Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Dezvoltatorul Sputnik V, va da în judecată autoritatea de reglementare a sănătăţii din Brazilia pentru defăimare

30 Apr. 2021, 10:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
30 Apr. 2021, 10:00 // În Lume //  Daniel Hacina

Dezvoltatorul vaccinului rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului, a declarat ieri că va da în judecată autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia, Anvisa, după ce a refuzat să importe serul și l-a criticat aspru.

„Sputnik V inițiază o procedură de defăimare legală în Brazilia împotriva Anvisa pentru că a răspândit cu bună știință informații false și inexacte”, a spus Institutul de cercetare Gamaleya pe contul lor oficial de Twitter.

Anvisa a anunțat luni că a respins cererea din partea mai multor state din Brazilia de a importa Sputnik V, spunând că experții săi au semnalat „incertitudini” cu privire la acesta.

Problema se concentrează în jurul unui „vector adenovirus”, un virus care cauzează în mod normal boli respiratorii ușoare, care este modificat genetic în interiorul serului de vaccin, astfel încât să nu poată fi reprodus, ci doar să livreze un semnal celulelor umane pentru a dezvolta proteina spike a coronavirusului.

La rândul său, acest lucru antrenează sistemul uman să fie pregătit în cazul în care acesta întâlnește adevăratul coronavirus.

Vaccinul Sputnik V folosește doi vectori adenovirus diferiți pentru a îndeplini această sarcină: adenovirus tip 26 (Ad26) pentru prima doză și adenovirus tip 5 (Ad5) pentru cea de-a doua.

Potrivit prezentării efectuate online, oamenii de știință de la Anvisa, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Brazilia, au declarat că ar fi testat mostre ale dozei de rapel și au constatat că este „pasibilă replicării”, ceea ce înseamnă că odată ajuns în corp, adenovirusul poate continua să se înmulțească.

Experții brazilieni, au adăugat că acest lucru s-a produs probabil din cauza unei probleme de fabricație numită „recombinare”, în care adenovirusul modificat a recâștigat genele de care avea nevoie pentru a se replica.

O altă problemă cu care s-ar putea confrunta vaccinul rusesc din cauza erorii de fabricație care a dus la replicarea vectorului adenovirus , ar fi de asemenea, eliminarea codului ADN pentru proteina spike, care ar putea face Sputnik V total ineficient împotriva coronavirusului.

Ca o primă reacție la acuzațiile pe care i le-au adus Anvisa, Denis Logunov, director adjunct al Institutului Gamaleya, dezvoltatorul vaccinului rus, a spus că declarațiile pe care le-a citit în presă „nu au nimic de-a face cu realitatea și că vectorul adenovirus nu se poate replica”.

Realitatea Live

Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
Conferință de presă cu genericul “ODIMM – 14 ani în susținerea sectorului IMM”
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 17 mai 2021
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua III)
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
17 Mai 2021, 21:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
17 Mai 2021, 21:12 // În Lume //  Cristina Vlah

Autoritățile Rusiei au avertizat, luni,reprezentanții Alianței Nord-Atlantice (NATO) să evite activităţile militare în zona Oceanului Arctic, considerată de Moscova zonă de influenţă pentru apărarea țării, scrie digi24.ro. Potrivit sursei, despre acest lucru a menționat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Observăm critici referitoare la faptul că Rusia îşi intensifică activităţile militare în zona arctică. Dar este clar de mult timp pentru toată lumea că sunt zonele noastre, teritoriile noastre, noi răspundem de securitatea litoralului nostru, iar ceea ce facem acolo este perfect legal şi legitim”, a declarat Lavrov, potrivit AFP şi cotidianului Ouest France.

Oficialul a făcut aceste declarații înaintea unei reuniuni a Consiliului Arctic, un forum de discuţii pe teme economice şi geopolitice din care fac parte: Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Islanda.

„Atunci când NATO încearcă să-şi justifice ofensiva în zona arctică, nu este aceeaşi situaţie. Noi avem întrebări pentru unii vecini, precum Norvegia, care încearcă să justifice venirea NATO în zona arctică”, a mai adăugat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a pledat pentru intensificarea contactelor între comandanţii structurilor militare din Consiliul Arctic, „în scopul reducerii riscurilor pe plan militar”.

Rusia a suplimentat capabilităţile militare în zona arctică în ultimii ani, instalând inclusiv sisteme antiaeriene de tip S-400.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82