Centrele de zi din municipiul Chișinău vor găzdui mai mulți copii de vârstă fragedă, inclusiv copii refugiați din Ucraina. Primăria Chișinău, în parteneriat cu Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), își propune crearea unor centre de zi noi sau extinderea celor existente, astfel încât mai mulți copii să beneficieze de serviciile instituțiilor preșcolare.
Necesitatea deschiderii unor noi grupe pentru copiii de vârstă fragedă a apărut în contextul creșterii numărului cererilor din partea părinților care-și doresc înscrierea copiilor la creșe, inclusiv a refugiaților ucraineni.
Potrivit datelor Primăriei Chișinău, serviciile educaționale, sociale și cele de asistență medicală rămân cele mai solicitate de către comunitatea ucrainenilor refugiați în Republica Moldova.
În contextul unui număr mare de cereri înregistrate de la părinții care vor să-și înscrie copiii la creșe, UNHCR Moldova va oferi sprijin Primăriei Chișinău în vederea gestionării eficiente a crizei refugiaților.
Decizia a fost agreată în timpul unei întrevederi dintre viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, cu ofițerul pentru protecția copilului UNHCR Moldova, Katie Lampe, ofițerul adjunct de legătură cu Guvernul UNHCR Moldova, Natalia Curnic, ofițerul de educație UNHCR Moldova, Fadia Jbara și reprezentanta Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Mihaela Iurașcu.
De la declanșarea războiului din Ucraina 1512 de elevi refugiați au fost înscriși în școlile din municipiul Chișinău (556 de elevi refugiați școlarizați la zi). Alți 800 de copii refugiați au fost înscriși în grădinițele din municipiul Chișinău (319 de copii refugiați frecventează la zi).