Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Atenție! Noi alerte de călătorii peste hotare

30 Apr. 2021, 21:54
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
30 Apr. 2021, 21:54 // Actualitate //  Cristina Vlah

Dacă planificați călătorii în zilele imediat următoare este bine să știți că în unele țări au fost modificate regimurile de intrare/ieșire sau deplasare, informează Realitatea.md.

De exemplu, în România este prelungită starea de alertă pe întreg teritoriul țării, astfel că deplasarea rămâne a fi restricționată, iar intrarea pe teritoriul țării vecine se face strict conform testului PCR sau a certificatului de vaccinare, cu respectarea tuturor normelor sanitare. Punctul de trecere a frontierei de stat la frontiera României cu Republica Moldova: Rădăuți-Prut, județul Botoșani, în continuare este închis temporar.

În Ucraina se menține situația de carantină adaptivă până la data de 30 iunie 2021, iar cetățenii străini pot intra în Ucraina, prezentând obligatoriu la punctul de trecere:  polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani.

În Austria se menține starea de carantină: (lockdown – restricții privind libertatea de circulație) la nivel national. Părăsirea și aflarea în afara domiciliului este interzisă între orele 20.00 – 06.00. Până la 2 mai, autoritățile austriece au înăsprit libertatea de circulație în Viena și Niederösterreich. Părăsirea și aflarea în afara domiciliului este interzisă între orele 00.00 – 24.00.

Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei la prezentarea unuia din următoarele documente: Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19; sau document care atestă rezultatul testului tip PCR.

În Franța este menținută Starea de urgență sanitară și este foarte limitată circulația, iar în Germania cetățenii Republicii Moldova pot călători doar dacă există motive care pot fi certificate la intrarea pe teritoriul Germaniei, ex: permis de ședere, contract de muncă, reuniune familială, tratament medical sau studii.

Guvernul central spaniol a decretat, până pe 9 mai 2021, starea de urgență pe întreg teritoriul Spaniei. Conform recomandărilor UE, Spania menține restricțiile temporare impuse călătoriilor neesențiale din țările terțe (inclusiv Republica Moldova) către Uniunea Europeană şi țările asociate Schengen în vederea evitării răspândirii contagierii cu COVID-19.

Pentru mai multe detalii, accesați aici.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 13:56 // Societate //  Valentina Buză

Întrucât antreprenoriatul social se dezvoltă mai lent decât în alte țări, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova dă startul unei ample campanii de informare și promovare a antreprenoriatului social. Campania este inițiată și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI), scrie Bani.md.

Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării. Astfel, antreprenorii actuali și viitori, precum și societatea civilă vor putea descoperi posibilitățile, avantajele, dar și problemele cu care se confruntă afacerile sociale din Republica Moldova. Afacerile sociale prezente deja în țara noastră își vor prezenta activitatea, care îi vor încuraja și pe alții să lanseze inițiative sociale.

În cadrul campaniei de promovare și de susținere a antreprenoriatului social, care va dura 2 luni, se vor desfășura mai multe activități, printre care:

 • Prezentarea istoriilor de succes în antreprenoriatul social;
 • Prezentarea spoturilor educative despre antreprenoriatul social;
 • Webinare gratuite;
 • Sesiuni de informare;
 • Ateliere de lucru, etc.

Prin această campanie, antreprenorii, potențialii antreprenori, societatea vor afla impactul antreprenoriatului social în Republica Moldova, modalitățile de dezvoltare și care sunt instrumentele ce pot facilita dezvoltarea sectorului.

Antreprenoriatul social este un fenomen care în ultimii cinci ani a prins rădăcini și în Republica Moldova, însă se dezvoltă mai lent decât în țările europene, acolo unde unul dintre patru agenți economici este Antreprenor Social.

Extinderea ariei de acțiune a întreprinderilor sociale este importantă, inclusiv din considerentul că aceste afaceri, de exemplu, aleg să ofere un loc de muncă unor persoane care cu greu ar reuși să se angajeze într-o companie obișnuită, oameni cu diferite dizabilități, mame singure, persoane în etate. În termeni reali, comparativ cu o organizație non-guvernamentală, care s-a angajat să ajute păturile defavorizate, însă depinde de donații, o afacere sociale reușește să se întrețină singură, contribuind, inclusiv la dezvoltarea economiei unei țări.

Până în prezent, 4 companii din Republica Moldova și-au adjudecat titlul de  „întreprinderi sociale de inserție” la Comisia națională de antreprenoriat social.  Alte 46 de companii sunt cunoscute că practică periodic activități sociale.

Conform datelor statistice, economia socială în Europa acoperă peste 14.5 milioane de angajați remunerați, ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 6,5% din populația aptă de muncă, iar aproximativ una din patru afaceri create are  statut de întreprindere socială.

Pentru a participa la evenimentele desfășurate de ODIMM completați FORMULARUL.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău