Compania aeriană irlandeză Ryanair a declarat astăzi că, condamnă deturnarea forțată a liniei sale la Minsk și insistă asupra implicării UE și NATO în investigarea incidentului, în contextul în care avionul companiei, a aterizat duminică de urgență la Minsk, după ce a fost semnalată o bombă la bord.
„Ryanair condamnă acțiunile ilegale ale autorităților din Belarus, care ieri, 23 mai, au redirecționat zborul FR4978 către Minsk. Acesta este un act de piraterie aeriană. Această problemă este în prezent analizată de autoritățile de securitate ale UE și NATO. Ryanair cooperează în totalitate cu acestea. Nu putem să comentăm această problemă mai detaliat din motive de securitate”, au menționat reprezentanții companiei aeriene într-un comunicat.
Cu acest avion a zburat de la Atena spre Vilnius, Roman Protasevici, fostul redactor-șef al unui canal de telegram NEXTA, recunoscut ca extremist în Belarus. După aterizarea avionului, jurnalistul a fost reținut.
Presa din Belarus a raportat că decizia de a ateriza avionul Ryanair la Minsk a fost luată personal de către președintele țării, Alexandr Lukașenko.
Ulterior, Serviciul Exterior European a numit debarcarea liniei Ryanair la Minsk ca fiind un pas inacceptabil.
Pledează nevinovați. Cei cinci angajați ai secției de înmatriculare mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto (SCCA) din Bălți, au compărut astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei a fost plasat în arest preventiv, trei în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar altul se află sub control judiciar.
Primul care a compărut în fața magistraților a fost Leonid Chișlari. Bărbatul susține că este nevinovat. La solicitarea procurorilor, acesta a fost plasat în arest la domiciliu, scrie nordnews.md.
Reporter: —De ce sunteți învinuit?
Leonid Chișlari: —Că aș fi transmis cuiva, ceva. Eu niciodată nu am trimis bani cuiva.
Reporter:—Sunteți sincer?
Leonid Chișlari:—Nu am transmis bani nimănui.
Cel de-al doilea învinuit este Andrei Cucoș. La fel ca și colegul său va sta în arest la domiciliu. Bărbatul a declarat jurnaliștilor că nu a luat niciun ban pentru a facilita obținerea permiselor de conducere.
Andrei Cucoș:—Nu declar nimic băieți, vă rog! Colaborăm cu ancheta, după care ne vom expune. Vom vedea cauza, dar la moment nu comentez nimic.
Reporter:—Nu ați luat bani?
Andrei Cucoș:—Nu, nu, nu.
Valentin Gulca a fost plasat în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile, Alexandru Certan în arest la domiciliu, iar Maxim Prisacari se află sub control judiciar. Învinuiții au refuzat să comenteze acuzațiile.
Valentin Gulca:— Nu sunt vinovat. Pentru ce aceste întrebări?
Reporter:—Nu ați primit bani?
Valentin Gulca:—Nu, nu am primit nimic.
Reporter:—Vă recunoașteți vina?
Alexandru Certan:—Fără declarații.
Reporter:—Ați avut complici?
Alexandru Certan:—Fără declarații.
„Nu dăm declarații. Nu dăm declarații”, a spus Maxim Prisacari, ultimul învinuit.
Deși susțin că nu poartă vreo vină, Centrul Național Anticorupție a publicat discuția dintre examinatorii din Bălți. Aceștia vorbesc despre bani și despre „apetiturile” unor complici.
X–Ai lei la tine?
Y –Ți-am spus că n-am.
X – Ai euro?
Y – În mașină sunt, trebuie să mă duc să iau.
X – Ai în mașină?
Y – 50 și vreo 400 de euro pot să găsesc matincă.
X – Cobori amu?
Y – Î?
X – Cobori amu?
Y – Ție amu îți trebuie? Hai să începem și am să-ți dau.
X – Apoi zic: amu ai la tine 400 ?
Y – Da, da, da.
X – Aici la tine ai 400 ?
Y – Nu, nu, acolo.
X – Hai, du-te cu Andriuha. Dacă ceva îi dai lui, că el vrea să se ducă.
Y– Și aceia tot? 50 și 400, așă să-i dau lui Andrei ?
X – Da, da, da, da.
Y – Tu la tine trebuie să ții.
Z– Eu așa am obosit, dacă sincer. Îți spun…
Y– Eu te înțeleg. Decât pe urmă să te…
Z –Că… b**a…
Y– …
Z –Apetiturile îs mari, b**a, dar…
Y – Nu se mânțănește nimeni de nimic.
Z –Dar trebuie să mai fie oleacă de, oleacă de tormoz, știi? Și chiar și dacă, c*** mă-sîi, vedeți. Dă-i în c***a mamii lor de lei…
Procurorii și avocații au refuzat să vorbească cu jurnaliștii.
Amintim că, acum două zile, șase angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru vânzarea permiselor de conducere, sumele pretinse de la candidați variind între 400 și 1200 de euro.
Lunar, sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20 000 de euro – bani care erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale. În urma acțiunilor de urmărire penală, șase persoane au fost reținute, iar responsabilul ASP de la Chișinău a fost prins în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova. În automobilul acestuia, au fost depistate și ridicate 13 000 de euro, dosite sub capota automobilului.