Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Franța își propune până la sfârșit de iunie să anuleze toate restricțiile

30 Apr. 2021, 13:18
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
30 Apr. 2021, 13:18 // În Lume //  Realitatea.md

Barurile și restaurantele franceze, precum și siturile culturale și magazinele neesențiale vor putea fi redeschise vizitatorilor începând cu data de 19 mai. Președintele Emmanuel Macron a subliniat eliminarea treptată a restricțiilor într-un interviu acordat joi ziarelor regionale.

Unele dintre etape, inclusiv redeschiderea frontierelor pentru turiștii străini din 9 iunie, vor fi posibile doar cu un permis de sănătate care să ateste că titularul fie a fost vaccinat, fie a fost testat recent negativ pentru virus, fie s-a vindecat recent.

Țara se află sub un la treilea lookdown din 3 aprilie, în urma unui val de infecții puse pe seama răspândirii variantelor COVID-19. Restricțiile actuale includ o stare de asediu pe timp de noapte de la ora 19:00, interzicerea călătoriilor mai departe de 10 km de casă și închiderea tuturor întreprinderilor neesențiale.

Datele cheie în Franța:

3 mai: Interdicția de călătorie de 10 km este ridicată, iar oamenii pot călători prin țară.

19 mai: Magazinele neesențiale se pot redeschide; consumul de alcool în aer liber și servirea mesei permise cu maximum șase persoane la aceeași masă; locurile culturale, inclusiv muzeele, cinematografele și teatrele, se pot redeschide cu o capacitate maximă de 800 de locuri interioare și 1.000 în aer liber; locurile sportive în aer liber se pot redeschide cu o capacitate limitată la 1.000.

Acestea sunt condiționate de situația epidemiologică cu zone în care rata de incidență este de peste 400 de cazuri la 100.000 de populație care nu are voie să continue.

9 iunie: barurile și restaurantele au voie să întâmpine clienții în interior cu maximum șase persoane pe masă; capacitatea în locurile culturale și sportive este mărită la 5.000 de persoane cu permise de sănătate; sălile de sport se pot redeschide cu activitate fizică, inclusiv sporturi de echipă, permise atât în interior, cât și în aer liber; pot fi organizate expoziții și târguri mari și pot întâmpina până la 5.000 de persoane cu permise de sănătate; turiștii străini cu permise de sănătate pot intra în țară.

30 iunie: Starea de urgență este ridicată, la fel ca și regula capacității de 1.000 de evenimente mari, dar participanții vor fi obligați să-și arate permisele de sănătate; cluburile de noapte rămân închise.

Franța este a doua cea mai afectată țară din UE, cu aproape 104.000 de decese înregistrate de la începutul pandemiei.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală