Curs valutar

Mai! Muncă! Pace?

08 Mai 2022, 13:00
 // Categoria: Opinii // Autor:  Victor Pelin
08 Mai 2022, 13:00 // Opinii //  Victor Pelin
Victor Pelin
pentru IPN

Pacea nu li se cuvine tuturor…

1 mai este considerată ziua internațională a solidarității muncitorilor. În jumătate din statele lumii, inclusiv în Republica Moldova, ziua respectivă este declarată oficial zi de sărbătoare. Ne-am fi putut aștepta ca pe 1 mai să fie organizate, fie de către  sindicaliști, fie de către Blocul comuniștilor și socialiștilor (BCS), a unor manifestări pentru apărarea drepturilor salariaților. Nu a fost însă să fie. Sărbătoare de 1 mai a trecut pe neobservate. Este adevărat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PCRM) s-a adresat cu un mesaj de felicitare în care a urat „pace oamenilor noștri, sănătate, prosperitate, bunăstare”. Este de remarcat că pace li se urează doar oamenilor noștri, adică nu tuturor oamenilor, de exemplu și celor din Ucraina, Rusia etc.

Spre deosebire de mesajul PSRM, cel al colegilor din Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a fost intitulat de o manieră internaționalistă – Pace, muncă, mai! Mesajul acestora din urmă s-a dovedit a fi plin de regrete:  Anterior, această zi a fost un simbol al revoluției și al luptei de clasă, dar în ultimii ani sărbătoarea a căpătat o cu totul altă semnificație. În Republica Moldova, sărbătorirea zilei de 1 Mai este considerată o tradiție moștenită de la Uniunea Sovietică. Această sărbătoare a primit o culoare non-politică, iar oamenii folosesc doar ziua liberă. Ziua de 1 mai din ultimii ani a fost sărbătorită cu picnicuri în sânul naturii. Un alt aspect este că în țară practic nu au mai rămas muncitori ca clasă politică.

Diferența dintre mesajele socialiștilor și comuniștilor este neesențială doar la prima vedere. De fapt, există nuanțe foarte importante, de ordin practic și ideologic, care ar putea provoca dezintegrarea BCS în viitorul cel mai apropiat.

Fronda comuno-socialiștilor moldoveni

Din cele menționate mai sus iese la iveală marele necaz al comuno-socialiștilor moldoveni – lipsa unor viziuni comune asupra evenimentelor de actualitate. Ne-am convins că, potrivit socialiștilor nu toate popoarele merită pace, deci și bunăstare etc. La rândul lor, comuniștii regretă dispariția moștenirii sovietice, evitând să evidențieze detaliile sângeroase a inoculării acestei moșteniri. Dacă ar fi onești, ar trebui să recunoască că tradiția sovietică de sărbătorire a zilei muncitorilor își are începutul la 1 mai 1918, la doar câteva luni după înecarea în sânge, la 6 ianuarie 1918, a unei vaste manifestării a muncitorilor. Atunci a început de fapt războiul civil, în care au pierit peste 12 milioane de oameni. Iată și etapele inoculării frumoasei moșteniri, pe care ne-au lăsat-o bolșevicii:

  • organizarea puciului din noiembrie 1917;
  • pierderea alegerilor democratice pentru Adunarea constituantă în favoarea partidei socialiste și social-democrate, care a obținut majoritatea absolută de voturi;
  • dizolvarea cu forța a Adunării legislative, alese democratic;
  • împușcarea manifestării a peste 20 mii de muncitori, care au protestat împotriva dezmățului bolșevic;
  • proclamarea, peste câteva luni, a zilei de 1 mai drept sărbătoare a muncitorilor.

Evident, totul s-a făcut din considerentele necesității revoluționare. Totuși, trebuie să recunoaștem că, cu ocazia zilei de 1 mai, PCRM are curajul să utilizeze lozinca tradițională – Pace, muncă, mai! Partenerii lor socialiști se tem ca dracul de tămâie să pronunțe cuvântul pace, fără a specifica că e vorba doar de pace pentru oamenii noștri. De ce se întâmplă așa? Fiindcă după agresiunea militară a Rusiei, acest cuvânt este practic interzis în țara respectivă. Mai mult, chiar și afișarea publică a eufemismelor, menite să înlocuiască cuvântul pace, este curmată imediat de către forțele de ordine rusești.

Totuși, trebuie să recunoaștem că utilizarea publică de către comuno-socialiștii moldoveni a cuvântului pace este de fapt un act de mare curaj și o manifestare a frondei față de partenerul strategic de la Moscova. Vorba e că unii liderii ai PSRM sunt membri cu acte în regulă ai frontul imperialist rusesc, iar formațiunea a beneficiat de un suport financiar fabulos din partea diferitelor structuri din Rusia. Deci, au obligația de a fi loiali față de finanțatori. Numai că, în condițiile sancțiunilor impuse Rusiei, s-ar putea ca suportul financiar pentru PSRM să fi secat, lucru ce ar explica perfect motivul frondei socialiste.

Mercantilismul socialiștilor a fost atestat nu o singură dată chiar de către colegii lor comuniști, care pretind că țin mult la ideologia lor marxist-leninistă. După agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, comuniștii au motive serioase să fie supărați pe Vladimir Putin. Acesta din urmă și-a pus de fapt drept scop să distrugă Ucraina pe motiv că acesta ar fi creată de însăși Lenin. Pentru comuniști atentarea la opera lui Lenin este un sacrilegiu. De aceea, fronda comuniștilor moldoveni se manifestă prin simpla utilizare a cuvântului pace.

Frica lui Putin de umbra lui Lenin

În cele expuse mai sus ne-am convins de existența fisurilor în blocul comuno-socialist din Republica Moldova, care numai monolit nu este. Comuniștii ideologizați, spre deosebire de socialiștii mercantili, au motive să fie precauți. Vorba e că una dintre principalele lozinci ale idolului bolșevic, Vladimir Lenin, a fost: Să transformăm războiul imperialist în război civil! Tocmai pentru această lozincă Vladimir Putin îl urăște pe Lenin. Scopul lui Putin este refacerea imperiului, iar riscul degenerării războiului imperialist în unul civil este foarte mare. Mai cu seamă că Putin pretinde că popoarele rus și ucrainean ar fi de fapt un singur popor. Dacă ar fi așa, atunci ar trebui să admitem că în Ucraina avem pe față un adevărat război civil și nu unul imperialist. Războiul civil inițiat în Rusia de Lenin a făcut de cel puțin zece ori mai multe victime decât războiul imperialist din 1914-1918. Lui Vladimir Putin nu-i convine ca despre acest lucru să-și amintească cetățenii ruși, care în astfel de circumstanțe ar putea să pledeze în favoare păcii. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, în Rusia a și fost interzis cuvântul respectiv și toți substituenții posibil ai acestuia.

Raționamentele de mai sus explică destul de convingător ura lui Putin față de Lenin. În această ură se regăsesc și diferențele dintre comuniștii și socialiștii moldoveni, diferențe care pot conduce la destrămarea blocului comuno-socialist.

Realitatea Live

Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
16 Mai 2022, 07:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
16 Mai 2022, 07:48 // În Lume //  Redacția Realitatea

Săptămâna trecută, Coreea de Sud a recunoscut pentru prima dată că se luptă cu un focar de coronavirus. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a organizat o întâlnire de urgență a Biroului Politic și a ordonat ca armata să fie folosită pentru aprovizionarea cu medicamente către Phenian, în timp ce țara se confruntă cu primul focar confirmat de COVID-19.

Experții și-au exprimat îngrijorarea că virusul ar putea devasta o țară cu provizii limitate de materiale medicale și fără program de vaccinare, informează unian.net.

La o reuniune de urgență a Biroului Politic, Kim Jong-un a criticat atitudinea „iresponsabilă” față de muncă, precum și abilitățile organizatorice și executive ale cabinetului și ale sectorului sănătății, a informat agenția de presă de stat KCNA.

Guvernul a emis un ordin de a-și distribui stocurile de medicamente, dar Kim spune că medicamentele achiziționate de guvern nu ajung la oameni în timpul necesar. De asemenea, el a ordonat desfășurarea unei „forțe puternice” a armatei pentru a „stabiliza imediat aprovizionarea cu medicamente către orașul Phenian”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

El a vizitat, de asemenea, farmacii de lângă râul Taedong din Phenian pentru a se interesa despre aprovizionarea și vânzările de medicamente. Potrivit lui Kim, farmaciile nu sunt bine echipate pentru a-și îndeplini funcțiile fără probleme, nu au locuri potrivite pentru depozitarea medicamentelor, altele decât vitrine, iar vânzătorii nu au fost echipați cu îmbrăcăminte sanitară adecvată.

Țara a raportat 392.920 de persoane cu simptome de febră și opt noi deces. Cu toate acestea, nu este raportat câți dintre ei au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

Coronavirus în Coreea de Nord: ceea ce se știe

Autoritățile RPDC au declarat anterior că nu există focar de coronavirus în țară. Cel mai recent raport al OMS a confirmat acest lucru, însă doar 40.000 de cetățeni au fost testați acolo.

Țara nu oferă date oficiale despre procesele epidemiologice. Coreea de Sud și-a închis complet granițele în ianuarie 2020 și nu a acceptat asistență medicală din cauza riscului de import de coronavirus. În toamna lui 2021, OMS a început să furnizeze medicamente pentru combaterea coronavirusului în RPDC.

În mai 2022, s-a aflat despre focarul de COVID-19 în țară. De la începutul blocării la nivel național, au fost raportate 42 de decese din cauza bolii.

Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Depozitul Major de la Moldindconbank cu dobândă garantată de 11% anual – transparent și sigur
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Creează-ți o afacere prosperă și apelează la profesioniști pentru servicii de contabilitate
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Maib semnează un pachet de finanțare de 50 de milioane de euro cu BERD pentru a-și consolida capacitatea de creditare
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Testul ALEX pentru depistarea cauzei alergiei! 3 motive de bază de ce trebuie să îl faci!
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Maib dă startul noului stil de lucru – agile WoW
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Primăvara este timpul reparațiilor. Alege creditul potrivit la Credit Ușor
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
Cele mai bune cadouri pentru sărbătorile de primăvară: Produse de îngrijire cosmetică și produse de gaming
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală