Curs valutar
 • EUR
  20.7481
  0.4241%
 • USD
  17.6799
  0.2421%
 • RUB
  0.2412
  0.4146%
 • RON
  4.1922
  0.4103%
 • UAH
  0.6623
  0.302%

Liderul partidului „Congresul civic” Mark Tkaciuk: Funcția de președinte e inutilă în Moldova

30 Apr. 2021, 10:26
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
30 Apr. 2021, 10:26 // Politica //  Realitatea.md

Fostul deputat în parlament, unul dintre liderii partidului „Congresul civic” Mark Tkaciuk susține că funcția de președinte în Moldova trebuie să fie desființată. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Spațiul Libertății” cu Lilia Burakovski.

„Tot timpul am fost de partea politicienilor care manifestă reticență față de oricare modificare a Constituției. Am considerat mereu că problema nu e în Constituție, ci în capacitatea de a o aplica și această capacitate trebuie să ți-o cultivi”, a declarat Tkaciuk.

Ex-deputatul a remarcat că în cazul alegerii lui Voronin în funcția de președinte în cadrul parlamentului respectarea cerințelor constituționale s-a reușit în două rânduri, dar în perioada ce a urmat aceasta nu a mai fost posibil.

„În cazul lui Vladimir Voronin realizarea are un caracter de excepție. E un partid deosebit, o autoritate de excepție, niciun alt partid nu a dispus de candidați la președinție având o majoritate constituțională în parlament”, a remarcat Mark Tkaciuk.

Liderul „Congresului civic” a menționat și nenumăratele intervenții în Constituție motivate politic.

„Ia uitați-vă, ce făceau cu această Constituție. Sunt atâtea mine cu ceas acolo. În ultimii ani s-a călcat peste spiritul și buchea Constituției”, a observat Tkaciuk.

Politicianul a remarcat că deja e cazul să se facă concluzii și să se ia măsuri de siguranță pentru ca „deputații zglobii și desfrânați să nu-și lase acolo amprentele”.

Tkaciuk a stipulat că „Congresul civic” pledează pentru desființarea funcției de președinte. „De ce am avea nevoie de acest nacealnik, preocupat de propria-i importanță? El se bagă printre picioare, încurcă lumea, zăpăcește partenerii internaționali. Aceasta îi buimăcește pe oamenii care vin la alegerea directă a „unui prim-măturător în salonul bolnavilor de holeră”, a subliniat fostul deputat.

„Uite când vom trăi ca în Italia sau Germania, când vom reveni la un nivel de cultură politică, când vom avea standarde, iar generozitatea îi va permite societății să plătească o funcție simbolică, va fi altă treabă. Acum, însă, nu avem nevoie de președinte”, a conchis Mark Tkaciuk.

 

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:06
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
22 Sept. 2021, 15:06 // Politica //  Petru Beregoi

Delegației UEFA și a Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) a vizitat astăzi Parlamentul Republicii Moldova, unde s-au întâlnit cu reprezentanții forului legislativ de la Chișinău. Evenimentul a fost prezidat de președintele Parlamentului, Igor Grosu.

La întrevedere au participat președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media,  Liliana Nicolaescu–Onofrei, președintele FMF, Leonid Oleinicenco, președintele UEFA, Aleksander Čeferin și alți membri ai Comitetului Executiv UEFA, reprezentanți ai FMF.

Igor Grosu a salutat vizita, în premieră, a delegației UEFA într-o astfel de componență în Republica Moldova, exprimând încrederea că prin eforturi comune a Parlamentului și a Federației de Fotbal din Moldova, cu sprijinul UEFA, țara noastră va beneficia de o dezvoltare durabilă și sustenabilă a acestui gen de sport.

„Suntem deschiși pentru o colaborare eficientă în scopul identificării unor bune practici pentru a îmbunătăți cadrul legal al sportului din Moldova și în special al fotbalului. În acest sens, prioritatea zero al actualului Parlament este reforma justiției și combaterea corupției, or aceste reforme vor asigura garanția persoanelor care investesc în infrastructura sportului, precum și în alte domenii importante”, a declarat speakerul Parlamentului.

În context,  președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu–Onofrei s-a adresat către reprezentanții din domeniul fotbalului, subliniind necesitatea democrației și transparenței în cadrul entităților, astfel ca acestea să se bucure de schimbări calitative.

Președintele FMF, Leonid Oleinicenco a menționat că implementarea Strategiei naționale de dezvoltare a fotbalului este primordială pentru a spori calitatea sportului din Republica Moldova.

„Studiile arată că investițiile în domeniul fotbalului ar putea înregistra un randament înalt în toate domeniile. Iată de ce fotbalul trebuie privit drept o industrie, o parte din economia țării noastre”, a spus deputata.

La rândul său, președintele UEFA, Aleksander Čeferin a dat asigurări că Republica Moldova va beneficia în continuare de suportul extern în domeniul fotbalistic, în special asistența tehnică necesară. De asemenea, a apreciat înalt implicarea autorităților în promovarea unui scop comun de dezvoltare a acestui gen de sport.

La final, președintelui UEFA, Aleksander Čeferin i s-a conferit distincția Parlamentului Republicii Moldova „Medalia Democrației” în semn de recunoaștere pentru promovarea și dezvoltarea domeniului sportiv.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române