Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

Maia Sandu cere explicații pe cazul întârzierii de conexiune a rețelelor electrice cu cele din România

30 Apr. 2021, 22:23
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Apr. 2021, 22:23 // Politica //  Cristina Vlah

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință de lucru cu autoritățile responsabile de realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România și a cerut explicații cu privire la tergiversarea procesului de interconectare, informează Realitatea.md.

Șefa statului a solicitat de la instituțiile responsabile explicații în legătură cu tergiversarea proiectului. „Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, stația electrică „back-to-back” de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început. În plus, pentru că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanțarea proiectului încă în 2017, statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump”, a atenționat Maia Sandu.

De asemenea, președintele a cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluționa problemele ce stau în calea implementării proiectului și pentru a nu admite alte întârzieri.

La ședință au participat reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, ai Unității de implementare a proiectului, ai Cancelariei de Stat și ÎS „Moldelectrica”.

Realitatea Live

„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
06 Mai 2021, 17:06
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
06 Mai 2021, 17:06 // Actualitate //  Petru Beregoi

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, vine cu un îndemn către primari să depună eforturile necesare, în comun cu Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în organizarea cât mai multor centre de vaccinare în centrele raionale, localități, dar și în întreprinderile cu un număr mare de angajați. Solicitarea a fost făcută astăzi de către Ciocoi, în cadrul unei ședințe de lucru, online, cu președinții de raioane și primarii din țară, precum și reprezentanții MSMPS.

Fiind în pragul lansării celei de-a treia etapă de vaccinare, autoritățile centrale au solicitat suportul autorităților publice locale în realizarea obiectivului comun de imunizare a cca 70% din populația generală până la sfârșitul anului.

 „Ne propunem să extindem o rețea cât mai amplă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, ca să acoperim un spațiu cât mai mare și să sporim considerabil numărul de cetățeni vaccinați în mod cotidian. Dacă ne reușește, sper mult că în 3-4 luni vom reuși să vaccinăm un număr necesar de concetățeni pentru a ne apropia de pragul necesar al imunizării naționale”, a declarat Aureliu Ciocoi, precizând că doar cu eforturi comune țara va putea reveni la normalitate.

Secretarul de Stat al MSMPS, Denis Cernelea a precizat că s-a constatat o scădere de 85% a ratei de infectări în rândul cadrelor medicale vaccinate în prima etapă. Totodată, numărul persoanelor identificate ca fiind vulnerabile și incluse în etapele I și II de vaccinare constituie peste 800 de mii:

„Este prioritar vaccinarea acestor persoane. În curând planificăm lansarea etapei a treia de vaccinare. Ministerul Sănătății depune tot efortul ca să asigure țara cu stocurile necesare de vaccinuri. Săptămâna viitoare va fi lansată o platformă electronică ce va permite programarea online pentru vaccinare”, a spus Cernelea.

Pentru accelerarea procesului de imunizare, reprezentanții APL au fost îndemnați să contribuie la organizarea echipelor mobile la necesitate, deschiderea punctelor suplimentare de vaccinare unde se va atesta un flux sporit de persoane, dar și identificarea spațiilor necesare.

Precizăm că, de la începutul campaniei de vaccinare, 2 martie curent, până în prezent au fost administrate peste 165 000 doze vaccin, dintre care 20 302 persoane deja sunt imunizate, ceea ce înseamnă că peste 4% din populația generală a Republicii Moldova a fost vaccinată pe teritoriul țării, iar cadrele medicale – în proporție de 80%.

În total, Republica Moldova a recepționat 684 970 de doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 266 400 de doze AstraZeneca, 24 570 de doze Pfizer, 142 000 doze Sputnik V, 2 mii de doze Sinopharm (EAU), 150 de mii de doze Sinopharm (China) și 100 de mii de doze Sinovac.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă