Curs valutar
 • EUR
  21.4725
  0.367%
 • USD
  17.7262
  0.0051%
 • RUB
  0.2394
  0.5013%
 • RON
  4.3594
  0.4037%
 • UAH
  0.6420
  0.0623%

„Antrenamentul mirosului” recomandat pentru recăpătarea mirosului după COVID-19

24 Apr. 2021, 12:23
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
24 Apr. 2021, 12:23 // Life //  Valentina Buză

Cercetătorii recomandă ca persoanele care se luptă să-și recapete simțul mirosului după ce s-au îmbolnăvit cu Covid-19 să urmeze „antrenamentul mirosului”. Acesta este un proces care implică adulmecarea mirosurilor diferite pe o perioadă de câteva luni pentru a recalifica creierul, iar ulterior pentru a recunoaște mirosurile.

Un grup de experți internaționali spun că antrenamentul mirosului este ieftin, simplu, și nu are efecte secundare potențiale.

Totodată, pierderea mirosului este unul dintre principalele simptome ale unei infecții cu coronavirus, alături de febră și tuse persistentă.

În cele mai multe cazuri, pierderea mirosului va reveni relativ repede după ce boala a trecut. Însă, aproximativ una din cinci persoane declară că au încă probleme la opt săptămâni după ce s-au îmbolnăvit.

Un tratament care a fost prescris de medici este un curs de medicamente cunoscute sub numele de corticosteroizi, care scad inflamația în organism și sunt deja utilizate pentru a trata afecțiuni precum astmul.

Dar Prof. Carl Philpott, de la Școala de Medicină Norwich a Universității din East Anglia, care făcea parte din echipa care examinează dovezile actuale, a spus că există foarte puține lucruri care să sugereze că corticosteroizii ar ajuta la recăpătarea mirosului.

„Și pentru că au efecte secundare adverse potențiale bine cunoscute, sfatul nostru este că acestea nu ar trebui prescrise ca tratament pentru pierderea mirosului post-viral. Din fericire, majoritatea persoanelor care suferă de pierderea mirosului ca urmare a COVID-19 își vor recâștiga simțul mirosului spontan”, a spus el.

Efectele secundare ale steroizilor includ retenția de lichide, hipertensiunea arterială și probleme cu schimbările de dispoziție și comportamentul.

În schimb, într-o lucrare publicată în revista International Forum of Allergy & Rhinology, cercetătorii sugerează „antrenamentul mirosului”.

Acesta implică adulmecarea a patru lucruri care au un miros distinct, ușor de identificat și familiar – de exemplu, portocale, mentă, usturoi sau cafea – de două ori pe zi timp de câteva luni.

Prof. Philpott a declarat că cercetările arată că 90% dintre oameni își recuperează pe deplin simțul mirosului după șase luni.

Dacă nu revine, el spune că „antrenamentul mirosului” ajută la recalificarea căilor mirosului creierului pentru a recunoaște mirosurile diferite.

„Scopul său este de a ajuta la recuperarea bazată pe neuroplasticitate – capacitatea creierului de a se reorganiza pentru a compensa o schimbare sau un prejudiciu”, a spus el.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
16 Mai 2021, 17:35
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 17:35 // Life //  Petru Beregoi

Eva Braun a fost mult timp amanta secretă a lui Adolf Hitler. Braun și Hitler s-au căsătorit cu 40 de ore înainte ca cei doi să se sinucidă împreună la data de 30 aprilie 1945.

Eva Braun s-a născut la data de 6 februarie 1912 într-o familie bavareză din clasa de mijloc inferioară și a fost educată la Institutul Catolic pentru Tinere din Simbach-am-Inn, landul Bavaria.

Eva Braun l-a cunoscut pe Adolf Hitler în 1929, la vârsta de doar 17 ani. Pe atunci, Braun era angajată ca vânzătoare în magazinul lui Heinrich Hoffmann, fotograf și prieten al lui Hitler. Hoffmann l-a prezentat pe Hitler lui Braun drept „Herr Wolf”. Hitler a început la scurt timp să o curteze pe Braun, iar până în 1936 Braun se mutase în cabana dictatorului din Berchtesgaden.

Foarte puțini germani au știut de existența amantei Eva Braun

Eva Braun ducea o viață relativ izolată. Braun nu a avut nicio influență sau impact observabil asupra vieții politice a lui Adolf Hitler. Hitler nu i-a permis niciodată să fie văzută în public cu el sau să-l însoțească la Berlin. Drept rezultat, foarte puțini germani știau de existența amantei Eva Braun.

Nu există dovezi care să arate că relația dintre Adolf Hitler și Eva Braun a fost alta decât una normală, cu excepția faptului că plăcerile pe care ea i le-a oferit lui erau cele ale unei vieți domestice și relaxate, ci nu erotism.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr

Împotriva ordinelor sale, Eva Braun s-a alăturat lui Adolf Hitler la Berlin în aprilie 1945. În ciuda invazii sovietice iminente, Braun a decis să rămână alături de Hitler. În semn de recunoaștere pentru loialitatea de care a dat dovadă, Hitler a fost de acord să o ia de soție pe Braun. Eva Braun și Adolf Hitler s-au căsătorit în noaptea dintre 28 și 29 aprilie 1945.

Eva Braun și Adolf Hitler s-au sinucis împreună într-un buncăr subteran din Berlin la data de 30 aprilie 1945, în timpul invaziei sovietice. Deși există unele speculații în privința morții celor doi, Braun ar fi consumat o capsulă de cianură și Hitler s-a împușcat. Conform dorințelor lui Hitler, ambele cadavre au fost arse și îngropate.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso