Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Război diplomatic: Belarus și Lituania își expulzează reciproc toți atașații Ambasadei

24 Mai 2021, 19:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Mai 2021, 19:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Autoritățile din Belarus au cerut ca toți angajații ambasadei Letoniei să părăsească țara. Acest lucru a fost afirmat de șeful ministerului de externe al țării, Vladimir Makei. Potrivit declarațiilor, această decizie a fost influențată de incidentul legat de steagul de stat al republicii la Riga.

Anterior, printre steagurile țărilor care reprezintă echipele la Campionatul Mondial de hochei pe gheață de la Riga, în locul steagului național al Belarusului, au ridicat alb-roșu-alb, folosit în mod tradițional de opoziția din Belarus. Primarul din Riga, Martins Stakis, a informat despre aceasta. 

Prin urmare, ambasadorul leton la Minsk a spus că drapelul a fost schimbat după incidentul care a avut loc cu avionul Ryanair. Potrivit acestuia, Riga crede că situația respectivă nu respectă legislația internațională.

„Astăzi ambasadorul leton a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu un incident care a avut loc literalmente în urmă cu ceva timp la Riga și este legat de insulta steagului Republicii Belarus. Este foarte regretabil că, la acest incident au participat împreună cu primarul din Riga, ministrul afacerilor externe al Letoniei, un departament care, în principiu, ar trebui să lucreze nu pentru diviziune, ci pentru apropierea popoarelor”, a spus Makei.

Potrivit surselor, a avut loc o încălcare cinică a tuturor normelor dreptului internațional, de fapt, un act de vandalism de stat. Respectiv, partea bielorusă a cerut autorităților letone să efectueze o anchetă, să-și ceară scuze și să readucă steagul statului la locul său.  

Ambasadorului leton i s-a înmânat o notă de protest corespunzătoare.

„Nu putem lăsa fără răspuns astfel de acțiuni provocatoare”, a adăugat Makei.

Prin urmare, ambasadorului i sa oferit să părăsească Belarusul timp de 24 de ore, iar întregului personal diplomatic și administrativ-tehnic i s-au acordat 48 de ore pentru a face acest lucru. În același timp, un angajat trebuie să rămână în țară pentru a avea grijă de clădire.

Ministerul Leton de Externe a declarat că țara îl expulză pe ambasadorul Belarusului și pe toți diplomații ca răspuns la acțiuni similare la Minsk.

Realitatea.md amintește că, Roman Protasevici, fostul redactor-șef al Nexta, a fost reținut la Minsk. Avionul cu care a zburat a fost solicitat pentru a ateriza de urgență în Belarus, din cauza unei alerte despre o bombă. Decizia a fost luată de președinte, Aleksandr Lukașenko, pentru a „salva Europa”. Jurnalistului i s-a deschis un dosar penal în baza mai multor articole, inclusiv organizarea revoltelor în masă. Potrivit informațiilor, acesta riscă până la 15 ani de închisoare.

Această situație a atras critici din partea Occidentului, în ciuda faptului că practica aterizării forțate a aeronavelor a avut loc în trecut. Cel mai important caz a fost constrângerea de a ateriza nava președintelui bolivian Evo Morales la Viena în 2013. Motivul a fost zvonurile că un fost agent al CIA Edward Snowden se afla la bord, acuzat în Statele Unite de divulgarea secretelor de stat.

 

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Oct. 2021, 14:48 // Politica //  Tatiana Rusnac

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban spune că nu are vreo responsabilitate față de încălzirea din Chișinău și Termoelectrica, dar totodată a uitat de datoriile de un miliard de lei pe care le are ÎMGFL-urile pentru încălzirea termică. Declarația aparține liderului Partidului Puterea Oamenilor, fost primar interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu.

Codreanu a criticat dur declarațiile lui Ceban și l-a îndemnat să nu mai manipuleze opinia publică, ci să-și concentreze efortul asupra adevăratelor probleme ale oamenilor, și anume asupra crizelor energetice și pandemice din Republica Moldova.

„Ieșiriea hazardată a primarului Ion Ceban pe subiectul căldurii este cât se poate de relevantă pentru stilul său de administrare – mult populism, multă politică și puțin profesionalism. Ca un adevărat primar al tuturor Chișinăuienilor, Ion Ceban a ieșit și a dat vina pe guvernare că nu e pornită căldura și că nu el este responsabil de Termoelectrica. Bun! Are dreptate primarul, doar că în plină criză pandemică și energetică din toată lumea, Ion Ceban a găsit ce să facă să dea vina pe guvern și să arate cu degetul cine e vinovat fără să își asume vreo responsabilitate. Care? Vă explic. Termoelectrica este datoare la Moldovagaz cu milioane bune, da? Dar cine are cea mai mare datorie la Termoelectrica de aproape un miliard? ÎMGFL-urile din Chișinău. Dar cine va achita datoriile la energia termică de aproape un miliard ale ÎMGFL-ilor din Chișinău? Ce ai făcut, Ioane, cu cele 23 de IMGFL? După 10 ani de rupt pantalonii în Consiliul Municipal și 2 în fruntea primăriei, nu ai mișcat un deget să rezolvi problema IMGFL-urilor (cunoscute de chisinauieni ca #Жэк). Sub ochii și administrația ta, cele 23 de IMGFL sunt în procedura insolvabilitate, iar datoriile acestora au ajuns la apx. 1 MILIARD de lei. De ce nu ai făcut nimic? Corect. Din cauza politicului și a partidului din care faci parte. Pentru că mulți dintre angajatii IMGFL au fost și sunt membri și activiști ai partidului socialist. Datoriile IMGFL-urilor și hoțiile girate de clanul socialist au contribuit la datoria pe care o avem astăzi la Gazprom. Despre celelalte proiecte de eficiență energetică nici nu vorbesc. În 2018 împreună cu BERD am ințiat elaborarea Strategiei de dezvoltare sustenabilă „Chisinau – a green city”, votată de CMC în 2020. Printre cele 36 de acțiuni incluse în strategie, un loc aparte era dedicat eficienței energetice a clădirilor din Chișinău. În afară de câteva proiecte inițiate atunci de eficentizare energetică a câtorva instituții publice, nu există niciun progres. Din programul BERD cu o valoare de 1,5 mlrd euro dedicate celor 40 orașe din program, Chișinăul nu a absorbit și valorific nici un cent. Ce facem, Ion? Stingem căldura și lumina pe tot Chișinăul? Dăm vina pe alții, vopsim borduri și nu contribuim nicium la soluționarea unor crize, ATENȚIE, MONDIALE?”, a scris pe Facebook fostul primar interimar.

Amintim că, astăzi, la ședința Consiliului municipal Chișinău subiectul gazelor a fost subiect de dispute între edilul Capitalei, Ion Ceban și  consilerul PAS, care este și director al „Poștei Moldovei”, Roman Cojuhari.

VIDEO BOX la ședința CMC. Gazul i-a înfierbântat! Consilier socialist către unul de la PAS: Închide-ți gura

Cei doi și-au împărțit acuzații, după ce Ion Ceban a reiterat că este indignat de faptul că guvernarea PAS ascunde aspecte importante în legătură cu achizițiile de gaz din surse alternative și că nu-și asumă lucruri importante, precum ar fi deconectarea instituțiilor statului de la agentul termic.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău