Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Reacțiile curg în lanț! Ucraina rupe orice legătură aeriană cu Belarus

24 Mai 2021, 19:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
24 Mai 2021, 19:09 // În Lume //  Petru Cosoi

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a ordonat pregătirea unei decizii care prevede întreruperea comunicării aeriene cu Belarus. Potrivit serviciului de presă al administrației prezidențiale, Zleneski a dac aceste indicații guvernului, Consiliului Național de Securitate și miniștrului afacerilor externe.

„Având în vedere situația actuală, președintele a ordonat guvernului să elaboreze o hotărâre prin care traficul aerian direct între Ucraina și Republica Belarus va fi stopat. De asemenea, documentul prevede și închiderea spațiului aerian al Belarusului pentru călătoriile aeriene din Ucraina și către Ucraina”, se arată în declarație.

Tot în acest context, Marea Britanie a fost prima țară care în urma incidentului privind aterizarea forțată a avionului Ryanair la Minsk, anunță că refuză să mai primească în țară transportatorul național belarus Belavia. De asemenea, Autoritatea civilă de aviație din Anglia a primit indicații cu privire la evitarea și ocolirea spațiului aerian al Belarusului pentru siguranța tuturor pasagerilor.

O decizie similară a fost luată și de către Lituania. Țara a interzis sosirea și plecarea aeronavelor din țară, a căror rută trece prin Belarus.

„Orice zbor către și dinspre Lituania prin Belarus este interzis… Acest lucru nu înseamnă o interdicție a zborurilor, înseamnă că companiile aeriene trebuie să aleagă o rută diferită”, a spus Ministrul Transporturilor și Comunicațiilor al Lituaniei, Marius Skuodis.

Pe 23 mai, un avion Ryanair în deplasare de la Atena la Vilnius a aterizat de urgență la Minsk sub pretextul că avionul ar fi fost minat. Pentru a escorta aeronava, a fost ridicată o aeronavă luptător MiG-29 a Forțelor Aeriene din Belarus. Imediat după aterizare, forțele de securitate din Belarus l-au reținut pe creatorul și redactorul-șef al canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevich, care se afla la bord. Informațiile privind un eventual dispozitiv explozibil la bordul avionului nu au fost confirmate.

Comisia Europeană a considerat incidentul de aterizare inacceptabil. Șeful diplomației internaționale a UE, Josep Borrell, a cerut o anchetă internațională.

Autoritățile de la Minsk îl acuză pe Roman Protasevich de crearea unui grup extremist, care a organizat revoltele după alegerile prezidențiale din august 2020.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 12:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 12:35 // Societate //  Realitatea.md

După ce în cursul săptămânii s-a scris despre pelerinajul tinerilor organizat de Mitropolia Moldovei în plină pandemie de COVID-19, a fost emis un comunicat de presă în care s-a anunțat că totul a fost amânat. Unele biserici din țară însă se pare că nu vor lua exemplul Mitropoliei și duminică, 26 septembrie curent, vor ieși în așa-zisul marșul religios.

Spre exemplu, Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Negrești, a anunțat pe pagina sa de Facebook că „Drumul Crucii” va fi împrejurul satului mâine, între ora 11:00-11:30.

„Fraților, haideți toți, de la mic la mare, să ne unim într-o lucrare duhovnicească, să-l slăvim pe Dumnezeu și Maica Domnului în cântări și laude duhovnicești, ca să ne trimită în satul nostru pace, liniște, bunăstare, dragoste în familii, sănătate tuturor și toate cele bune și de folos pentru mântuirea cea sufletească și trupească”, este îndemnul bisericii.

Contactat de colegii de la Jurnal TV, preotul Liviu, parohul bisericii, a asigurat că totul va fi bine, doar că a recunoscut că nu va fi respectată vreo măsură pe timp de pandemie. „Noi organizăm un drum împrejurul satului nostru și n-o să fie aglomerație. O să fie tot normal. N-o să respectăm nicio măsură, măsura noastră e Duhul Sfânt, credința în Dumnezeu și atâta tot. Este o sărbătoare pe care creștinii o așteaptă cu mare drag, așa că…nu văd abateri sau cazuri de îmbolnăviri. Suntem în aer liber”, a declarat acesta.

Episcopul Ioan de Soroca de la Mitropolia Moldovei susține că preoții care organizează pelerinaje își asumă în totalitate decizia: „Dacă dânsul organizează înseamnă că își asumă tot ceea ce ține de organizarea evenimentului. Dacă era vorba de pelerinajul tinerilor din Chișinău spre Mănăstirea Sireți, este ceva mai cu aglomerație. Când vorbim despre parohii ca cea din Negrești, vă asigur că încă dacă vor participa 30 de oameni, asta va fi mult”.

Drumul Crucii semnifică drumul pe care Iisus Hristos a umblat, purtând crucea, spre locul său de răstignire. După tradiția religioasă, sunt 14 opriri legate de întâmplări trăite de Iisus pe acest parcurs: într-una din ele a căzut, în alta și-a întâlnit mama. De regulă, creștinii ortodocși organizează un asemenea Drum al Crucii în septembrie.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române