Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Localitățile din UTA Găgăuzia își propun să prevină violența în familie. Ce presupune proiectul

27 Mai 2021, 10:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2021, 10:10 // Societate //  Valentina Buză

Zece sate și orașe din autonomia găgăuză vor institui echipe multidisciplinare pentru prevenirea violenței în familie și vor elabora planuri locale de acțiuni pentru reducerea acestui fenomen. Inițiativa se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluții locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

Astfel, proiectul va fi implementat în orașele Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești și în satele Congaz, Dezghinja, Cioc-Maidan, Baurci, Cazaclia, Copceac și Cișmichioi și reprezintă o extindere a unei activități similare care se desfășoară începând cu anul 2018 în satul Chirsova din UTA Găgăuzia.

Din echipele multidisciplinare vor face parte asistenți sociali, polițiști, angajați ai sistemului educațional din localitățile respective, dar și reprezentanți ai unor ONG-uri și grupuri de inițiativă locale. Membrii echipelor vor fi instruiți ca să poată acționa prompt în orice caz de violență și să poată identifica cele mai bune soluții pentru protecția și securitatea supraviețuitoarelor violenței și copiilor acestora.

„Maniera participativă de planificare permite implicarea mai multor cetățeni la actul decizional. Totodată, planurile locale le permit autorităților locale să aloce și să atragă resurse pentru funcționarea serviciilor de care are nevoie comunitatea”, susține Vitalie Frecăuțeanu, coordonator de proiect, PNUD Moldova.

Planurile vor fi elaborare într-o manieră participativă, astfel toți oamenii din aceste localități – bărbați și femei, dar în special cei din grupurile dezavantajate, vor avea posibilitatea să înainteze propriile viziuni sau propuneri pentru reducerea violenței.

„Acest proiect ne permite să asigurăm protecție și asistență eficientă pentru toate femeile care suferă din cauza violenței. Echipele care vor activa la nivel local vor acorda protecție și ajutor multiaspectual pentru femeile care au nevoie de sprijin pentru a ieși din cercul volenței”, susține Aliona Cozari, șefă adjunctă a Direcției principală Sănătate și protecție socială, UTA Găgăuzia.

Astfel, orice persoană care este martoră sau victimă a unui caz de violenţă va putea apela la membrii echipelor multidisciplinare, care la rândul lor, vor iniția mecanismul de referire şi demara procesul de protecție.

În cazul în care nu dispun de soluții la nivel local, membrii echipelor multidisciplinare vor referi supraviețuitoarele violenței către centrul specializat pentru reabilitarea victimelor violenței, deschis în regiune de PNUD și Executivul UTA Găgăuzia. Serviciul activează din decembrie 2020 și acordă asistenţă socială, psihologică şi juridică, dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Proiectul se înscrie într-o inițiativă globală a PNUD, intitulată „Eliminarea violenței în bază de gen și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. Aceasta are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. În afară de Republica Moldova, proiectul este implementat în alte șase țări – Bhutan, Liban, Indonezia, Irak, Peru și Uganda.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 21:09
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
28 Oct. 2021, 21:09 // Politica //  Cristina Vlah

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a negat faptul că vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, ar fi participat la negocierile dintre autoritățile de la Chișinău și reprezentanții Gazprom, informează Realitatea.md.

Potrivit lui Grosu, Kulminski a plecat în deplasare în Federația Rusă pentru a se întâlni și a discuta cu șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak.

„Kulminski nu a participat la negocieri, el s-a întâlnit cu dl Kozak. Spînu a fost la un Forum energetic de la Sankt-Peterburg, dar dl Kulminski a fost la discuții cu dl Kozak”, a menționat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Realitatea.md menționează că atât vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, cât și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, se află în Federația Rusă. Acolo au loc și negocierile dintre reprezentanții Chișinăului și cei de la Gazprom în privința unui nou contract de livrare a gazelor naturale rusești pentru Republica Moldova.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău