Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Trei luni blocat în aeroport din cauza pandemiei. Istoria unui european care a dormit pe bănci metalice și cartoane

30 Apr. 2021, 13:36
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
30 Apr. 2021, 13:36 // Life //  Realitatea.md

Cu zboruri anulate și granițele închizându-se din cauza pandemiei de COVID-19, mulți oameni ajung a fi blocați în aeroporturi. În timp ce pentru unii este doar pentru câteva zile, alții au ajuns a fi blocați în aeroport pe câteva luni.

În martie, 25 de pasageri au rămas blocați pe aeroportul Charles de Gaulle din Franța timp de aproape trei săptămâni, după ce au călătorit din Marea Britanie în Algeria. De un an, Algeria a condus o politică de frontieră foarte strictă, suspendând majoritatea conexiunilor aeriene și maritime.

Consulul algerian de la Paris s-a întâlnit cu grupul și le-a spus că trebuie să se întoarcă la locul lor de reședință până la redeschiderea granițelor. Cu toate acestea, unii au spus că nu se pot întoarce în Marea Britanie sau au avut motive presante pentru a călători în Algeria, așa că au rămas în aeroport.

Dar povestea nu se termină aici, un număr bun de oameni s-au trezit blocați în străinătate sau dormind pe podelele aeroportului pe tot parcursul pandemiei.

Un european eșuat în Manila

Roman Trofimov, un programator de 37 de ani din Estonia, se autointitulează „europeanul blocat în Aeroportul Internațional manila timp de 110 zile”.

Pentru a-și sărbători ziua de naștere, Trofimov a economisit niște bani și a decis să facă o călătorie în Asia în martie 2020. După o săptămână în Thailanda, s-a îndreptat spre Filipine.

„A fost doar o coincidență faptul că, atunci când am ajuns în Filipine, au început blocarea, așa că nu am putut să intru în țară”, spune el.

Deoarece lui Trofimov i s-a refuzat intrarea în țară, singurele opțiuni legale pentru el au fost să zboare înapoi în țara sa de origine sau la punctul de plecare inițial, Thailanda. În acel moment, el spune că oficialii filipinezi și AirAsia i-au spus că trebuie să zboare cu aceeași companie aeriană. Dar, între timp, viza sa pentru Thailanda a expirat și, la scurt timp, toate zborurile au fost anulate.

Am venit acolo ca o persoană liberă, pentru o vacanță, și m-am simțit ca un prizonier.

„Mi-au spus că ar trebui să aștept până se termină lookdown-ul și să se restabilească zborurile. Situația este așa, neobișnuită și trebuie doar să aștepți, nu îți putem oferi nicio soluție”, a explicat el.

Trofimov spune că pașaportul său a fost luat de către autoritățile din Filipine înainte de a trece la punctul de trecere.

Ce s-a întâmplat apoi? A ajuns să-și petreacă prima săptămână în terminalul de sosiri

„Condițiile pe care le-au creat acolo au fost groaznice, doar scaune metalice și atât. A fost ca o zonă de tranzit, nu în interiorul țării”, spune Trofimov.

Personalul aeroportului s-a oferit să aducă niște cartoane pentru a aranja zona de dormit, adaugă el, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a fi confortabil.

„Din difuzoare se auzea aceeași linie sonoră pentru o săptămână întreagă. Simțeam că înnebunesc, dormeam pe bănci metalice, aer condiționat rece și muzică tare non-stop”.

Cu închiderea întregului aeroport, prima săptămână a fost o adevărată luptă. A folosit baia publică ca să se spele, fără dușuri. În ceea ce privește mâncarea – deoarece toate restaurantele din interiorul aeroportului au fost închise, el a trebuit să găsească propriile soluții pentru a opri foamea.

„Era un restaurant ca un fast-food în afara terminalului, așa că a trebuit să dau bani agentului de pază, ca să-mi poată cumpăra mâncare”, spune Trofimov.

După ce l-a contactat pe consilierul Estoniei în Filipine, Trofimov a fost mutat în cele din urmă la un hotel, încă în interiorul aeroportului, în terminalul de plecare. De atunci, a început să primească mâncare de la compania aeriană.

Realitatea Live

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
15 Mai 2021, 17:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 17:39 // Actualitate //  Elena Putregai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a făcut cadou un prosop omologului său din Lituania, Gitanas Nauseda, care a fost la Chișinău cu o vizită oficială. Și un album fotografic. În schimb, liderul de la Vilnius i-a dăruti un album de artă în două volume care, la fel, poartă o semnificație deosebită.

„Acest prosop este creat de meșterițele de la „Casa Cristea” – unul dintre cele mai cunoscute ateliere de artizanat din țara noastră, apreciat pentru autenticitatea lucrărilor și pentru perpetuarea tradițiilor. Prosopul este un element decorativ care nu lipsea din nicio casă, iar ornamentele sale transmit mesaje de belșug, bunăstare, pace. Tocmai de aceea este folosit la diferite ceremonii – în special, la nunți, ca semn al unui nou început și al unui viitor prosper. Iar acest album fotografic vă va ajuta să descoperiți Moldova”, a declarat Maia Sandu.

La rândul său, președintele Nauseda i-a înmânat un album de artă în în care se regăsește și portretul Mariei Lupu, fiica domnitorului Vasile Lupu. La vârsta de 20 de ani ea devenit cea de-a doua soție a lui Jonušas II Radvila – o figură politică și militară proeminentă a Marelui Ducat al Lituaniei în secolul 17.

Maria Lupu-Radvila s-a remarcat prin activitățile sale filantropice, inclusiv prin faptul că a construit o biserică ortodoxă. Și astăzi, ea este considerată una dintre personalitățile cele mai vibrante, care au contribuit la apropierea țărilor noastre.

Amintim că Guvernul de la Vilnius a decis să ofere Republicii Moldova 11 mii de doze de vaccin, ajutor pentru combaterea pandemiei. În numele cetățenilor, Maia Sandu i-a mulțumit pentru acest gest de solidaritate.

Pe finalul vizitei, au sădit câte un puiet de mesteacăn la Grădina Botanică din Chișinău, în semn de prietenie și dorință de consolidare a relațiilor bilaterale.

Este de menționat că Gitanas Nauseda a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova la invitația Maiei Sandu. Aceasta este prima vizită a unui șef de stat lituanian în țara noastră în ultimii șase ani.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso