Curs valutar
 • EUR
  21.5122
  0.132%
 • USD
  17.8192
  -0.1162%
 • RUB
  0.2404
  0.5408%
 • RON
  4.3669
  0.1374%
 • UAH
  0.6420
  -0.1713%

Liderul partidului „Congresul civic” Mark Tkaciuk: Funcția de președinte e inutilă în Moldova

30 Apr. 2021, 10:26
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
30 Apr. 2021, 10:26 // Politica //  Realitatea.md

Fostul deputat în parlament, unul dintre liderii partidului „Congresul civic” Mark Tkaciuk susține că funcția de președinte în Moldova trebuie să fie desființată. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Spațiul Libertății” cu Lilia Burakovski.

„Tot timpul am fost de partea politicienilor care manifestă reticență față de oricare modificare a Constituției. Am considerat mereu că problema nu e în Constituție, ci în capacitatea de a o aplica și această capacitate trebuie să ți-o cultivi”, a declarat Tkaciuk.

Ex-deputatul a remarcat că în cazul alegerii lui Voronin în funcția de președinte în cadrul parlamentului respectarea cerințelor constituționale s-a reușit în două rânduri, dar în perioada ce a urmat aceasta nu a mai fost posibil.

„În cazul lui Vladimir Voronin realizarea are un caracter de excepție. E un partid deosebit, o autoritate de excepție, niciun alt partid nu a dispus de candidați la președinție având o majoritate constituțională în parlament”, a remarcat Mark Tkaciuk.

Liderul „Congresului civic” a menționat și nenumăratele intervenții în Constituție motivate politic.

„Ia uitați-vă, ce făceau cu această Constituție. Sunt atâtea mine cu ceas acolo. În ultimii ani s-a călcat peste spiritul și buchea Constituției”, a observat Tkaciuk.

Politicianul a remarcat că deja e cazul să se facă concluzii și să se ia măsuri de siguranță pentru ca „deputații zglobii și desfrânați să nu-și lase acolo amprentele”.

Tkaciuk a stipulat că „Congresul civic” pledează pentru desființarea funcției de președinte. „De ce am avea nevoie de acest nacealnik, preocupat de propria-i importanță? El se bagă printre picioare, încurcă lumea, zăpăcește partenerii internaționali. Aceasta îi buimăcește pe oamenii care vin la alegerea directă a „unui prim-măturător în salonul bolnavilor de holeră”, a subliniat fostul deputat.

„Uite când vom trăi ca în Italia sau Germania, când vom reveni la un nivel de cultură politică, când vom avea standarde, iar generozitatea îi va permite societății să plătească o funcție simbolică, va fi altă treabă. Acum, însă, nu avem nevoie de președinte”, a conchis Mark Tkaciuk.

 

Realitatea Live

Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 11 mai 2021
Ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
11 Mai 2021, 10:47
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
11 Mai 2021, 10:47 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

De curând, teatrele din Capitală și-au redeschis ușile pentru spectatorii care au reușit să li se facă dor de cultură, în perioada de inactivitate, impusă de restricțiile COVID-19. Actorii sunt pregătiți să iasă în scenă, alintându-ne cu diverse piese de teatru. Vezi ce ne-au pregătit artiștii pentru această săptămână, în repertoriul de mai jos.

La Teatrul „Luceafărul” vor fi jucate două spectacole în această săptămână. Pe 13 mai, la ora 18:30  va avea loc premiera spectacolului „Fazanul” după Georges Feydeau. Același spectacol va putea fi văzut în scenă pe 14 și 16 mai, la aceeași oră. 

Pe 15 mai, actorii aceluiași teatru vor juca spectacolul „A patra dimensiune” de Luigi Lunari. 

„Geneza Art” are în repertoriu pentru următoarele zile spectacolul „Zacs”, o comedie grotească cu situații diverse și pline de umor. Pe 12, 13, 15 și 16 mai, spectacolul va putea fi văzut în scenă la ora 19:00. 

Teatrul „Alexei Mateevici” a pregătit pentru 14 și 15 mai, spectacolul cu tentă socială, „Treapta a noua”, care va fi jucat în scenă la ora 19:00. 

La Teatrul Național „Eugene Ionesco”, pe 14 mai ești invitat la o premieră, „ADI”, monospectacol cu Anatol Guzic, care se va desfășura în sala audio la ora 18:30. 

Sâmbătă, pe 15 mai actorii te așteaptă la comedia muzicală „Capra cea bună, lupul cel rău, iedul cel mic și cumătra caprei”, ora 18:30.

Pe 16 mai, la ora 18:30 ești invitat la comedia romantică „Iubirea la proști”. 

„Teatrul fără nume” a pregătit pentru 15 și 16 mai, ora 19:00, premiera spectacolului „12 șoapte în a 12-a noapte”.

Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „S Ulițî Roz”, te invită pe 14 mai, ora 19:00, la premiera „Двое на качелях”. Spectacolul va putea fi văzut și pe 15, 16 mai, la ora 18:00.

Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, te așteaptă duminică, 16 mai, ora 18:30 la spectacolul „Пришел мужчина к женщине”. 

Teatrul Municipal de păpuși „Guguță” vă invită împreună cu copiii, pe 15 și 16 mai, ora 19:00 la „Ulciorul sfărâmat”. Duminică, la ora 11:00, sunteți invitați la povestea populară „Păcală și Tândală”.

Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, vă așteaptă pe 16 mai, la orele 11:00, 12:30, la spectacolul pentru copii „Fata babei și fata moșneagului”.

Pentru mai multe detalii referitoare la achiziționarea biletelor sau la programul de spectacole, accesați paginile online ale teatrelor.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile