Dacă planificați călătorii în zilele imediat următoare este bine să știți că în unele țări au fost modificate regimurile de intrare/ieșire sau deplasare, informează Realitatea.md.
De exemplu, în România este prelungită starea de alertă pe întreg teritoriul țării, astfel că deplasarea rămâne a fi restricționată, iar intrarea pe teritoriul țării vecine se face strict conform testului PCR sau a certificatului de vaccinare, cu respectarea tuturor normelor sanitare. Punctul de trecere a frontierei de stat la frontiera României cu Republica Moldova: Rădăuți-Prut, județul Botoșani, în continuare este închis temporar.
În Ucraina se menține situația de carantină adaptivă până la data de 30 iunie 2021, iar cetățenii străini pot intra în Ucraina, prezentând obligatoriu la punctul de trecere: polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani.
În Austria se menține starea de carantină: (lockdown – restricții privind libertatea de circulație) la nivel national. Părăsirea și aflarea în afara domiciliului este interzisă între orele 20.00 – 06.00. Până la 2 mai, autoritățile austriece au înăsprit libertatea de circulație în Viena și Niederösterreich. Părăsirea și aflarea în afara domiciliului este interzisă între orele 00.00 – 24.00.
Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei la prezentarea unuia din următoarele documente: Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19; sau document care atestă rezultatul testului tip PCR.
În Franța este menținută Starea de urgență sanitară și este foarte limitată circulația, iar în Germania cetățenii Republicii Moldova pot călători doar dacă există motive care pot fi certificate la intrarea pe teritoriul Germaniei, ex: permis de ședere, contract de muncă, reuniune familială, tratament medical sau studii.
Guvernul central spaniol a decretat, până pe 9 mai 2021, starea de urgență pe întreg teritoriul Spaniei. Conform recomandărilor UE, Spania menține restricțiile temporare impuse călătoriilor neesențiale din țările terțe (inclusiv Republica Moldova) către Uniunea Europeană şi țările asociate Schengen în vederea evitării răspândirii contagierii cu COVID-19.