Dezvoltatorul vaccinului rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului, a declarat ieri că va da în judecată autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia, Anvisa, după ce a refuzat să importe serul și l-a criticat aspru.
„Sputnik V inițiază o procedură de defăimare legală în Brazilia împotriva Anvisa pentru că a răspândit cu bună știință informații false și inexacte”, a spus Institutul de cercetare Gamaleya pe contul lor oficial de Twitter.
Anvisa a anunțat luni că a respins cererea din partea mai multor state din Brazilia de a importa Sputnik V, spunând că experții săi au semnalat „incertitudini” cu privire la acesta.
Problema se concentrează în jurul unui „vector adenovirus”, un virus care cauzează în mod normal boli respiratorii ușoare, care este modificat genetic în interiorul serului de vaccin, astfel încât să nu poată fi reprodus, ci doar să livreze un semnal celulelor umane pentru a dezvolta proteina spike a coronavirusului.
La rândul său, acest lucru antrenează sistemul uman să fie pregătit în cazul în care acesta întâlnește adevăratul coronavirus.
Vaccinul Sputnik V folosește doi vectori adenovirus diferiți pentru a îndeplini această sarcină: adenovirus tip 26 (Ad26) pentru prima doză și adenovirus tip 5 (Ad5) pentru cea de-a doua.
Potrivit prezentării efectuate online, oamenii de știință de la Anvisa, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Brazilia, au declarat că ar fi testat mostre ale dozei de rapel și au constatat că este „pasibilă replicării”, ceea ce înseamnă că odată ajuns în corp, adenovirusul poate continua să se înmulțească.
Experții brazilieni, au adăugat că acest lucru s-a produs probabil din cauza unei probleme de fabricație numită „recombinare”, în care adenovirusul modificat a recâștigat genele de care avea nevoie pentru a se replica.
O altă problemă cu care s-ar putea confrunta vaccinul rusesc din cauza erorii de fabricație care a dus la replicarea vectorului adenovirus , ar fi de asemenea, eliminarea codului ADN pentru proteina spike, care ar putea face Sputnik V total ineficient împotriva coronavirusului.
Ca o primă reacție la acuzațiile pe care i le-au adus Anvisa, Denis Logunov, director adjunct al Institutului Gamaleya, dezvoltatorul vaccinului rus, a spus că declarațiile pe care le-a citit în presă „nu au nimic de-a face cu realitatea și că vectorul adenovirus nu se poate replica”.