Inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de a desfășura ședințele plenare o dată la două săptămâni, ci nu în fiecare săptămână, așa cum se întâmpla până în 2023, dar și de a acorda mai mult timp deputaților pentru vizite în teritorii, s-a lăsat cu gust amar pentru unii parlamentari. Într-o postare pe Facebook, deputata PAS, Natalia Davidovici, jurnalistă și politiciană rusofonă din Republica Moldova, spune că a avut o vizită productivă, dar foarte încărcată la Taraclia.
„M-am întors acasă fără putere și voce”, scrie politiciana.
În același mesaj, deputata PAS mai scrie că la Taraclia a reușit să discute cu mai mulți directori de școli din regiune.
„Am vorbit despre lipsa profesorilor și a manualelor, transportul în școlile rurale, problemele educației incluzive, lipsa mediului necesar stăpânirii limbii române și multe altele. Chiar cu o zi înainte, am convenit cu ministrul Educației să facem schimb de informații în mod regulat. Așadar, astăzi voi sistematiza toate datele și voi transmite la destinație dorințele profesorilor”, scrie Davidovici.
În același timp, parlamentara a reușit să stea la sfat și cu locuitorii unui sat din Taraclia.
„Am avut o întâlnire cu localnicii din satul Albota de Sus. Am venit să aflu despre problemele oamenilor și să încerc să-i ajut, dar am ajuns la o discuție politică, care a durat trei ore. Am auzit tot setul de clișee propagandistice și minciuni despre război, de parcă aș fi vorbit cu un televizor”, a conchis deputata.
Între timp, reprezentanții Parlamentului anunță că, în această săptămână, deputatele Natalia Davidovici, Angela Munteanu-Pojoga și Maria Pancu au discutat cu administrația publică locală din municipiul Comrat, cu reprezentanți ai societății civile și cu locuitorii din satele Avdarma, Bugeac și orașul Comrat.
Printre subiectele abordate au fost reforma administrației publice locale, protecția socială a diferitor categorii de cetățeni, precum și provocările actuale cu care se confruntă oamenii.
Un alt subiect abordat de deputate s-a referit la campania de prevenire a cancerului de col uterin, precum și la informarea femeilor despre necesitarea de a face testul citologic și de a se vaccina împotriva infecției cu virusul papiloma umane (HPV). În Republica Moldova, atât vaccinarea contra HPV, cât și testul citologic se efectuează gratuit. Parlamentarele au oferit materiale informaționale despre mecanismele de prevenire a infecției și au îndemnat reprezentanții administrației publice locale și ai societății civile să promoveze activ mesajele campaniei ca parte a acțiunilor de responsabilitate socială.
Evenimentul a fost organizat cu suportul Oficiului teritorial de informare Comrat a Parlamentului.