De când a început războiul în Ucraina în audiovizualul moldovenesc au intervenit unele schimbări. Despre aceasta dar și alte aspecte ale mass-media din Moldova a vorbit președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, la emisiunea „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
„Ce s-a schimbat? În primul rând, au venit noi reglementări pentru Audiovizual prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale care a fost emisă pe doi martie și prin care retransmiunea anumitor conținuturi de programe, de emisiuni informative, deci tot ceea ce nu înseamnă filme și emisiuni de divertisment, a fost interzisă, din țări care nu au semnat, nu au ratificat Convenția europeană pentru respectarea drepturilor omului. Prin urmare CA-ul monitorizează acum dacă se respectă această dispoziție și constatăm că la majoritatea distribuitorilor au intervenit schimbări în oferta lor.” – a subliniat Liliana Vițu.
Fiind întrebată cum privește faptul că unele posturi rusești cu transmisiune federativă în Rusia, deși au renunțat la retransmiterea emisiunilor informative și de știri ruse în Republica Moldova, în buletinele lor de știri locale de la noi din țară, evită să reflecte războiul din Ucraina, Liliana Vițu a răspuns că ei folosesc tehnica de omitere, care este și ea o formă de manipulare a opiniei publice.
„Deci ce se întâmplă? Se folosește tehnica de omitere, ca o formă de manipulare a opiniei publice. Aceasta înseamnă cel puțin încălcarea art 13 din Codul Audiovizualului, care prevede informarea corectă a publicului, mai fiind și alte prevederi. Motiv pentru care, ei au luat amenzi de tot soiul. Iar faptul cu omiterea o să facă subiectul unei monitorizări separate, pentru că este și asta o tehnică de manipulare, numită în breaslă tehnica struțului.” – a menționat șefa CA-ului din Moldova.
Chiar dacă și în pofida amenzilor, posturile respective nu își vor schimba atitudinea, atunci CA-ul va fi nevoit să parcurgă toate etapele până chiar și la suspendarea sau revocarea licenței de emisie a acestor posturi, spune Liliana Vițu.
„Dacă aceste amenzi nu îi vor face să respecte Codul, dacă vedem că am dat amenzi, am atenționat, am făcut apel și se continuă practica, atunci nu mai putem vorbi de bună credință, de faptul că nu se dorește sau nu se reușește de a lua și o a doua opinie. Deci la moment avem doar următoarea pârghie: să monitorizăm și să sancționăm, până când se ajunge la suspendare, după care se ajunge și la revocare (a licenței de transmisiune). Sunt pași și ce face acum CA-ul este să-i parcurgă și practic să aplice legislația.”
În prezent, șefa Audiovizualului din Moldova, consideră că Legislația audiovizuală trebuie modificată, în special în ceea ce ține de dezinformare și sancțiuni mai aspre pentru astfel de încălcări, pentru a descuraja radiodifuzorii de a utiliza astfel de practici.
„Legislația trebuie modificată. De altfel pe platforma parlamentară se lucrează la un set de amendamente, inclusiv la Codul serviciilor media audiovizuale. Și cînd am fost solicitați, am contribuit și cu părerile noastre asupra acestor modificări sau conceptului lor. Cred că la capitolul sancțiuni, ar fi cazul să introducem sancțiuni mai aspre. Se lucrează pe un set de amendamente și pe introducerea noțiunii de dezinformare în Cod. Eu zic că articolul 13 – asigurarea unei informări corecte se referă și la dezinformare într-un fel, dar când vom avea un articol clar ce ține de dezinformare și sancțiuni pentru dezinformare, atunci treptele de sancționări nu vor mai fi cinci, dar poate trei și atunci acestea vor acționa mai eficient asupra radiodifuzorilor.” – a concluzionat oficialul moldovean.
Reamintim, că de la începutul războiului în Ucraina, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu amenzi mai multe posturi de televiziune din Moldova, care retransmit canale rusești federative. Însă, potrivit experților – media autohtoni acestea nu prea își fac efectul și ar fi nevoie de sancțiuni mai dure.