Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Nu te-ai vaccinat, „nu poți studia și nici măcar nu poți cumpăra mâncare”. Țara care pune presiune pe antivaxeri

24 Mai 2021, 17:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
24 Mai 2021, 17:51 // În Lume //  Petru Cosoi

Arabia Saudită pune presiune asupra scepticilor vaccinării anti-Covid și anunță noi măsuri dure. Le interzice pelerinajele și călătoriile în străinătate, le blochează accesul în universități, mall-uri și birouri, regulile fiind impuse în încercarea de a spori numărul celor imunizați.

Experții în sănătate din Arabia Saudită spun că cei care se opun vaccinării pun în pericol eforturile globale de combatere a pandemiei, așa că autoritățile anunță noi restricții care îi vizează pe aceștia.

Riadul vrea să relanseze turismul, evenimentele sportive şi de divertisment, sectoare serios afectate de criza sanitară şi esenţiale pentru planul “Vision 2030”.

Autoritățile au interzis participarea celor nevaccinați la pelerinajul musulman Omra, o măsură similară urmând să fie luată și pentru marele pelerinaj anual Hajj.

Arabia Saudită a anunțat că, începând cu 1 august, vaccinarea va fi condiție obligatorie pentru accesul în instituții publice și private, în instituții de învățământ, în zonele de divertisment și chiar în transportul public.

Aceste măsuri vin pe fondul unor alte restricții care generaseră deja discuții.

De altfel, de la începutul lunii mai, numai cetățenilor vaccinați sau imunizați li s-a permis să călătorească în străinătate.

Tot în mai, autoritățile au anunțat că toţi angajaţii trebuie să fie vaccinaţi anti-Covid pentru a putea merge la muncă. Măsura se referă atât la angajații din domeniul public, cât și la cei din sectorul privat.

Anunțul Guvernului a stârnit valuri de nemulțumiri, concretizate prin mesajele distribuite pe rețelele de socializare.

„Nu pot călători! Nu pot funcționa! Nu pot merge în locuri publice! Nici măcar nu pot cumpăra mâncare! Nu pot studia!”, a scris un utilizator pe Twitter.

Și alte guverne din regiune au adoptat măsuri similare celor din Arabia Saudită. Astfel, în Emiratele Arabe Unite, Dubai a anunțat în luna mai că persoanele care nu s-au vaccinat nu vor putea asista la evenimente sportive sau la concerte. Săptămâna trecută, Bahrainul a anunțat că ia în calcul restricții temporare care să autorizeze accesul în centrele comerciale, restaurante, sălile de cinema şi saloane de înfrumusețare doar pentru persoanele imunizate.

Ministerul sănătății din Arabia Saudită, care are o populație de peste 34 de milioane de locuitori, spune că a administrat peste 12 milioane de doze de vaccin coronavirus.

Țara a raportat peste 440.000 de cazuri de coronavirus și peste 7.200 de decese.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 21:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 21:20 // În Lume //  Cristina Vlah

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a fost adus cu transportul Serviciului de Securitate din Ucraina până la Kiev, informează Realitatea.md cu referire la publicația ucrainească Unian.

Sursa scrie că ex-judecătorul a fost transportat cu un elicopter, precum și cu o mașină specială. Fostul justițiar a fost transportat dintr-un sat al localității Vinnița. Autorităților locale din Vinnița, Ceaus le-a spus că „a fost răpit de către persoane necunoscute”, dar a refuzat să scrie plângere la poliție pe marginea acestui caz.

„Ceaus le-a spus polițiștilor că vrea să plece la Kiev însoțit de colaboratorii Serviciului de Securitate. Ulterior, el a urcat în mașina colaboratorilor Serviciului sus-menționat”, se specifică în articolul publicat.

La data de 31 iulie, Nicolai Ceaus a venit la sediul unui Consiliu sătesc din regiunea Vinnița și a cerut să fie invitate forțele speciale din cadrul Serviciului de Securitate. Ceaus ar fi prezentat niște informații cu privire la răpirea și privațiunea lui de libertate. Reprezentanții Serviciului ucrainean anunțase prin intermediul unui comunicat de presă că persoanei în cauză i se va oferi protecție și asistență medicală. Despre starea lui Ceaus a fost informată familia acestuia, în speță soția lui Nicolai Ceaus.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate