Regatul Unit va participa la descurajarea nucleară aeropurtată a NATO, completând astfel capacitățile nucleare bazate pe submarine pe care le deține în prezent, prin achiziția a 12 avioane F-35 capabile să transporte focoase nucleare, a anunțat Downing Street.
Premierul britanic Keir Starmer va face acest anunț miercuri, la summitul NATO de la Haga, calificând această achiziție drept „cea mai mare consolidare a posturii nucleare a Regatului Unit din ultima generație”.
„Avioanele F-35 cu dublă capacitate (DCA) vor introduce Royal Air Force într-o nouă eră, întărind descurajarea împotriva amenințărilor ostile la adresa Regatului Unit și a aliaților săi”, se arată într-un comunicat oficial.
În contextul „incertitudinii radicale” și al unei pace care nu mai poate fi considerată garantată, guvernul britanic investește în securitatea națională pentru a asigura forțelor armate echipamentul necesar, a declarat Keir Starmer.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a salutat anunțul drept „o contribuție britanică solidă la alianță”.
De la sfârșitul Războiului Rece, descurajarea nucleară britanică în cadrul NATO s-a bazat exclusiv pe submarinele Royal Navy, deoarece în Europa nu mai exista atunci o amenințare nucleară tactică semnificativă. Anunțul reflectă, potrivit expertului în domeniul nuclear Héloïse Fayet de la Institutul francez de relații internaționale (Ifri), o reînarmare nucleară continuă în Europa, consolidând descurajarea NATO în fața Rusiei, implicată în conflictul cu Ucraina de peste trei ani.
Avioanele F-35A, produse de Lockheed Martin, reprezintă o variantă a modelului F-35B folosit deja de Marea Britanie, dar cu capacitatea de a transporta focoase nucleare și arme convenționale. Achiziția a cel puțin 12 astfel de avioane este o cerere veche a Forțelor Aeriene Regale.
Recent, Regatul Unit s-a angajat să atingă ținta NATO de alocare a 5% din PIB pentru cheltuieli de securitate, iar Londra și-a planificat creșterea bugetului de apărare la 2,5% din PIB până în 2027 și 3% după 2029.
Secretarul britanic al apărării, John Healey, a avertizat asupra noilor riscuri nucleare generate de modernizarea și diversificarea arsenaleor de către alte state. Potrivit expertului de la Ifri, Marea Britanie își întărește contribuția la descurajarea nucleară a NATO într-un cadru de colaborare strânsă cu Statele Unite.
În prezent, șapte membri NATO, inclusiv SUA, Germania și Italia, dispun de avioane cu dublă capacitate, capabile să transporte focoase nucleare americane B61, stocate pe teritoriul european. Regatul Unit va utiliza aceste avioane, însă armele nucleare vor rămâne sub controlul Statelor Unite, utilizarea lor fiind condiționată de acordul acestora.
La începutul lunii iunie, Marea Britanie a anunțat și construcția a până la 12 submarine nucleare de atac și a șase fabrici de muniții, parte a alianței Aukus cu SUA și Australia, pentru a răspunde „amenințării” reprezentate în special de Rusia. Totodată, Keir Starmer a confirmat un buget de aproximativ 17,7 miliarde euro pentru programul național de focoase nucleare.