Curtea Penală Internaţională (CPI) a criticat în termeni duri, vineri, sancţiunile impuse de preşedintele american Donald Trump. Anunţul acestor sancţiuni a generat reacţii de condamnare din partea mai multor state europene şi a ONU, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Donald Trump a semnat, joi, un ordin executiv care interzice conducerea, angajaţii şi agenţii CPI să intre în Statele Unite şi dispune îngheţarea tuturor activelor acestora de pe teritoriul american.
Conform unui comunicat al Casei Albe, Curtea Penală Internaţională este acuzată că a „angajat acţiuni ilegale şi fără fundament împotriva Americii şi a aliatului nostru, Israel”, făcând referire la investigaţiile privind presupuse crime de război comise de soldaţi americani în Afganistan şi de militari israelieni în Fâşia Gaza.
Într-un comunicat emis vineri, CPI, care îşi are sediul la Haga, a „condamnat” ordinul executiv, considerându-l o încercare de a impune sancţiuni împotriva funcţionarilor săi şi de a afecta natura independentă şi imparţială a activităţii sale judiciare.
„Curtea îşi susţine ferm personalul şi îşi reafirmă angajamentul de a continua să facă justiție şi să redea speranţă milioanelor de victime nevinovate ale atrocităţilor din lume”, a declarat instanţa, conform antena3.ro.
La Paris, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a reiterat sprijinul Franţei pentru CPI şi a subliniat că ţara sa va lucra împreună cu partenerii pentru ca instituţia să-şi poată desfăşura activitatea într-o manieră independentă şi imparţială.
În Germania, cancelarul Olaf Scholz a criticat la rândul său sancţiunile, afirmând: „Nu cred că este corect să impui sancţiuni împotriva CPI. Este normal să existe dezbateri şi divergenţe, însă sancţiunile sunt o abordare greşită.”
Pe de altă parte, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a sprijinit decizia preşedintelui Trump, caracterizând-o drept „total de înţeles”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Experţii consultaţi de AFP avertizează că sancţiunile americane ar putea paraliza activitatea CPI. Restricţiile de intrare în SUA pentru personalul Curţii ar putea complica investigaţiile, iar băncile şi alte instituţii financiare ar putea refuza să colaboreze cu CPI de teama represaliilor americane.
În plus, sancţiunile ar putea afecta operaţiunile tehnice şi informatice ale instanţei, inclusiv eforturile de colectare de probe, iar victimele atrocităţilor ar putea deveni reticente în a-şi împărtăşi mărturiile, din cauza posibilelor implicaţii.