Curs valutar
  • EUR
    19.1338
    0%
  • USD
    18.1553
    0%
  • RUB
    0.1871
    0%
  • RON
    3.8458
    0%
  • UAH
    0.4916
    0%

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului

24 Iun. 2022, 18:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
24 Iun. 2022, 18:13 // Actualitate //  Valentina Buză

O cercetare privind potențialul turistic al localităților Bulboaca și Speia, sistematizarea tuturor potențialelor atracții naturale, culturale și arheologice, precum și elaborarea unor rute turistice prin aceste localități, vor face parte din Strategia de dezvoltare a turismului în aceste localități. Aceasta urmează să fie elaborată în cadrul parteneriatului Fundației “Constantin Mimi” cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, susținut de Vinăria “Castel Mimi”.

Cristina Frolov, Președintele Fundației „Constantin Mimi”: „Această strategie este un element al angajamentului Fundației de zece ani de a poziționa și dezvolta regiunile în care activează ca și zone cu multiple atracții turistice, dar și o infrastructură turistică dezvoltată, care să le ofere turiștilor locali și străini un sejur atractiv pentru minim 3-4 zile. În cooperare cu autoritățile locale și centrale vom implementa această strategie chiar de la începutul anului viitor, pentru a obține rezultate din primul an”.

Viorel Miron, Director Executiv al Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova: „Acest proiect este cu adevărat unic pentru Republica Moldova, pentru că pentru prima dată elaborarea unei strategii de dezvoltare turistică a unor localități este promovată și implementată de o Fundație privată și un agent economic. În plus, în premieră, este elaborată o strategie ce ține de regiunea care a fost dezvoltată de o personalitate notorie – Guvernatorul Constantin Mimi”.

În cadrul acestui parteneriat, experții Asociației de Dezvoltare a Turismului în Moldova și ai Fundației „Constantin Mimi” vor inventaria toate potențialele atracții turistice din aceste localități, vor elabora câte un top 10 atracții turistice din fiecare localitate, vor elabora versiunile electronice a hărților turistice a satelor și vor propune trei trasee turistice locale tematice comune ambelor sate, precum și lista necesarului de indicatoare turistice pentru aceste localități. Spre final de an va fi definitivată Strategia de dezvoltare a turismului a destinației Bulboaca-Speia și planul de acțiuni de implementare a acesteia pentru un an și cinci ani.

Strategiile elaborate până în prezent de Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova au servit drept bază pentru atragerea în dezvoltarea turismului în Republica Moldova, fonduri naționale și internaționale în valoare de peste cinci milioane de euro.

Fundația „Constantin Mimi” a fost lansată în anul 2019, în scopul susținerii proiectelor din cultură și educație, dezvoltare regională, precum și a proiectelor ecologice. Printre inițiativele susținute cu succes de Fundație în ultimii ani se numără burse pentru studenți, festivaluri și activități de împădurire în localitatea Bulboaca. Din martie 2022, Fundația și-a concentrat eforturile în susținerea refugiaților și instituțiilor care le oferă suport. În doar trei luni, de suport au beneficiat 3000 de familii de refugiați.

P.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 14:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 14:31 // Societate //  Realitatea.md

Profesorii sunt puntea spre viitor a fiecărui elev, de ei depinde ce învață copiii, dar și cum se simt. Deși premiul „Pedagogul anului” se oferă numai pentru nouă lucrători din învățământ, recunoștința este pentru toți dascălii care au reușit să crească generații de copii solidari, rezistenți la provocările vieții și mereu curioși să descopere și să creeze. Asemenea profesori sunt mulți în Republica Moldova și reprezintă un exemplu care trebuie promovat și de urmat. Este mesajul președintelui țării, Maia Sandu, rostit la Gala Laureaților concursului republican „Pedagogul anului”, ediția 2023, transmite IPN.

„Calitatea vieții în deceniile următoare, calitatea sistemului medical, a tuturor serviciilor statului, a justiției, a mediului înconjurător, a stării economiei, a administrației centrale și locale, inclusiv calitatea clasei politice, depinde de calitatea educației pe care o oferim azi, iar voi, dragi profesori, sunteți în prima linie a acestui efort”, a menționat șefa statului.

Câștigătorii ediției 2023 a concursului republican „Pedagogul anului” sunt:

Categoria „Profesorul anului”:

1. Premiul de gradul I, în valoare de 50 000 de lei și titlul „Profesorul anului” –  Pavel Polișciuc, profesor de literatura universală în cadrul liceului teoretic  „Dimitrie Cantemir” din Bălți.

2. Premiul de gradul II, în valoare de 25 000 de lei și titlul „Profesorul anului” – Rodica Jăpălău, profesoară de limba și literatura română în cadrul liceului teoretic „Iulia Hasdeu” din Chișinău.

3. Premiul de gradul III, în valoare de 15 000 de lei și titlul „Profesorul anului” – Lilia Gânu, profesoară de geografie în cadrul liceului teoretic „Mihail Sadoveanu” din Hâncești.

Categoria „Învățătorul anului”:

1. Premiul de gradul I, în valoare de 50 000 de lei și titlul „Învățătorul anului” – Valentina Iazinschi, învățătoare în cadrul liceului teoretic „Petru Rareș” din Soroca.

2. Premiul de gradul II, în valoare de 25 000 de lei și titlul „Învățătorul anului” –  Diana Castraveț, învățătoare în cadrul liceului teoretic „Petre Ștefănucă” din Ialoveni.

3. Premiul de gradul III, în valoare de 15 000 de lei și titlul „Învățătorul  anului” –  Aurel Leșcic, învățător în cadrul școlii primare „Spiridon Vangheli”, nr.21 din Bălți.

Categoria „Educatorul anului”:

1. Premiul de gradul I, în valoare de 50 000 de lei și titlul „Educatorul anului” – Dorina Tronciu, educatoare în cadrul instituției de educație timpurie „Poienița” din satul Malcoci, raionul Ialoveni.

2. Premiul de gradul II, în valoare de 25 000 de lei și titlul „Educatorul anului” – Mariana Popa, educatoare în cadrul instituției de educație timpurie nr. 6 „Mărțișor” din Sângerei.

3. Premiul de gradul III, în valoare de 15 000 de lei și titlul „Educatorul anului” – Elena Melnic, educatoare în cadrul instituției de educație timpurie nr. 197 din Chișinău.

La începutul festivității participanții au păstrat un moment de reculegere în memoria scriitorului Ion Druță. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Profesionale a Lucrătorilor din Învățământ, marcată anual pe 5 octombrie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală