Liderii instituțiilor europene și-au exprimat îngrijorarea față de ultimele decizii luate în Parlamentul de la Chișinău de către grupul PSRM-Șor, informează Realitatea.md. Într-o declarație publică, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se declară „extrem de alarmat” de situația creată în Republica Moldova.
„Nu există un asemenea lucru precum „vot de neîncredere pentru judecătorii Curții Constituționale” în Constituția Republicii Moldova, cum a mai fost anterior o încercare eșuată a Parlamentului Moldovei să includă posibilitatea de revoca judecătorii constituționali pe motiv de lipsă de încredere a Parlamentului. Cum am și mai spus cu o ocazie în 2013, votul de neîncredere este într-o contradicție evidentă nu doar cu articolul 137 din Constituția Republicii Moldova, dar și cu standardele europene ale jurisdicției constituționale”, scrie Buquicchio.
De asemenea, oficialul susține că fortificarea statului de drept este o prioritate absolută și că Parlamentul nu are dreptul să ignore independența judiciară, care e un principiu fundamental pentru orice ordine legală.
Cu o declarație a venit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce a discutat cu Maia Sandu despre situația politică de la Chișinău.
„Mi-am exprimat sprijinul deplin pentru eforturile ei de reformă și de asigurare a respectării statului de drept. Soluțiile la diferențele politice trebuie găsite în conformitate cu Constituția Republicii Moldova”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj pe Twitter.
Menționăm, că ieri deputații PSRM și grupul Șor au anulat hotărârea Parlamentului din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională și l-a numit pe Boris Lupașcu magistrat la Înalta Curte. Tot ieri seara, Curtea Constituţională a suspendat hotărârile sus-menționate.