Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

MAEIE precizează: Nu se confirmă faptul reținerii abuzive a membrilor PACE. Au fost constienți de consecințe

04 Iul. 2021, 16:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
04 Iul. 2021, 16:53 // Actualitate //  Valentina Buză

Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, face următoarele completări referitoare la cazul nerespectării premeditate a regulilor de intrare pe teritoriul Federației Ruse din partea a 3 cetățeni moldoveni, candidați la funcția de deputat, și face următoarele precizări.

„Potrivit informației operative recepționate de la autoritățile ruse, unul din cei trei cetățeni moldoveani cunoscând faptul că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii. Respectiv, toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții unui partid politic, fapt despre care vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electorală”, se arată în comunicatul MAEIE.

Totodată, Ministerul de Externe precizează că nu se confirmă faptul reținerii abuzive a persoanelor vizate, iar la momentul de față toți trei cetățeni se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând a reveni în Republica Moldova în seara zilei de astăzi, fiind constatat faptul că până la plecarea la Moscova, grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50.

„În aceste circumstanțe, reprezentanții concurentului electoral au încercat să atragă și cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Federația Rusă în amenajarea provocării respective. Astfel, pretinsă întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent, în aceeași zi ca și biletele de retur a grupului. Considerăm că atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă, fapt care va fi comunicat cu titlu separat în adresa Comisiei Electorale Centrale”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage din nou atenţia asupra necesităţii respectării prevederilor legale în vigoare pentru călătoriile în străinătate, inclusiv în scopul desfășurării întâlnirilor cu diaspora.

„În egală măsură, MAEIE condamnă protestul desfășurat la sediul ministerului, vădit concertat cu acțiunile de la Moscova ale reprezentanților aceluiași partid și care a avut ca scop promovarea în societate a unor mesaje politice bazate pe fapte eronate și informații neverificate”, spun reprezentanții MAEIE.

La final, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene invită actorii politici să se abțină de la încercările de a atrage instituțiile serviciului diplomatic în activități de campanie electorală. Aceste tentative vor fi respinse cu fermitate de către MAEIE.

Amintim că, în această dimineață, Liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, împreună cu alți doi candidați pentru funcția de deputat au fost reținuți pe aeroportul din Moscova.

Totodată, Realitatea.md amintește că, PACE nu e la prima acțiune de forțare a legii. În data de 6 aprilie, vicepreședintele raionului Sîngerei, Tudor Tutunaru, a fost stropit cu verde de briliant de către membrii partidului PACE.

În urma incidentului, Tutunaru a fost internat la spitalul raional, având arsuri de gradul întâi și doi la ambii ochi. Ulterior acesta a fost transferat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Capitală unde a primit tratament. La câteva zile distanță a fost lăsat să plece acasă.

Anterior, liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” în dosarul „verde de briliant”. Acesta a spus că ceea ce i se incriminează nu are nimic în comun cu justiția.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:35 // Societate //  Valentina Buză

Alte 196 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 sunt de import: 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Belgia, 1-Germania, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 4.438, dintre care 1.466 – teste Rapid -Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 260.024. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă (14 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 138 persoane au fost vindecate. În total, 252.421 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 866 persoane, iar 24.791 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSAMPS informează despre alte cinci decese cauzate de COVID-19:

Deces 6.262: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SC. Bălți. Comorbidități: anemie.

Deces 6.263: Femeie de 57 de ani din r. Florești, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, glomerulonefrita cronică, boală cronică renală, hipertensiune arterială, anemie.

Deces 6.264: Bărbat de 94 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 6.265: Femeie de 79 de ani din r. Ocnița, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 6.266: Femeie de 89 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată