Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Mai multă mobilă din Moldova – pe piața românească. Noi 15 companii cointeresate

21 Iun. 2021, 20:01
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
21 Iun. 2021, 20:01 // Economie //  Cristina Vlah

Noi importatori din România sunt interesați de mobila din Republica Moldova, informează Realitatea.md. Este vorba despre 15 importatori de peste Prut, care au participat la programul Export Mission inițiat de Agenția de Investiții.

Potrivit directorului general al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, deși în domeniile economice sunt foarte multe dificultăți, producătorii trebuie să fie mai proactivi. „Trebuie să ne ajustăm la noile realități – atât prin reconceptualizarea strategiilor de marketing și promovare, cât și prin sporirea capacității de conectare la ecommerce și utilizarea platformelor online. Programul Export Mission vine în întâmpinarea exportatorilor, oferind oportunitatea de a spori și diversifica exporturile din sectoarele cheie ale Republicii Moldova pe piețele europene, prin intermediul identificării partenerilor relevanți și a stabili contracte de livrări de export”, a declarat Rodica Verbeniuc.

Una dintre companiile participante la Export Missions „Mobila din Moldova pe piața românească” a fost lansată în 2008 și are ca domeniu de activitate proiectarea și realizarea mobilierului tapițat după standardele internaționale. În prezent, compania exportă în Franța și România.

Directorul de companie, Tudor Tutunaru, afirmă că a stabilit câteva contacte cu unele companii prestigioase din România, care au rămas interesați de articolele de mobilă fabricate de ei. „Acum realizăm o comandă pentru una dintre companiile din cadrul misiunii, pe care urmează să o livrăm în aceste zile. Misiunea de Export ne-a oferit posibilitatea să stabilim legături cu importatorii și să ne conformăm cerințelor lor pentru a fi atractivi ca parteneri de export”, mai spune directorul.

O altă companie care participant la programul Export Mission a stabilit întâlniri cu 7 importatori din România. Fondată în 2005, compania s-a dezvoltat pe piața locală ca un importator și furnizor, iar din 2018 produce canapele modulare fără structura rigidă.

CEO al companiei, Eduard Tâsari, a menționat că urmează să semneze un contract cu o companie din România. „Vom trimite articole de mobilă pentru probă, pentru a vedea reacția consumatorilor români și a pieței de peste Prut. Programul misiunii ne-a oferit un ajutor maxim pentru a ne promova ofertele și produsele, mai mult de atât acestea fiind automat adaptate cerințelor pieței străine. Am particpat la sesiuni B2B cu  importatorii din România, iar în viitorul apropiat ne așteptăm la colaborări cu majoritatea dintre ele”, a mai declarat omul de afaceri.

În prezent, România este printre top cinci destinații de export a mobilei moldovenești. Aceste 5 țări sunt: Germania, România, Polonia, Cehia și Olanda. Motivele pentru care românii arată interes față de acest sector sunt rapiditatea executării comenzilor, prețurile accesibile la articolele de mobilă și calitatea înaltă a acestora.

Republica Moldova are în prezent aproape 400 de producători activi în industria mobilă și angajează în acest sector peste 5300 de persoane.

Întâlnirile au avut loc în perioada 26 aprilie – 11 mai curent, iar acum reprezentanții companiilor autohtone urmează să livreze articole pentru a fi testate în țara vecină. Programul EXPORT MISSION se înscrie în cadrul Proiectului Ameliorarea Competitivității, finanțat de Banca Mondială, care vine în sprijinul Guvernului Republicii Moldova. Proiectul contribuie la creșterea competitivității la export a agenților economici prin intermediul finanțărilor nerambursabile și a liniei de credit pentru exportatori.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 19:58
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 19:58 // Economie //  Cristina Vlah

Un nou acord negociat între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) ar presupune condiții ceva mai dure. Asta pentru că Moldova a înregistrat multe carențe la capitolul reforme. De această părere este economistul Viorel Gârbu, informează Realitatea.md.

„FMI de principiu va semna acord cu R. Moldova, atâta timp cât există disponibilitate din partea guvernului. Problemele vor fi parte a acestui acord. Deci, toate problemele care sunt critice din punctul de vedere al acestei organizații vor fi menționate în acord și monitorizate. Deci, nu e o problemă pentru FMI să semneze un acord cu R. Moldova, doar că clauzele, condiţionalităţile vor fi mai aspre sau mai puțin aspre, în funcție de modul în care FMI va percepe situația din R. Moldova”, a declarat Viorel Gârbu pentru Radio Europa Liberă.

Sursa face referință și la consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruța, care afirmă că dialogul cu FMI urmează să fie reluat săptămânile viitoare, după învestirea unui nou Guvern.

„În anul bugetar 2021, e nevoie de acord cu FMI din două considerente: e nevoie și de acest semnal de undă verde pentru cei care sunt în așteptarea de politici coerente economice, financiare și sociale, dar e nevoie și de componenta financiară, pentru finanțarea deficitului bugetar al anului 2021. La fel, nu exclud că, în contextul deciziilor recente ale conducerii FMI, să existe acces și la finanțările speciale, prin Drepturi Speciale de Tragere (DST), ce ar însemna în cazul R. Moldova în jur de 400 de milioane”, a menționat Veaceslav Negruța.

Aceste păreri vin în contextul în care zilele trecute a fost publicat un raport al FMI cu privire la situația din țara noastră. În raport se specifica faptul că deși au fost mici progrese pe domeniul supravegherii bancare, economia Moldovei a fost grav afectată de problemele statului de drept, ale combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și urmare a corupției.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid