invitate să susțină un test pentru a fi înscrise la una din instruirile oferite.

Etapa a II-a (octombrie – decembrie) va dura 3 luni și va cuprinde cursuri practice în unul din domeniile selectate:   Web Design, Social Media Management/Google Ads, Software Testing. 

Lecțiile gratuite le vor ajuta pe cele 60 de participante să-și dezvolte abilitățile tehnice și pregătirea necesare pentru specializarea aleasă. 

Etapa a III-a (ianuarie-februarie) va cuprinde un program de mentorat pentru o carieră de freelancer. Participantele vor interacționa cu specialiștii din domeniul resurselor umane, care le vor oferi detalii despre modul de angajare part-time și full-time, despre regulile de urmat pentru elaborarea unui portofoliu profesional și a unui CV calitativ, despre menținerea paginilor de pe rețele sociale și platformele de angajare pentru liberii profesioniști.

Termenul limită pentru înregistrarea la programul WOW Balți este 10 octombrie 2021. Doritoarele sunt îndemnate să completeze formularul de înscriere, accesând link-ul: https://forms.gle/ATd9WEtuGpPfkbj49

Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național.

Obiectivul de bază a Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 13:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 13:45 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a desfășurat programul de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței și calității produselor alimentare. Astfel mai multe unități de comerț, alimentație publică, instituții de învățământ general, tabere de odihnă și întremare a sănătății copiilor, inclusiv pe domeniul protecției consumatorilor au fost supuse controalelor.

Conform anexei nr. 1 al Ordinului au fost planificate:
 1. 30 probe de grăsimi străine la instituțiile de învățământ general, din care au fost efectuate 29 probe;
 2. 430 probe de sanitație din instituțiile de învățământ generale și tabere, din care au fost efectuate 520 probe;
 3. 90 probe de toxiinfecții alimentare, din care au fost efectuate 145 probe ( produse finite) și ▪ 63 probe (sanitație); ▪ 110 probe pentru petiții/sesizări, din care au fost efectuate 17 probe.

Conform anexei nr. 2 au fost planificate și efectuate 22 probe de produse finite.

Conform anexei nr. 3 au fost planificate:

 1. 1500 probe de apă (1480 – instituții de învățământ și 20 – toxiinfecții alimentare), din care au fost efectuate 1482 probe.
 2. Conform Ordinului nr. 101/2021 au fost planificate 2182 probe, din care au fost efectuate 2278 probe.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală