Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

Cine este jurnalistul Roman Protasevici vânat de Lukașenko și de ce Belarusul a deturnat un avion pentru a-l prinde

25 Mai 2021, 14:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
25 Mai 2021, 14:47 // În Lume //  Valentina Buză

Jurnalistul Roman Protasevici este în arest. Cu fața plină de vânătăi, aseară a transmis un mesaj video în care spune că autoritățile îl tratează bine. Dacă în noiembrie își permitea să glumească pe seama faptului că este căutat pentru terorism, acum se teme pentru viața lui. Martori, care au fost cu el în avion, spun că l-au auzit implorând echipajul să nu aterizeze la Minsk. „Sunt refugiat. Mă vor ucide”, le-ar fi spus el.

Când pilotul cursei Atena-Vilnius a anunțat că va ateriza la Minsk, unul dintre pasageri a simțit imediat despre ce este vorba. Un tânăr s-a întins imediat după bagaje și a început să scoată de acolo mai multe lucruri printre care un laptop, pe care i le-a dat prietenei sale. În zadar, la aterizare au fost arestați amândoi.

„Mă vor condamna la moarte”, le-a spus el celorlalți oameni din avion.

Roman Protasevici a devenit ținta furiei regimului în timpul protestelor din vara anului trecut. Lukașenko, la putere din 1994, își adjudeca în august o nouă victorie în alegeri, iar oamenii au ieșit cu sutele de mii în stradă acuzându-l de fraudă și cerându-i să plece. Răspunsul a fost brutal. Mii de oameni au fost bătuți și arestați.

În calitate de redactor-șef al unui canal de știri care transmitea din străinătate, Protasevici a fost atras în mijlocul evenimentelor. Nexta, care în bielorusă înseamnă „cineva”, își are sediul în Polonia și publică pe Telegram, o aplicație securizată pentru smartphone, populară în țările cu cenzură puternică. A transmis despre proteste și a jucat un rol important în informarea manifestanților. Astfel că regimul l-a plasat pe Protasevici și pe colegul său Stepan Putilo pe lista teroriștilor.

Tânărul, în egală măsură jurnalist și activist, s-a născut la un an după venirea la putere a lui Lukașenko și s-a implicat în politică din adolescență, când a început să participe la proteste. Era licean când a fost arestat și bătut zdravăn de polițiști, care l-au amenințat că îi vor pune în spate crime nerezolvate.

A studiat jurnalismul la Universitatea de Stat din Minsk, de unde a fost însă exmatriculat, a lucrat ca fotograf pentru Radio Europa Liberă și mai multe organizații de știri și a primit o bursă Vaclav Havel. În 2019, temându-se de serviciilor de securitate KGB din Belarus, a fugit în Polonia, unde a primit azil politic și a înceut să lucreze pentru Nexta.

Reporterii fără frontiere clasifică Belarusul drept cea mai periculoasă țară din Europa pentru angajații din mass-media. De la alegerile prezidențiale, vocile opoziției și puținii jurnaliști independenți au fost hărțuiți de poliție, amendați, arestați și mulți forțați să se refugieze în exil. Până acum, nici trei runde de sancțiuni europene nu au convins regimul de la Minsk să înceteze represiunea.

Evenimentele din Belarus, cronologic:

 1. Fostul redactor-șef al canalului de Telegram NEXTA din Belarus, încătușat de urgență. Riscă pedeapsă cu moartea!

 2. Consecințe grave pentru Belarus după aterizarea forțată a avionului Ryanair la Minsk! Franța analizează un blocaj total

 3. Ce spun oficialii Uniunii Europene despre deturnarea avionului Ryanair la Minsk

 4. Ryanair condamnă incidentul care a avut loc ieri la Minsk: Este un act de piraterie aeriană

 5. Lituania interzice toate zborurile din țară prin Belarus. Motivul invocat de autorități

 6. Regimul Lukașenco „ucide” jurnalismul liber! Dictatorul belarus promulgă trei legi prin care limitează presa incomodă

 7. ULTIMA ORĂ! Prima țară care refuză să mai primească zborurile transportatorului național belarus „Belavia”

 8. Reacțiile curg în lanț! Ucraina rupe orice legătură aeriană cu Belarus

 9. Război diplomatic: Belarus și Lituania își expulzează reciproc toți atașații Ambasadei

 10. UPDATE Primele imagini video cu jurnalistul Roman Protasevici după ce a fost reținut

 11. Hoțul strigă prindeți hoțul! Rusia cere occidentului să stea de o parte în contextul scandalului din Belarus

 12. Lufthansa și KLM Airlines au oprit zborurile prin spațiul aerian al Belorusiei

 13. UE închide spațiul aerian al blocului pentru avioanele din Belarus ca măsură de sancţionare a regimului Lukaşenko

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției