Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Localitățile din UTA Găgăuzia își propun să prevină violența în familie. Ce presupune proiectul

27 Mai 2021, 10:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Mai 2021, 10:10 // Societate //  Valentina Buză

Zece sate și orașe din autonomia găgăuză vor institui echipe multidisciplinare pentru prevenirea violenței în familie și vor elabora planuri locale de acțiuni pentru reducerea acestui fenomen. Inițiativa se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluții locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

Astfel, proiectul va fi implementat în orașele Comrat, Ceadîr-Lunga, Vulcănești și în satele Congaz, Dezghinja, Cioc-Maidan, Baurci, Cazaclia, Copceac și Cișmichioi și reprezintă o extindere a unei activități similare care se desfășoară începând cu anul 2018 în satul Chirsova din UTA Găgăuzia.

Din echipele multidisciplinare vor face parte asistenți sociali, polițiști, angajați ai sistemului educațional din localitățile respective, dar și reprezentanți ai unor ONG-uri și grupuri de inițiativă locale. Membrii echipelor vor fi instruiți ca să poată acționa prompt în orice caz de violență și să poată identifica cele mai bune soluții pentru protecția și securitatea supraviețuitoarelor violenței și copiilor acestora.

„Maniera participativă de planificare permite implicarea mai multor cetățeni la actul decizional. Totodată, planurile locale le permit autorităților locale să aloce și să atragă resurse pentru funcționarea serviciilor de care are nevoie comunitatea”, susține Vitalie Frecăuțeanu, coordonator de proiect, PNUD Moldova.

Planurile vor fi elaborare într-o manieră participativă, astfel toți oamenii din aceste localități – bărbați și femei, dar în special cei din grupurile dezavantajate, vor avea posibilitatea să înainteze propriile viziuni sau propuneri pentru reducerea violenței.

„Acest proiect ne permite să asigurăm protecție și asistență eficientă pentru toate femeile care suferă din cauza violenței. Echipele care vor activa la nivel local vor acorda protecție și ajutor multiaspectual pentru femeile care au nevoie de sprijin pentru a ieși din cercul volenței”, susține Aliona Cozari, șefă adjunctă a Direcției principală Sănătate și protecție socială, UTA Găgăuzia.

Astfel, orice persoană care este martoră sau victimă a unui caz de violenţă va putea apela la membrii echipelor multidisciplinare, care la rândul lor, vor iniția mecanismul de referire şi demara procesul de protecție.

În cazul în care nu dispun de soluții la nivel local, membrii echipelor multidisciplinare vor referi supraviețuitoarele violenței către centrul specializat pentru reabilitarea victimelor violenței, deschis în regiune de PNUD și Executivul UTA Găgăuzia. Serviciul activează din decembrie 2020 și acordă asistenţă socială, psihologică şi juridică, dar şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Proiectul se înscrie într-o inițiativă globală a PNUD, intitulată „Eliminarea violenței în bază de gen și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. Aceasta are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. În afară de Republica Moldova, proiectul este implementat în alte șase țări – Bhutan, Liban, Indonezia, Irak, Peru și Uganda.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 21:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 21:20 // În Lume //  Cristina Vlah

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a fost adus cu transportul Serviciului de Securitate din Ucraina până la Kiev, informează Realitatea.md cu referire la publicația ucrainească Unian.

Sursa scrie că ex-judecătorul a fost transportat cu un elicopter, precum și cu o mașină specială. Fostul justițiar a fost transportat dintr-un sat al localității Vinnița. Autorităților locale din Vinnița, Ceaus le-a spus că „a fost răpit de către persoane necunoscute”, dar a refuzat să scrie plângere la poliție pe marginea acestui caz.

„Ceaus le-a spus polițiștilor că vrea să plece la Kiev însoțit de colaboratorii Serviciului de Securitate. Ulterior, el a urcat în mașina colaboratorilor Serviciului sus-menționat”, se specifică în articolul publicat.

La data de 31 iulie, Nicolai Ceaus a venit la sediul unui Consiliu sătesc din regiunea Vinnița și a cerut să fie invitate forțele speciale din cadrul Serviciului de Securitate. Ceaus ar fi prezentat niște informații cu privire la răpirea și privațiunea lui de libertate. Reprezentanții Serviciului ucrainean anunțase prin intermediul unui comunicat de presă că persoanei în cauză i se va oferi protecție și asistență medicală. Despre starea lui Ceaus a fost informată familia acestuia, în speță soția lui Nicolai Ceaus.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate