Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Liber pentru a circula în Europa. Sandu i-a solicitat lui Merkel să recunoască certificatele moldovenești de vaccinare

20 Mai 2021, 09:43
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
20 Mai 2021, 09:43 // Actualitate //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu, a discutat ieri, la Berlin, în cadrul unei întrevederi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, despre recunoașterea certificatelor de vaccinare emise în Republica Moldova pentru a permite cetățenilor țării noastre să circule liber în Uniunea Europeană.

Totodată, oficialii au vorbit despre etapa la care se află negocierile privind recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere pentru cetățenii moldoveni și germani. Germania s-a arătat deschisă de a gestiona migrația circulară a muncitorilor sezonieri din Moldova urmân să finalizeze pregătirea proiectului unui acord în acest sens.

„Am discutat în această după-amiază, la Berlin, cu doamna Angela Merkel, Cancelarul federal al Germaniei. La solicitarea părții germane, din cauza restricțiilor pandemice dure stabilite în RFG, discuția a avut loc în regim de teleconferință. I-am mulțumit doamnei Cancelar Merkel pentru sprijinul susținut de care s-a bucurat Republica Moldova în toți anii săi de mandat și pentru ajutorul pe care țara noastră l-a primit din partea Germaniei în combaterea pandemiei. Menționez, în acest sens, ajutorul ce urmează să ajungă în Moldova în următoarele săptămâni ca urmare a conversației telefonice anterioare cu doamna Merkel”, a anunțat Sandu.

Un alt subiect a vizat în discuția dintre cei doi oficiali a fost provocările de securitate din regiune, precum și relația țării noastre cu UE.

„În acest context, am reconfirmat angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, pe care dorim să le respectăm în pofida întârzierilor admise de guvernarea anterioară. Astfel sperăm să deblocăm cât de curând asistența macrofinanciară, necesară țării noastre în situația de criză curentă. Am trecut în revistă cu doamna Angela Merkel situația internă din Republica Moldova, provocările cu care ne-am confruntat în ultimele luni și perspectivele pe care le pot deschide alegerile parlamentare anticipate și agenda mea de reforme. Contez pe faptul că Germania va avea grijă ca, în actualele condiții de pandemie, cetățenii Republicii Moldova să poată vota în siguranță la scrutinul din 11 iulie. Doamna Cancelar a confirmat intenția țării sale de a trimite observatori la alegeri în cadrul Misiunii OSCE/ODIHR”, a mai anunțat Sandu.

Amintim că, Maia Sandu efectuează o vizită de lucru de două zile în Germania. Șefa statului Republicii Moldova a avut ieri întrevederi cu președintele și cancelarul Germaniei.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 22:07
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 22:07 // Societate //  Cristina Vlah

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a venit cu explicații privitor la necesitatea de adoptare a proiectului de lege cu privire la modificarea vârstei de pensionare. Demnitarul spune că era nevoie de acest lucru, pentru că avem mulți pensionari și puțini angajați, care să contribuie la fondul de asigurări sociale, informează Realitatea.md.

„Circumstanțele economice de pe piața muncii din Republica Moldova sunt de-a dreptul dezastruoase. Avem, practic, un angajat pentru fiecare pensionar. Nu putem vorbi despre sustenabilitatea sistemului de pensii într-o asemenea realitate cruntă. A fost nevoie să ajustăm situația în contextul acelor promisiuni deșarte, care au fost făcute de oponenții noștri, care nu prea le-au ajutat în alegeri…

Acum noi am venit cu un proiect deloc popular, dar noi nu ne putem permite să dinamităm acest sistem. Speranța de viață în R Moldova nu este cu mult diferită de cea din Ucraina sau Rusia, dar acolo vârsta de pensionare este mărită demult”, a declarat Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Realitatea.md amintește că recent Parlamentul a adoptat un proiect de lege, prin care se majorează vârsta de pensionare a femeilor, gradual, până la 63 de ani, la fel ca și în cazul bărbaților. Acest lucru se preconizează a fi împlinit până în iulie 2028.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală