Președinta țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe o rețea de socializare unde condamnă noul atac cu rachete asupra Ucrainei, însă nu a pomenit nimic despre obiectul explozibil care a căzut în această după amiază în apropierea orașului Briceni.
„Condamnăm ferm atacurile repetate ale Rusiei asupra cetățenilor Ucrainei, a instalațiilor civile și a infrastructurii critice. Comunitatea internațională ar trebui să-și întărească presiunea asupra Rusiei pentru a opri războiul. Numai așa putem pune capăt suferinței și pierderii de vieți”, se arată în mesajul șefei statului.
Maia Sandu nu a spus nimic în mesajul transmis, dar nici separat despre racheta care a fost depistată de către autoritățile moldovenești la nordul Moldovei, într-o livadă din apropierea orașului Briceni.
Autoritățile nu au oferit prea multe informații, făcând doar precizarea că racheta a fost depistat de o patrulă a Poliției de Frontieră și că este inofensivă.
În spațiul public se vehiculează că ar fi o un S-300, care face parte din sistemul anti-aerian de apărare. De asemenea, se presupune că ar fi fost găsite două astfel de rachete, deși autoritățile au anunțat doar una singură. Din imaginile de supraveghere se aud două sunete similare unui bombardament cu rachetă.
Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, i-a primit vineri, 27 ianuarie curent, la Palatul Victoria, pe vicepremierul şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, Wopke Hoekstra, și pe ministrul francez pentru Europa și afaceri externe, Catherine Colonna, cu ocazia vizitei de lucru pe care cei doi oficiali o efectuează în România, în context înalții oficiali olandez și francez reconfirmând susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cursul discuţiei Ciucă-Hoekstra a fost reiterată cooperarea foarte bună româno-olandeză în plan bilateral, european şi la nivelul NATO.
“Ambele părţi au remarcat dinamica ascendentă a relaţiilor comerciale bilaterale, care au cunoscut un nivel susţinut de creştere în ultimul an, Regatul Ţărilor de Jos menţinându-se în topul celor mai valoroşi investitori din România. În acest context, demnitarii au afirmat interesul comun pentru amplificarea cooperării bilaterale, prin dezvoltarea proiectelor de colaborare sectorială în diferite domenii”, se arată în comunicat.
Totodată, prim-ministrul României a exprimat aprecieri pentru contribuţia consistentă a Ţărilor de Jos, ca unul din principalii participanţi, la grupul de luptă NATO din România, mulţumind pentru prezenţa contingentului olandez pe teritoriul ţării noastre, gest care reflectă concret solidaritatea aliată pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al NATO.
Sursa citată precizează că schimbul de opinii a abordat şi perspectivele de avansare a aderării României la spaţiul Schengen.
“Premierul Nicolae Ciucă a punctat demersurile dinamice ale părţii române, care s-a angajat într-un dialog pozitiv şi consultări intense cu toţi partenerii europeni, în efortul de identificare a unei soluţii care să conducă în curând la un rezultat corect şi pozitiv. Adoptarea unei decizii favorabile aderării României la spaţiul Schengen, în virtutea recunoaşterii progresului evident obţinut, ţine de credibilitatea UE ca structură coezivă bazată pe principiul unităţii şi al solidarităţii, a mai arătat prim-ministrul român. La rândul său, şeful diplomaţiei olandeze a reconfirmat susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, se spune în comunicat.
Dialogul a continuat cu analiza răspunsului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi a evoluţiilor din Republica Moldova.
“Premierul României a prezentat măsurile active de sprijin multidimensional ale României pentru Ucraina. În ceea ce priveşte susţinerea Republicii Moldova, premierul Ciucă a pledat pentru continuarea acordării de sprijin financiar şi politic Chişinăului”, conform comunicatului.
Într-un alt comunicat, Guvernul transmite că vizita ministrului de externe francez la București prefigurează aniversarea, la 4 februarie, a 15 ani de la semnarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic româno-francez și are loc, totodată, în pregătirea celebrării, în luna martie, a 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Francofoniei.
În schimbul de opinii, a fost evidențiată relația bilaterală strategică și specială dintre România și Franța, întărită de legăturile istorice de prietenie solidă bazată pe afinități culturale puternice.
Prim-ministrul României a exprimat aprecieri deosebite pentru contribuția substanțială a Franței, în calitate de națiune-cadru, la grupul de luptă NATO din România. Cei doi demnitari au subliniat angajamentul comun pentru amplificarea cooperării bilaterale sectoriale și consolidarea relațiilor economice și de investiții.
În cursul discuțiilor a fost abordată și perspectiva de avansare a aderării României la spațiul Schengen. Premierul Ciucă a mulțumit pentru poziția de sprijin a Franței în favoarea aderării României și angajamentul ferm pentru susținerea eforturilor României de continuare a parcursului spre realizarea acestui obiectiv.
Șeful Guvernului a punctat demersurile dinamice ale părții române prin angajarea în consultări intense cu toți partenerii europeni în efortul de identificare a unei soluții care să conducă în curând la un rezultat corect și pozitiv în vederea aderării României la spațiul Schengen.
Discuțiile dintre cei doi oficiali au abordat și impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. În context, au salutat cooperarea bilaterală în sprijinirea tranzitului cerealelor ucrainene către piețe terțe.
În perioada 26-27 ianuarie 2023, miniștrii afacerilor externe din Regatul Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra și din Republica Franceză, Catherine Colonna, efectuează o vizită comună în România. Programul prezenței în România cuprinde vizite la facilitățile militare utilizate în comun de trupele aliate desfășurate în România și consultări diplomatice în format trilateral România-Olanda-Franța.
Prezența șefilor diplomației olandeze și franceze reconfirmă interacțiunea trilaterală eficientă între București, Paris și Haga.