Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Limba rusă în Moldova, Cobasna și Transnistria. Popescu a cerut la Moscova retragerea trupelor ruse din țară

18 Nov. 2021, 10:55
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Nov. 2021, 10:55 // Economie //  Realitatea.md

Nicu Popescu, viceprim-ministrul moldovean și ministrul de Externe, a avut o întrevedere la Moscova miercuri, 17 noiembrie curent, cu omologul rus Serghei Lavrov, la invitația celui din urmă. Oficialii au efectuat un schimb cuprinzător de opinii și au punctat mai multe aspecte importante în relația bilaterală, cum ar fi consolidarea dialogului politic, inclusiv la nivel înalt, intensificarea relaţiilor comercial-economice, asigurare accesului produselor moldovenești pe piața rusă, finalizarea procedurilor privind semnarea acordului de protecție socială în beneficiul cetățenilor noștri și reglementarea conflictului transnistrean.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a debutat la conferința comună de presă și a enumerat subiectele despre care a discutat cu „Nicolai Nicolevici”. „Am vorbit despre relațiile comerciale și am constatat că, după criza de anul trecut, se urmărește o tendință de revenire. Am subliniat importanța înțelegerilor făcute pe 29 octombrie 2021 în domeniul gazului. Fortificarea cooperării va duce la posibila desfășurare a celei de-a 17-a ședințe a Comisiei economice de cooperare între cele două țări care este condusă de Nicolai Popescu și Dmitri Patrușev”.

„Am vorbit despre importanța și necesitatea cetățenilor noștri la implicarea în proiecte culturale-umanitare, am subliniat importanța păstrării limbii ruse în domeniul educației și cel informațial al Republicii Moldova. Mi se pare că ne-am înțeles totalmente pe aceste întrebări. Ne-am înțeles să colaborăm în pandemia de Covid-19 și am exprimat deschiderea Moscovei de a acorda suportul necesar autorităților Republicii Moldova, inclusiv livrarea vaccinului rusesc, dar și prin alte tipuri de suporturi. O atenție deosebită am acordat planului de consultații pentru anii 2022-23, care e amplu și va permite să existe o dinamică la interacțiunile între țările noastre. Am reconfirmat că Rusia este garant în reglementarea transnistreană și necesitatea de a înainta în procesul de negocieri în formatul 5+2. Mizăm că va fi curând organizată o întrevedere oficială care deja de 2 ani nu are niciun succes și am simțit din partea moldovenească dorința de a discuta în acest format”, a adăugat Serghei Lavrov.

La rândul său, Nicu Popescu a continuat cu un discurs, adresându-se și el cu „Serghei Victorovici”. A reiterat subiectele, dar totodată a dat de înțeles că există unele la care se cer încă discuții întru identificarea unor soluții împreună.

„Am reconfirmat poziția principială a Republicii Moldova cu privire la necesitatea reglementării conflictului transnistrean în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, am exprimat susținerea pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2 și organizarea unei runde de negocieri în acest format în viitorul apropiat”.

Totodată, șefii celor două diplomații au discutat despre modalitățile de realizare în practică a inițiativei Federației Ruse privind distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna. În acest context, a fost reiterată poziția principială a Republicii Moldova privind necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană. „Am subliniat împreună cu domnul ministru Lavrov necesitatea menținerii unei comunicări active pe linia ministerelor de externe, iar în acest sens am semnat un nou plan al consultărilor între ministerele de externe ale ambelor state pentru anii 2022-2023”, a conchis Nicu Popescu.

Conferința de presă integrală poate fi urmărită aici. Aceasta a fost transmisă în direct de colegii de la RLIVE.MD și RLIVE TV.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:50 // Politica //  Mădălina Guștiuc

Luni, 17 ianuarie 2022, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a dat publicității un comunicat, semnat de jud. dr. Andreea Ciucă, președinte, prin care atrage atenţia asupra pericolului implicării serviciilor secrete în justiţia din Republica Moldova.

Mai concret, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a sesizat Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală, pe marginea acțiunilor judecătorului de la Judecătoria Chișinău care, în 31 decembrie 2021, a emis o decizie prin care Vladislav Clima (până nu de mult preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova) a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Sesizarea procuraturii a fost făcută la o dată la care hotărârea nu era încă motivată. În plus, după motivare, aceasta putea fi atacată conform procedurilor prevăzute de lege.

În acest context, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) face, din nou, trimitere, la consecinţele grave ale interferenței serviciilor de informaţii în cercetările penale asupra independenţei justitiei şi, prin urmare, asupra dreptului cetăţenilor la un proces echitabail.

Hotărârea CSM nr. 225/2019, confirmată şi consolidată prin Decizia nr. 6144/7 decembrie 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, relevă consecinţele alarmante, pentru independenţa justiţiei, ale unei astfel de politici penale, atestând încălcarea legii în anchetarea penală a magistraţilor.

Aşa cum a făcut în mod constant, AMR va susţine întotdeauna aceste principii, fără de care o justiţie independentă nu există; de aceea, dezaprobă ferm ingerinţa directă a unui serviciu de informaţii în justiţia din Republica Moldova, dat fiind că aceasta reprezintă o încălcare gravă a separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei – urmând a susţine demersurile colegilor moldoveni în faţa Asociaţiei Europene a Judecătorilor şi în faţa forurilor europene competente, se arată în comunicat.

Amintim că, magistratul Judecătoriei Chișinău, cu sediul Râșcani, Alexei Paniș, a emis la data de 31 decembrie o decizie prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală