Cercetătorii recomandă ca persoanele care se luptă să-și recapete simțul mirosului după ce s-au îmbolnăvit cu Covid-19 să urmeze „antrenamentul mirosului”. Acesta este un proces care implică adulmecarea mirosurilor diferite pe o perioadă de câteva luni pentru a recalifica creierul, iar ulterior pentru a recunoaște mirosurile.
Un grup de experți internaționali spun că antrenamentul mirosului este ieftin, simplu, și nu are efecte secundare potențiale.
Totodată, pierderea mirosului este unul dintre principalele simptome ale unei infecții cu coronavirus, alături de febră și tuse persistentă.
În cele mai multe cazuri, pierderea mirosului va reveni relativ repede după ce boala a trecut. Însă, aproximativ una din cinci persoane declară că au încă probleme la opt săptămâni după ce s-au îmbolnăvit.
Un tratament care a fost prescris de medici este un curs de medicamente cunoscute sub numele de corticosteroizi, care scad inflamația în organism și sunt deja utilizate pentru a trata afecțiuni precum astmul.
Dar Prof. Carl Philpott, de la Școala de Medicină Norwich a Universității din East Anglia, care făcea parte din echipa care examinează dovezile actuale, a spus că există foarte puține lucruri care să sugereze că corticosteroizii ar ajuta la recăpătarea mirosului.
„Și pentru că au efecte secundare adverse potențiale bine cunoscute, sfatul nostru este că acestea nu ar trebui prescrise ca tratament pentru pierderea mirosului post-viral. Din fericire, majoritatea persoanelor care suferă de pierderea mirosului ca urmare a COVID-19 își vor recâștiga simțul mirosului spontan”, a spus el.
Efectele secundare ale steroizilor includ retenția de lichide, hipertensiunea arterială și probleme cu schimbările de dispoziție și comportamentul.
În schimb, într-o lucrare publicată în revista International Forum of Allergy & Rhinology, cercetătorii sugerează „antrenamentul mirosului”.
Acesta implică adulmecarea a patru lucruri care au un miros distinct, ușor de identificat și familiar – de exemplu, portocale, mentă, usturoi sau cafea – de două ori pe zi timp de câteva luni.
Prof. Philpott a declarat că cercetările arată că 90% dintre oameni își recuperează pe deplin simțul mirosului după șase luni.
Dacă nu revine, el spune că „antrenamentul mirosului” ajută la recalificarea căilor mirosului creierului pentru a recunoaște mirosurile diferite.
„Scopul său este de a ajuta la recuperarea bazată pe neuroplasticitate – capacitatea creierului de a se reorganiza pentru a compensa o schimbare sau un prejudiciu”, a spus el.