Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Lukașenko ar putea decide atât grațierea, cât și transferul în Rusia a Sofiei Sapega pentru executarea pedepselor

31 Mai 2021, 14:08
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Mai 2021, 14:08 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ministrul Afacerilor Externe din Belarus, Vladimir Makei, a permis extrădarea după proces, în Federația Rusă, a rusoaicei Sofia Sapega, reținută la Minsk. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unui interviu.

„Decizia trebuie luată de instanță. Cel mai probabil, procesul va avea loc în Belarus, ținând seama de faptul că toate informațiile despre activitățile subversive ale anumitor persoane s-au revărsat în structurile noastre. Nu pot prezice modul în care situația se va dezvolta în continuare, deoarece există diferite opțiuni. Prin decizia șefului statului, pot fi luate decizii atât cu privire la grațierea, cât și la transferul în Rusia pentru executarea pedepselor suplimentare. Trebuie să așteptăm”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe din Belarus, Vladimir Makei.

De asemenea, Makei a comentat și videoclipul apărut după arestarea Sofiei și în care a mărturisit că este administratoarea unui canal de Telegram „Cartea Neagră a Belarusului”, unde au fost publicate datele personale ale forțelor de securitate. Șeful Ministerului de Externe al Belarusului a recunoscut că videoclipul a fost publicat, probabil, într-un fel pentru a demonstra că există motive întemeiate pentru detenție”.

„Ancheta ar trebui să arate cine este ea cu adevărat, ce acțiuni a întreprins, dacă aceste acțiuni au cauzat pagube Belarusului, poporului din Belarus și în ce constă exact infracțiunea ei. Curtea se va pronunța despre asta. Prin urmare, trebuie să așteptăm rezultatele anchetei, decizia instanțelor și apoi va fi posibil să vorbim despre soarta ulterioară a doamnei Sapega”, susține Vladimir Makei.

Realitatea.md amintește că, Sofia Sapega a fost arestată împreună cu jurnalistul Roman Protasevici pe 23 mai, când autoritățile din Belarus au deturnat un avion de pasageri din cauza unei presupuse amenințări cu bomba.

Sapega, care are cetățenie rusă, mergea la Vilnius pentru a-și susține teza de masterat la Universitatea Europeană de Științe Umane, acolo unde studiază dreptul internațional.

(VIDEO) Sofia Sapega, iubita fostului redactor-șef NEXTA, riscă până la 12 ani de închisoare!

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 21:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 21:20 // În Lume //  Cristina Vlah

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a fost adus cu transportul Serviciului de Securitate din Ucraina până la Kiev, informează Realitatea.md cu referire la publicația ucrainească Unian.

Sursa scrie că ex-judecătorul a fost transportat cu un elicopter, precum și cu o mașină specială. Fostul justițiar a fost transportat dintr-un sat al localității Vinnița. Autorităților locale din Vinnița, Ceaus le-a spus că „a fost răpit de către persoane necunoscute”, dar a refuzat să scrie plângere la poliție pe marginea acestui caz.

„Ceaus le-a spus polițiștilor că vrea să plece la Kiev însoțit de colaboratorii Serviciului de Securitate. Ulterior, el a urcat în mașina colaboratorilor Serviciului sus-menționat”, se specifică în articolul publicat.

La data de 31 iulie, Nicolai Ceaus a venit la sediul unui Consiliu sătesc din regiunea Vinnița și a cerut să fie invitate forțele speciale din cadrul Serviciului de Securitate. Ceaus ar fi prezentat niște informații cu privire la răpirea și privațiunea lui de libertate. Reprezentanții Serviciului ucrainean anunțase prin intermediul unui comunicat de presă că persoanei în cauză i se va oferi protecție și asistență medicală. Despre starea lui Ceaus a fost informată familia acestuia, în speță soția lui Nicolai Ceaus.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate