„De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale”. Cu o asemenea reacție a venit șefa statului, Maia Sandu, după ce Curtea Constituțională (CCM) a s-a expus asupra sesizării privind simplificarea procedurii de confiscare a averilor nejustificate de către demnitarii și funcționarii de stat, afirmând că actualele prevederi din Constituție deja prevăd o asemenea procedură și nu este nevoie de inițiat procedura de modificare a legii supreme.
Sandu afirmă că, prin decizia expusă de CCM, s-a demonstrat alinierea legislației naționale la standardele europene, privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite, iar justițiabilii acum nu au nicio scuză.
„Curtea Constituțională a publicat azi hotărârea sa din 10 martie 2022, prin care admite o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate. De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea Legii Supreme. CCM a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite. Justiția moldovenească nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligată să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, se arată în comentariul Maiei Sandu.
Precizăm că, în ședința de astăzi a CCM, judecătorii au dat aviz negativ asupra sesizării unui grup de deputați, compus din 56 de deputați, prin care solicitau acordul de a putea iniția procedura de modificare a Constituției în partea ce ține simplificarea confiscării averii nejustificate, din considerentul că acest lucru este deja prevăzut în legea supremă.