Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

Hoțul strigă prindeți hoțul! Rusia cere occidentului să stea de o parte în contextul scandalului din Belarus

24 Mai 2021, 22:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
24 Mai 2021, 22:48 // În Lume //  Realitatea.md

Reținerea lui Roman Protasievici, fost redactor-șef al canalului de Telegram NEXTA, este o chestiune internă pentru Belarus. Această declarație a fost făcută luni de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Am luat act de informațiile despre reținerea de către serviciile de securitate din Belarus a unuia dintre fondatorii canalului NEXTA, Roman Protasievici, care se afla la bord și se afla pe lista persoanelor implicate în activități extremiste. Considerăm că această chestiune ține de treburile interne ale Belarus, a afirmat ea într-o declarație.

Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, Moscova urmărește îndeaproape evoluțiile din jurul aterizării de urgență pe aeroportul din Minsk pe 23 mai a unui zbor Ryanair în drum de la Atena la Vilnius. Diplomatul a atras atenția asupra faptului că, potrivit rapoartelor oficiale ale părții belaruse, debarcarea a avut loc în conformitate cu normele de siguranță a aviației și la decizia comandantului echipajului din cauza amenințării unui act terorist.

Potrivit ei, „răspunsul coordonat la aceste evenimente de către reprezentanții mai multor țări occidentale și organizații internaționale, inclusiv UE, NATO și OSCE, este surprinzător”.

Aceștia cer eliberarea deținutului Roman Protasievici și impunerea celor mai severe sancțiuni suplimentare împotriva Belarus și Belavia Airline, a afirmat ea. – Aș dori să vă reamintesc că au reacționat diferit la evenimente similare care au avut loc în alte țări. Și au fost multe astfel de exemple, a adăugat Zaharova.

Pe 23 mai, un avion Ryanair în deplasare de la Atena la Vilnius a aterizat de urgență la Minsk sub pretextul că în avion s-ar afla o bombă. Pentru a escorta aeronava, a fost ridicată o aeronavă luptător MiG-29 a Forțelor Aeriene din Belarus. Imediat după aterizare, forțele de securitate din Belarus l-au reținut pe creatorul și redactorul-șef al canalului de Telegram NEXTA, Roman Protasevich, care se afla la bord. Informațiile privind un eventual dispozitiv explozibil la bordul avionului nu au fost confirmate.

Comisia Europeană a considerat incidentul de aterizare inacceptabil. Șeful diplomației internaționale a UE, Josep Borrell, a cerut o anchetă internațională.

Tot în acest context, mai multe state au declarat că rup orice legatură aeriană cu Belarus și vor evita spațiul aerian Belarus pentru securitatea pasagerilor.

Autoritățile de la Minsk îl acuză pe Roman Protasevich de crearea unui grup extremist, care a organizat revoltele după alegerile prezidențiale din august 2020.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției