Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2321%
 • USD
  17.9703
  0.2582%
 • RUB
  0.2456
  0.1629%
 • RON
  4.3395
  0.2212%
 • UAH
  0.6565
  -0.1219%

NASA: Noul Observator spațial va ajuta la abordarea și atenuarea schimbărilor climatice

25 Mai 2021, 14:39
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Mai 2021, 14:39 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

NASA va proiecta un nou set de misiuni axate pe Pământ pentru a furniza informații cheie pentru a ghida eforturile legate de schimbările climatice, atenuarea dezastrelor, combaterea incendiilor forestiere și îmbunătățirea proceselor agricole în timp real. Cu Observatorul Sistemului Pământului, fiecare satelit va fi proiectat în mod unic pentru a-i completa pe ceilalți, lucrând în tandem pentru a crea o vedere holistică 3D a Pământului, de la roca de bază la atmosferă.

„Am văzut direct impactul uraganelor care a devenit mai intens și mai distructiv prin schimbările climatice, cum ar fi Maria și Irma. Răspunsul Administrației Biden-Harris la schimbările climatice se potrivește cu amploarea amenințării: un întreg guvern, o abordare practică pentru a îndeplini acest moment „, a declarat administratorul NASA, senatorul Bill Nelson.

Observatorul urmează recomandările din Studiul Decenal al Științelor Pământului din 2017, realizat de Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină, care prezintă orientări de cercetare și observație ambițioase, dar necesare din punct de vedere critic.

 „În ultimele trei decenii, o mare parte din ceea ce am aflat despre schimbările climatice ale Pământului se bazează pe observațiile și cercetările prin satelit ale NASA. Noul Observator al Sistemului Pământesc al NASA va extinde acea lucrare, oferind lumii o înțelegere fără precedent a sistemului climatic al Pământului, înarmându-ne cu date de generație următoare esențiale pentru atenuarea schimbărilor climatice și protejând comunitățile noastre în fața dezastrelor naturale”, a adăugat acesta. 

Domeniile de interes pentru observator includ:

 • Aerosoli: Răspuns la întrebarea critică a modului în care aerosolii afectează echilibrul energetic global, o sursă cheie de incertitudine în prezicerea schimbărilor climatice.
 • Nor, convecție și precipitații: abordarea celor mai mari surse de incertitudine în proiecțiile viitoare ale schimbărilor climatice, prognozarea calității aerului și predicția vremii severe.
 • Schimbarea în masă: furnizarea de evaluare și prognoză a secetei, planificarea asociată pentru utilizarea apei în agricultură, precum și sprijinirea răspunsului la pericolele naturale.
 • Biologia suprafeței și geologie: Înțelegerea schimbărilor climatice care afectează hrana și agricultura, locuirea și resursele naturale, răspunzând la întrebări deschise despre fluxurile de carbon, apă, substanțe nutritive și energie din și între ecosisteme și atmosferă, ocean și Pământ.
 • Deformarea și schimbarea suprafeței: cuantificarea modelelor nivelului mării și a schimbărilor de peisaj determinate de schimbările climatice, prognozele de pericol și evaluările impactului dezastrelor, inclusiv dinamica cutremurelor, vulcanilor, alunecărilor de teren, ghețarilor, apelor subterane și a interiorului Pământului.

În prezent, NASA inițiază faza de formare pentru observator. Printre primele sale componente integrate se numără parteneriatul NASA cu Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO), care reunește două tipuri diferite de sisteme radar care pot măsura schimbările de la suprafața Pământului la mai puțin de jumătate de centimetru. Această capacitate va fi utilizată într-una dintre primele misiuni ale observatorului, destinate ca detector de căi, numită NISAR (radar cu diafragmă sintetică NASA-ISRO).

Această misiune va măsura unele dintre cele mai complexe procese ale planetei, cum ar fi prăbușirea stratului de gheață și pericolele naturale, cum ar fi cutremurele, vulcanii și alunecările de teren. Totodată, NISAR poate ajuta planificatorii și factorii de decizie în gestionarea atât a pericolelor, cât și a resurselor naturale în viitor.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 19:14
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 19:14 // Alegeri //  Cristina Vlah

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis ca în Diasporă să fie deschise 150 de secții de votare, informează Realitatea.md. Asta după ce instanțele de judecată au obligat Forul electoral să-și revizuiască decizia anterioară.

Pentru deschiderea a 150 de secții au votat cei 9 membri ai Comisiei. Anterior, Ministerul de Externe informa despre faptul că ar fi oportună deschiderea a 191 de secții de votare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Deciziile precedente ale Comisiei Electorale Centrale vizau deschiderea a 139, apoi 146 de secții de vot în străinătate. Dar ele au fost atacate în instanță, care au decis că CEC trebuie să modifice numărul secțiilor de vot, ținând cont de avizul Ministerului de Externe.

Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare.

În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora.

Menționăm, că în decizia CSJ s-a avertizat despre o mare discrepanță între propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și cea aprobată de Comisia Electorală Centrală, atunci când Ministerul a propus deschiderea a cel puțin 190 de secții, iar CEC a aprobat doar 146.

Înainte de ședința CEC, însă, autoritatea Electorală a purtat negocieri cu reprezentanții Ministerului de Externe, după care ambele părți au ajuns la numitorul comun de 150 de secții de vot pentru Diasporă.