Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Regimul Lukașenco „ucide” jurnalismul liber! Dictatorul belarus promulgă trei legi prin care limitează presa incomodă

24 Mai 2021, 16:41
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Mai 2021, 16:41 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a semnat trei legi care introduc noi restricții asupra activității mass-media, organizarea evenimentelor publice, precum și funcționarea telecomunicațiilor în țară.

Mesajele despre semnarea acestor documente au fost publicate pe site-ul oficial al șefului statului.

Legea privind telecomunicațiile 

Astfel, legea, care modifică legislația privind telecomunicațiile, prevede că, pentru a preveni situațiile care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, statul poate lua măsuri pentru a restricționa funcționarea rețelelor de telecomunicații și a mijloacelor lor constitutive de telecomunicații. Anume, autoritățile pot limita timpul și cantitatea de utilizare, pot schimba modurile de operare.

În plus, statului, i se permite să suspende funcționarea rețelelor de telecomunicații și a mijloacelor lor constitutive de telecomunicații, adică să-și oprească temporar activitatea.

Autoritatea de a gestiona rețeaua publică de telecomunicații este dată centrului operațional și analitic sub președinte, iar nerespectarea de către operatorii de telecomunicații a cerințelor, conform legii, ar constitui o încălcare gravă a legislației privind activitățile de licențiere în domeniul de comunicații.

Legea va intra în vigoare după publicarea sa oficială.

Legea cu privire la activitatea mass-media

Lukașenko a semnat, de asemenea, o lege care modifică legislația privind mass-media.

El a extins lista informațiilor, a căror diseminare în mass-media și pe resursele Internetului este interzisă. În special, se introduce o interdicție asupra:

 • postarea rezultatelor sondajelor de opinie publică legate de situația socio-politică, efectuate fără obținerea acreditării necesare;
 • plasarea de hyperlink-uri către mesaje și materiale care conțin informații, a căror distribuție este interzisă.

Procurorul general și procurorii regiunilor orașului Minsk au primit dreptul de a restricționa accesul la resursele de internet și publicațiile online prin care sunt difuzate informații „care vizează promovarea activității extremiste sau care conțin apeluri pentru o astfel de activitate”, precum și alte informații, diseminarea care „pot fi interese naționale dăunătoare”.

Conform legii, este posibil să fie restricționat accesul la resursele Internetului, precum și să se oprească difuzarea mass-media pe baza unei decizii a Comisiei interdepartamentale pentru securitatea informațiilor, în cazul în care consideră că sunt postate mesaje informaționale, difuzarea dintre care ar putea „dăuna intereselor naționale”. 

De asemenea, odată cu decizia instanței, eliberarea presei poate fi încheiată prin decizia Ministerului Informației. De exemplu, în cazul emiterii a două sau mai multe avertismente scrise către o persoană juridică însărcinată cu funcțiile redacției mass-media, fie fondatorului mass-media, fie proprietarului unei publicații online.

În plus, legea prevede măsuri „menite să minimizeze influența străină asupra pieței informaționale din Belarus”. Deci, indiferent de momentul creării mass-media, fondatorii lor nu pot fi persoane juridice străine, cetățeni străini și apatrizi, precum și persoane juridice cu participare străină.

De asemenea, este interzisă colectarea, primirea și utilizarea banilor sau a altor bunuri, efectuarea oricărei lucrări sau furnizarea de servicii pentru a plăti cheltuieli datorate responsabilizării cuiva pentru încălcarea procedurii de organizare a evenimentelor în masă.

Este introdusă o interdicție pentru a oferi acoperire în timp real a evenimentelor de masă desfășurate cu încălcarea procedurii stabilite pentru a le populariza sau a le propaga. Această interdicție se va aplica și jurnaliștilor din mass-media.

Jurnaliștilor, în exercitarea atribuțiilor lor, li se interzice să acționeze ca organizatori sau participanți la evenimente de masă.

Realitatea.md amintește că, pe 23 mai curent, un avion Ryanair, de pe cursa Atena-Vilnius, a fost deviat și a aterizat pe aeroportul național din Minsk, la alerta Ministerului de Interne al Belarusiei. După aterizare, autoritățile țării au arestat fost redactorul-șef al canalului de Telegram NEXTA – presă de opoziție împotriva regimului „Lukașenko”, Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 18:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 18:17 // Politica //  Realitatea.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis sâmbătă, 12 iunie curent, trei mesaje de felicitare – Maiestăţii Sale Reginei Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președintelui Republicii Filipine, Rodrigo Duterte, dar și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Primul mesaj publicat azi este pentru Regina Elizabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și scrie că este în contextul „celebrării zilei de naștere”, deși maiestatea sa a marcat-o tocmai pe 21 aprilie. Atunci a împlinit 95 de ani. Chiar și așa, Maia Sandu și-a exprimat înalta apreciere pentru relațiile de cooperare și bună prietenie dintre state, care înregistrează, inclusiv după Brexit, o dezvoltare dinamică.

Celelalte două mesaje sunt legate de sărbători naționale. Pe 12 iunie este marcată Ziua Națională a Republicii Filipine și Ziua Rusiei.

A urat pace și prosperitate poporului filipinez.

Cât despre mesajul adresat lui Vladimir Putin, Maia Sandu a ținut să confirme disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.

„STIMATE DOMNULE PREȘEDINTE PUTIN,

În numele poporului Republicii Moldova, Vă adresez felicitări cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.

Această zi servește drept bun prilej pentru a confirma disponibilitatea Republicii Moldova de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă. Sunt convinsă că prin eforturi comune, cooperarea existentă între țările noastre va cunoaște o dezvoltare dinamică continuă, în beneficiul statelor și popoarelor noastre.

Dorindu-Vă succese în activitatea Dumneavoastră, Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Președinte, asigurările înaltei mele considerații”, este mesajul adresat lui Vladimir Putin.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău