Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.3873%
 • USD
  17.8563
  -0.1254%
 • RUB
  0.2450
  -0.2041%
 • RON
  4.3040
  -0.3927%
 • UAH
  0.6631
  -0.5127%

Lucrările de reabilitare a liceului din Holercani, monitorizate din punct de vedere energetic

18 Iun. 2021, 11:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
18 Iun. 2021, 11:23 // Actualitate //  Petru Cosoi

Cum poate fi redus consumul de energie? Este întrebarea la care au găsit răspuns mai mulți locuitori ai satului Holercani din raionul Dubăsari, după ce au participat la instruirile și cluburile de discuție organizate de Centrul de Justiție Socială „ECHITATE”, cu suportul financiar al Uniunii Europene. Centrul monitorizează și lucrările de eficiență energetică în Liceul Teoretic „Holercani”.

Schimbarea prin monitorizare, abilitare, responsabilizare și transparență în Holercani. Este obiectivul măreț pe care și l-a pus Centrul de Justiție Socială „ECHITATE”. Primul pas a fost făcut prin monitorizarea lucrărilor de eficiență energetică a liceului din sat.

„Noi monitorizăm în special cum este implementat proiectul de renovare a liceului, care a fost inițiat acum câțiva ani. Școala a fost termoizolată, rețeaua electrică a fost înlocuită totalmente, blocul sanitar a fost reabilitat. Totodată, sistemul de încălzire și de iluminare este în proces de reparație. Noi am vrut să analizăm și facturile pentru electricitate, dar nu am avut deschiderea necesară din partea instituției de învățământ, în acest sens”, menționează coordonatoarea proiectului, Maria Zugravu.

Directoarea liceului, Tamara Rotari, consideră că în urma lucrărilor de reabilitare, dar și a monitorizării, instituția de învățământ va putea face economii. „Banii pe care îi vom economisi îi vom investi în dotarea cabinetelor de studii. Vom achiziționa mai multe materiale didactice, pentru care, în prezent, nu avem suficiente resurse financiare. Sperăm că vom cheltui mai puțin pentru energia electrică”, afirmă Tamara Rotari.

În cadrul instruirilor și a cluburilor de discuție desfășurate de Centru de Justiție Socială „ECHITATE”, participanții au descoperit care sunt sursele moderne și tradiționale de energie regenerabilă, cum pot fi monetizate beneficiile eficientizării energetice a clădirilor și care este costul și perioada de recuperare a investițiilor.

„Scopul instruirilor este de a încuraja cetățenii să fie activi, eficienți, responsabili la ei în localitate, deoarece, schimbarea începe de la fiecare dintre noi. În cadrul proiectului ne propunem să schimbăm atitudinea locuitorilor vis-a-vis de dezvoltarea comunității, abilitarea cetățenilor în monitorizarea cheltuielilor publice, responsabilizarea autorităților în cheltuirea eficientă a banilor și transparentizarea activității administrației locale”, punctează Maria Zugravu.

Participanții spun că instruirile i-au ajutat să conștientizeze importanța utilizării eficiente a consumului de energie și a monitorizării permanente. Maria Marinuța declară că „am înțeles că am la îndemână foarte multe metode simple prin care pot economisi energia electrică. Sper că informațiile obținute o să-mi fie de folos nu doar pentru uz personal, dar și pentru a da sfaturi. Aș fi dorit însă că această informație să ajungă la cât mai mulți oameni”.

Instruiri au fost organizate și pentru tinerii din sat, care au avut posibilitatea să afle avantajele iluminatului natural, ce este eficiența energetică, cum se măsoară, dar și care sunt modalitățile moderne de reducere a consumului de energie. „Astfel de instruiri sunt foarte necesare pentru că fiecare dintre noi trebuie să știe cum poate să economisească energia, pentru că este o resursă epuizabilă și este foarte important să avem grijă de ea. Instruirile au fost foarte interactive, a trebuit să aplicăm în practică cunoștințele acumulate la sesiunea teoretică”, povestește participanta Alexandrina Batrîncea.


Centrul de Justiție Socială „ECHITATE” este beneficiarul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „SMART în Holercani”.

Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățean informat – cetățean implicat!” în comuna Răzeni, raionul Ialoveni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.

P. 

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 16:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
05 Aug. 2021, 16:10 // Politica //  Petru Beregoi

Parlamentul se convoacă vineri, 6 august în ședință extraordinară, începând cu ora 10:00, unde urmează să examineze proiectul de hotărâre privind învestirea Guvernului Gavrilița. Realitatea.md, Rlive.md și R LIVE TV va transmite în regim online ședința.

Amintim că, PAS a anunțat oficial candidatura pentru funcția de prim-ministru la data de 29 iulie. Ulterior, la 30 iulie, președinta țării a organizat consultări cu fracțiunile parlamentare privind desemnarea candidatului la formarea noului Guvern.

După consultări, la care s-au prezentat doar PAS și Partidul Șor, BECS a refuzat să vină la Președinție și a invitat șefa statului la Parlament, Maia Sandu a semnat decretul de înaintare a candidaturii Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministră.

La 3 august, Natalia Gavrilița a făcut public lista miniștrilor și a Programului de guvernare, pe care le va prezenta mâne în fața deputaților, pentru a cere votul de învestitură.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată