Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Mai multă mobilă din Moldova – pe piața românească. Noi 15 companii cointeresate

21 Iun. 2021, 20:01
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
21 Iun. 2021, 20:01 // Economie //  Cristina Vlah

Noi importatori din România sunt interesați de mobila din Republica Moldova, informează Realitatea.md. Este vorba despre 15 importatori de peste Prut, care au participat la programul Export Mission inițiat de Agenția de Investiții.

Potrivit directorului general al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, deși în domeniile economice sunt foarte multe dificultăți, producătorii trebuie să fie mai proactivi. „Trebuie să ne ajustăm la noile realități – atât prin reconceptualizarea strategiilor de marketing și promovare, cât și prin sporirea capacității de conectare la ecommerce și utilizarea platformelor online. Programul Export Mission vine în întâmpinarea exportatorilor, oferind oportunitatea de a spori și diversifica exporturile din sectoarele cheie ale Republicii Moldova pe piețele europene, prin intermediul identificării partenerilor relevanți și a stabili contracte de livrări de export”, a declarat Rodica Verbeniuc.

Una dintre companiile participante la Export Missions „Mobila din Moldova pe piața românească” a fost lansată în 2008 și are ca domeniu de activitate proiectarea și realizarea mobilierului tapițat după standardele internaționale. În prezent, compania exportă în Franța și România.

Directorul de companie, Tudor Tutunaru, afirmă că a stabilit câteva contacte cu unele companii prestigioase din România, care au rămas interesați de articolele de mobilă fabricate de ei. „Acum realizăm o comandă pentru una dintre companiile din cadrul misiunii, pe care urmează să o livrăm în aceste zile. Misiunea de Export ne-a oferit posibilitatea să stabilim legături cu importatorii și să ne conformăm cerințelor lor pentru a fi atractivi ca parteneri de export”, mai spune directorul.

O altă companie care participant la programul Export Mission a stabilit întâlniri cu 7 importatori din România. Fondată în 2005, compania s-a dezvoltat pe piața locală ca un importator și furnizor, iar din 2018 produce canapele modulare fără structura rigidă.

CEO al companiei, Eduard Tâsari, a menționat că urmează să semneze un contract cu o companie din România. „Vom trimite articole de mobilă pentru probă, pentru a vedea reacția consumatorilor români și a pieței de peste Prut. Programul misiunii ne-a oferit un ajutor maxim pentru a ne promova ofertele și produsele, mai mult de atât acestea fiind automat adaptate cerințelor pieței străine. Am particpat la sesiuni B2B cu  importatorii din România, iar în viitorul apropiat ne așteptăm la colaborări cu majoritatea dintre ele”, a mai declarat omul de afaceri.

În prezent, România este printre top cinci destinații de export a mobilei moldovenești. Aceste 5 țări sunt: Germania, România, Polonia, Cehia și Olanda. Motivele pentru care românii arată interes față de acest sector sunt rapiditatea executării comenzilor, prețurile accesibile la articolele de mobilă și calitatea înaltă a acestora.

Republica Moldova are în prezent aproape 400 de producători activi în industria mobilă și angajează în acest sector peste 5300 de persoane.

Întâlnirile au avut loc în perioada 26 aprilie – 11 mai curent, iar acum reprezentanții companiilor autohtone urmează să livreze articole pentru a fi testate în țara vecină. Programul EXPORT MISSION se înscrie în cadrul Proiectului Ameliorarea Competitivității, finanțat de Banca Mondială, care vine în sprijinul Guvernului Republicii Moldova. Proiectul contribuie la creșterea competitivității la export a agenților economici prin intermediul finanțărilor nerambursabile și a liniei de credit pentru exportatori.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 10:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 10:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Pentru practici prin care se doreşte schimbarea orientării sexuale a unei persoane sau a identităţii de gen cunoscută drept terapie de conversie LGBT, Noua Zeelandă a introdus lege controversată potrivit căreia se acordă o pedeapsă cu până la 5 ani de închisoare, transmite Reuters.

Potrivit ministrului Justiţiei, Kris Faafoi, măsurile propuse urmăresc oprirea acestor practici care „au efecte negative” și „nu funcționează”.

„Practicile de conversie nu îşi au locul în Noua Zeelandă modernă. Sunt bazate pe convingerea falsă că orientarea sexuală a oricărei persoane, identitatea de gen sau exprimarea genului este greşită şi are nevoie să fie reparată”, menționează Kris Faafoi.

El a adăugat că medicii specialiști, liderii religioși și activiștii pentru drepturile omului sunt, de asemenea, împotriva acestor practici „dăunătoare şi cu potenţial de a perpetua prejudecăţile, discriminarea şi abuzul faţă de membrii comunităţii curcubeu”.

Terapie de conversie LGBT se pedepsește acum cu până la 5 ani de închisoare

Potrivit noii legislaţii, oricine realizează astfel de practici asupra unei persoane cu vârstă mai mică de 18 ani sau asupra uneia care nu are capacitate de decizie poate primi o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Practicile de conversie care cauzează leziuni grave pot fi pedepsite cu până la 5 ani de închisoare.

Astfel de legi au fost adoptate anterior şi în Canada, Marea Britanie şi Australia. SUA nu au interzis prin lege terapia de conversie, dar unele state, inclusiv California, Colorado, New York, Washington şi Utah, interzic practica într-o anumită măsură.

Cu obiectivul de a schimba orientarea sexuală a unei persoane sau identitatea de gen, terapia de conversie poate include discuţii, hipnoză, şocuri electrice şi post. În cazuri extreme, a fost raportat că poate fi vorba despre exorcism şi „viol corectiv”, în cazul lesbienelor.

Oprirea terapiei de conversie a fost una dintre promisiunile făcute de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern în campania pentru al doilea mandat obţinut anul trecut.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate