Curs valutar
 • EUR
  20.7642
  0.0915%
 • USD
  17.6965
  -0.0446%
 • RUB
  0.2427
  -0.2884%
 • RON
  4.1943
  0.0811%
 • UAH
  0.6620
  -0.6193%

Lista moldovenilor curați & Igor Șarov

14 Ian. 2021, 08:55
 // Categoria: Opinii // Autor:  Gheorghe Erizanu
14 Ian. 2021, 08:55 // Opinii //  Gheorghe Erizanu

Portalul „Moldova Curată” publică articolul de investigație „Vâna de aur a manualelor școlare și posibilul conflict de interese al fostului ministru Igor Șarov”, de Viorica Zaharia.

Este o investigație care a fost așteptată de Florentin Paladi și Sergiu Brânză, contracandidații lui Igor Șarov în campania de alegere a rectorului Universității de Stat din Moldova. Igor Șarov a câștigat alegerile. Investigația a întârziat.

Este o investigație care a așteptat-o actualul ministru al Educației, Culturii și Cercetării. Investigația e un motiv suplimentar ca să amâne semnarea ordinului de numire în funcție a rectorului ales al USM. Investigația e la țanc.

Este o investigație care pică pară mălăiață în gura fostului ministru, fostului consilier prezidențial, Corneliu Popovici. A fost atât de fericit încât, după ce a neglijat ziarista de la „Moldova Curată” în prima fază, revine cu un comentariu cu lux de amănunte după publicarea investigației. Ziarista a fost atât de generoasă încât i-a oferit spațiu într-o investigație ca într-o știre cotidiană cu dreptul la replică.

Este o investigație care o lustruiește de minune pe secretara de stat Grâu. Argumentele, cifrele și lipsa semnăturii ei acolo unde ar fi trebuit să fie pare mai degrabă o urzeală în trei ițe împotriva fostului ei ministru Șarov.

Prima ediție a manualului de istorie a apărut în 2007 la Editura Cartdidact. Voronin era președintele RM. Țvircun era ministrul educației. Era ofensiva moldovenismului primitiv. Cu Stepaniuc, vice-premier, responsabil și ideolog al curentului geopolitic de pe Bâc. Apariția manualului era o frondă a autorilor și a editurii Cartdidact pentru președintele Voronin și vice-premierul Stepaniuc. Autorii manualului parcă au ținut cont de istoria integrată: temă din istoria universală, temă din istoria românilor și apoi temă din istoria Basarabiei. Acea temă din istoria românilor l-a înfuriat pe Voronin, l-a umilit pe Stepaniuc și i-a produs dureri de cap lui Țvircun. Manualul nu a fost distribuit în școli imediat după apariție. Conducerea Editurii Cartidact a intrat în șicanele mașinăriei statului pe toate dimensiunile. Fiind forțată să facă schimbări ideologice în manualul tipărit. Editura și autorii au rezistat presiunilor. Profesorii de istorie au fost fericiți. Aveau un manual bun. Care a ajuns în școli cu o întârziere de jumătate de an. Manualul apărea cu titlul „Istoria”.

Replica lui Voronin & Stepaniuc a venit prin manualul care întrunea toată ideologia moldovenismului primitiv, plătit cu onorariu durdului direct de Ministerul Educației. Autorul manualului era Corneliu Popovici & Co. Voronin, Stepaniuc, Popovici au fost fericiți. Mai puțin fericiți au fost profesorii de istorie.

Manualul de istorie a mai avut o reeditare în ultima lună a mandatului ministrului Bujor. Cred că în 2012. Fără concurs. Fără bugetul Ministerului Educației al RM. De această dată pe copertă apărea numele Istoria românilor și universală.

Decizia din 2019 de editare fără concurs pentru anumite manuale și decizia de a scoate la concurs alte manuale o explică clar în investigație secretara de stat Grâu. Care a fost și este responsabilă de manuale sub miniștrii Nicolaescu-Onofrei (iunie – noiembrie 2019), Popovici (noiembrie 2019 – martie 2020), Șarov (martie – decembrie 2020), Pogolșa (decembrie 2020 – prezent).

„Vâna de aur a manualelor” în perioada pandemiei Covid19 a început cu „manualele cu iz de plumb” din februarie-martie 2020. Prima expertiză a laboratorului ANSP găsea plumb într-un manual publicat de Editura Litera. Ministrul Popovici, în baza analizei laboratorului ANSP, a inclus Editura Litera în lista neagră a agenților economici din RM. Și l-a eliberat din funcție pe șeful Fondului de Manuale. Expertiza făcută de Litera la un laborator austriac nu găsea plumb în manual. Laboratorul ANSP a făcut o a doua expertiză. Manualul Editurii Litera nu mai conținea plumb. (Ideea plumbului într-un manual tipărit după metoda offset pare din capul locului dintr-un raport SF. Plumbul poate apărea la tipar înalt, la linotip, tiparniță din perioada telefonului cu disc.) Atunci ministrul Șarov s-a implicat și a scos din lista neagră Editura Litera. Aceasta a fost prima implicare a ministrului Șarov în editarea manualelor.

ANSP, după istoria „manualului cu plumb”, a venit cu un proiect de lege care semăna mai mult a cenzură sanitară decât a grijă pentru sănătatea copiilor. Toate manualele și cărțile pentru copii trebuiau, conform proiectului, să treacă laboratorul ANSP și experții ANSP în design poligrafic. În plină pandemie editorii au avut ocupație. ANSP, pe lângă grija Covid19, avea și grija manualelor școlare și a cărților pentru copii. Iar editorii erau în treabă. Scriau scrisori, primeau răspunsuri, scriau scrisori, primeau răspunsuri de la ANSP. Ministrul Șarov nu s-a implicat.

În mai, prin zoom, editorilor li s-au liberat prețul pentru manualele reeditate. „Minunata vână de aur” era făcută de comisia MECC, condusă de secretarul de stat. Fără inflație, fără formula din Regulamentul din 2016/17. Editorii au fost informați cu plafonarea bugetului pentru editarea manualelor. „Noi vă fericim așa cum vrem noi.” Ministrul Șarov nu s-a implicat.

În mai MECC a elaborat un nou Regulament de editare al manualelor. Editorii, vizați direct, au aflat de modificări în vară, când prezentau manualele pentru aprobare. Conform Regulamentului nou pe coperta manualului apărea doar logoul, denumirea ministerului, titlul manualului. Atât. Numele autorilor, numele editurii, ediția manualului nu aveau loc pe copertă. Fiecare manual, în mod obligatoriu, pe pagina de deschidere, conform Regulamentului din mai, trebuia să înceapă cu semnele de stat ale RM și imnul RM, indiferent dacă era color sau bicolor, indiferent dacă era manual de fizică sau de matematică. Din partea MECC numele editurii ar fi trebuit să dispară complet din manual, nici pe pagina tehnică să nu apară. Atunci s-a implicat ministrul Șarov. Ca Victoria Zaharia să vadă numele Igor Șarov printre autorii manualului și numele editurii Cartdidact. Toată vara editorii au aprobat manuale: au micșorat numele autorilor, au mărit corpul de literă al MECC-ului, au coborât sigla editurii, au micșorat sigla editurii, au pus linii, au scos linii, au schimbat ilustrații, coperți după părerea membrilor comisiei de aprobare MECC. Ministrul Șarov nu s-a implicat.

Editorii ar fi vrut ca ministrul Șarov să se implice în editarea și reeditarea manualelor. Am fi evitat, cel puțin, în plină pandemie, timpul pierdut cu tot felul de reglementări orwelline.

Acest text nu este o investigație. Nu se bazează pe regulamentele ANI. Nu este susținut financiar de Fundația Soros-Moldova. Nu am semnat codul deontologic al jurnalistului. Este subiectiv. Nu m-a plătit și nu m-a rugat nimeni să-l scriu. Dar investigația Moldovei Curate pare mai degrabă un show al mascaților din perioada Plahotniuc decât o investigație bazată pe bun-simț. E ca acele investigații ANI când funcționarii de stat erau cercetați pentru că au uitat să declare conturi goale, carduri personale goale demult expirate și uitate la periferia creierului uman.

Recunosc și un conflict de interese. Am un interes al naibii de mare pentru un pic de normalitate și bun-simț.

Notă: Textul de mai sus aparține în totalitate autorului Gheorghe Erizanu. Acesta nu reprezintă poziția Realitatea.md, respectiv redacția nu poartă responsabilitate pentru esența conținutului.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 21:21
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
26 Sept. 2021, 21:21 // Life //  Realitatea.md

Te-ai concentrat să numeri cel puțin 40 de momente în care ai deschis ochii? Iată câteva date științifice care te vor face să adormi (nu, nu de plictiseală!) cum nici nu-ți mai amintești să fi făcut-o vreodată. Știi acele nopți în care te holbezi la tavan? Dacă ai experimentat mai multe seri din acestea în ultima vreme, nu-ți face griji. La fel pățește aproape toată lumea. Noile cercetări arată că numărul celor care ne luptăm cu somnul a crescut de la unu din șase la unul din patru anul trecut — anxietatea fiind identificată drept vinovatul cheie, împreună cu stresul financiar și presiunea de a jongla eficient cu viața modernă. Deci, cum putem stăpâni ceva care ar trebui să fie atât de simplu, dar de multe ori nu este?

Cât durează un somn?

Știm cu toții regula de aur a celor opt ore pe noapte, dar, de fapt, se pare că e o „mărime” care nu se potrivește tuturor. O analiză a 320 de lucrări de cercetare a concluzionat că șapte până la nouă ore de dormit este optimă pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, dar un expert în somn spune că poate fi chiar mai puțin pentru unii.

„Cerințele individuale de somn sunt ca înălțimea”, spune dr. Neil Stanley, autorul cărții „Cum să dormi bine”. „Într-o mare măsură, este determinat genetic și oricât între patru și 11 ore ar fi considerat normal”. El ne sfătuiește să ne ascultăm corpul atunci când încercăm să ne determinăm cifra magică personalizată. „Pur și simplu, cantitatea de somn îți permite să te trezești alertă și odihnită a doua zi ”, explică dr. Stanley.

Dacă îți cade capul din nou până la jumătatea după-amiezii, încearcă să-ți modifici ora de culcare și să urmărești răspunsul corpului tău pentru a-ți identifica somnul dulce.

Ce se întâmplă când dormi?

Când vine vorba de activitatea ta de somn, Dr. Sophie Bostock spune că putem identifica patru etape principale. „Un ciclu de somn este alcătuit din fazele prin care corpul trece prin cele trei etape ale mișcării non-rapide a ochilor (somnul NREM) pentru a ajunge la somnul REM (cel mai profund, inducător de vise), înainte de a o lua de la capăt.”

Un alt termen somnoros pe care trebuie să-l știi este „ritm circadian”. Aceasta se referă pur și simplu la ciclul natural de somn și veghe al corpului (modificările în lumina soarelui îl pot perturba, ceea ce ne face să dormim mai mult iarna decât vara datorită creșterii cantității de melatonină — „hormonul somnului”).

În timp ce dormi, creierul tău lucrează din greu, într-una din aceste patru etape …

 1. „În acest stadiu, doar îți pierzi cunoștința— este foarte ușor să te trezești din nou”, spune dr. Bostock. Această perioadă durează de obicei aproximativ 10 minute, înainte de a trece la etapa a doua.
 2. Ooh, acesta este un bun moment al ciclului — etapa la care oamenii de știință se referă ca fiind somnul „adevărat”. Ritmul cardiac și de respirație încetinește, iar temperatura corpului scade până când îți pierdeți complet cunoștința (hello, salivație incontrolabilă). „Este locul în care probabil îți vei petrece cea mai mare parte a timpului tău adormit”, spune dr. Bostock — între 20 și 30 de minute sunt adesea petrecute în această fază.
 3. Urmează cea mai restauratoare bucată de somn fizic, numită somn cu undă lentă (SWS), de către cunoscători. În acest stadiu, corpul tău lucrează din greu pentru a secreta hormoni de creștere din creier și ajută celulele să se revitalizeze și să se repare.
 4. Etapa somnului REM: Numită astfel pentru că ochii tăi se mișcă peste tot în „incintă”, această fază este în mod normal asociată cu visarea, iar creierul tău este destul de activ. Apoi se revine la prima fază pentru a face ciclul din nou. Ușor, nu?

Cum să dormi pe bune?

Bine, acum că ai toate informațiile necesare, iată cum să le pui în aplicare…

Calculează-ți fereastra

Nu, nu fereastra reală — acesta nu este un sfat despre măsurarea perdelelor — ci somnul tău, fereastra de restricție pentru somn: limitarea numărului de ore petrecute în pat pentru a se potrivi îndeaproape cu timpul pe care îl putem dormi creează un impuls mai puternic de a adormi și îmbunătățește calitatea somnului în raport cu cantitatea, spune Kathryn Pinkham, fondatorul The Insomnia Clinic.

„Mai întâi, stabilește-ți eficient durata somnului — cât timp dormi și cât timp petreci în pat în total”, adaugă ea. Împarte-ți timpul de somn la numărul total de ore petrecute în pat și înmulțește-l cu 100. De exemplu, șase ore de somn ÷ opt ore în pat x 100 = 75%. Această operație simplă îți oferă procentul din timp în care ești de fapt adormit.

Restul de 25% reprezintă cu cât de mult vei reduce „fereastra de somn”. Ca un exemplu, noua ta fereastră de somn ar fi între orele 12:00 și 06:00, petrecând șase ore în pat pentru un somn de șase ore, mai degrabă decât opt ore în pat pentru un somn de șase ore. Această restricție pe termen scurt ar trebui să creeze un impuls mai puternic de a adormi.

Fii strictă

Pinkham pledează pentru a fi de neclintit în ceea ce privește fereastra de somn — oricât de obosită ai fi, stai trează până la noua ta oră de culcare. Din păcate, nu sunt permise nici reprize de odihnă la orizontală ori vreun pui de somn după ora 15:00 (în orice caz, nu mai mult de 20 de minute).

Folosește orele suplimentare în mod productiv, indiferent dacă este vorba de prepararea mesei, de spălatul rufelor sau de cititul unei cărți (orice fără ecran). Rezervă-ți dormitorul numai pentru a somn — nu lucra, nu mânca și nu permite un televizor acolo, te rog.

Abordează anxietatea

Anxietatea este dușmanul somnului. Trimite un mesaj „luptă sau fugi” către corpul tău care te ține în stare de alertă și cu ritmul cardiac crescut. Dar un nou studiu a constatat că, înainte de culcare, enumerarea a 10 sarcini pe care trebuie să le îndeplinești în zilele următoare te poate ajuta să te lași furată de Moș Ene cu 15 minute mai repede.

Dacă îți faci griji cu privire la somn în timpul zilei, rezervă-ți 20 de minute pentru a scrie aceste sentimente. „Este vorba de a le scoate din cap și de pe hârtie pentru a oferi o perspectivă diferită. Nu este vorba de suprimarea gândurilor anxioase, ci de alegerea momentului în care să le abordăm ”, spune Pinkham.

Bea suc de cireșe

O recenzie publicată în Advances in Nutrition a concluzionat că cireșele, care conțin în mod natural melatonina, ar putea fi un leac perfect pentru insomnie. Într-un studiu, participanții a băut 230 ml de suc de cireșe neîndulcit, sau un placebo aromat de cireșe în fiecare dimineață și seară, timp de două săptămâni.

Cei cărora li s-a oferit băutura adevărata au dormit mai mult și au fost mai puțin în situația de a se trezi în timpul nopții.

Fă-ți un obicei din „cafeaua de weekend”

Noi cercetări pun pe seama consumului cumulativ de cafea (peste 60 de căni pe an, deci … mai mult de una pe săptămână) micșorarea unei glande din creier care produce melatonină. Te-ai înecat. Nu poți trăi doar cu un latte… doar duminică? Încearcă să le reduci la o dată pe zi. *Bagă cardul de fidelitate de la cafenea înapoi în buzunar.

Fii realistă

Oamenii care dormi opt ore pe noapte nu au brusc parte de o viață perfectă sau performanțe strălucite la locul de muncă, spune Pinkham. „Somnul nu va rezolva toate aceste lucruri. Dacă dormi bine, dar încă te simți obosit în timpul zilei, e pentru că stilul nostru nebun de viață poate fi epuizant.”

Mai adaugă că este important să recunoaștem că, dacă suntem adesea stresați sau anxioși, s-ar putea să te simți încă destul de vlăguită, deoarece este modul în care corpul ne anunță că ceva nu este în regulă. Nu fi dură cu tine însăți și, dacă este necesar, reevaluează dacă sunt necesare unele modificări ale stilului tău de viață.

Somn extrem

Am discutat mai multe Cicluri de somn „standard”, dar știai că există alte patru tipuri de somn identificate de experți*, pentru cei care nu pot avea parte de un somn decent, cum ar fi lucrătorii în schimburi? Unii dintre aceștia realizează un total de doar două ore.

Acestea vin la pachet cu un avertisment din partea doctorului Chris Dickson, președinte executiv în cadrul Cambridge Sleep Sciences. „Schimbarea modelul tău de dormit poate fi dăunătoare pentru sănătatea ta fizică și mentală, dacă durata de timp sau calitatea somnului tău sunt compromise ”, a explicat acesta.

„Ceea ce rezultă prin lipsa somnului poate afecta totul, de la starea de spirit la memorie, și până la funcțiile motorii.” El mai adaugă faptul că lipsa unui somn de calitate crește, de asemenea, posibilitatea de atacuri de cord, compromițând în același timp sistemul imunitar. „Dacă ar fi să-ți reglezi tiparul de somn, acest lucru ar trebui să aibă loc pe o perioadă etapizată de cel puțin șase până la opt zile ”, recomandă el.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române