Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Maia Sandu în Georgia: Împreună cu prietenii noștri georgieni, ucraineni, am împărtășit opiniile privind următorii pași

19 Iul. 2021, 18:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2021, 18:48 // Politica //  Realitatea.md

Stimată Doamnă Președinte Zourabichvili, Domnule Președinte Zelenskyy, Domnule Președinte Michel, distinsă audiență,

Este o plăcere și o onoare să fiu astăzi, aici, la Batumi, printre buni vecini, parteneri și prieteni, pentru a discuta despre modul în care putem consolida cooperarea trilaterală dintre țările noastre în ceea ce privește integrarea europeană.

Participarea noastră la cea de-a 17-a Conferință Internațională de la Batumi, care s-a afirmat ca o platformă strategică pentru consolidarea relațiilor dintre UE și statele partenere din est, reprezintă o ocazie excelentă de a evidenția importanța politicii Parteneriatului Estic pentru țările noastre, precum și de a ne reitera angajamentul de a lucra împreună pentru un viitor european pașnic, democratic și prosper.

Aș dori să încep prin a clarifica un lucru – Parteneriatul Estic este un succes major pentru țările noastre.  La nivel colectiv, acesta a îmbunătățit semnificativ vizibilitatea noastră în Europa și ne-a ajutat să accesăm instrumente suplimentare care ne ajută să facem față unor provocări comune, cum ar fi pandemia Covid-19, securitatea energetică, amenințările hibride, problemele de mediu și cele climatice. În această privință, este de netăgăduit valoarea adăugată a unui cadru consolidat al Parteneriatului Estic.

În același timp, la nivel individual, cele trei state au semnat Acorduri de Asociere și Acorduri de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător care reprezintă și astăzi coloana vertebrală a agendelor noastre naționale de reformă și au deschis noi oportunități de piață pentru afacerile din statele noastre. Am liberalizat regimurile de vize cu UE, ceea ce permite cetățenilor noștri să călătorească liber în țările europene. Și am intensificat dialogurile politice pe teme importante pentru fiecare dintre statele noastre. Aceste realizări constituie pași importanți în urmărirea aspirațiilor noastre europene și, în același timp, ne permit să identificăm legături mai strânse cu UE în baza unui cadru consolidat.

Pentru Moldova, DCFTA a adus noi oportunități pentru schimburi comerciale mai intense, pe care afacerile din țara noastră încă le explorează. În acest an, 52% din exporturile noastre agroalimentare și 78% din exporturile neagricole merg către UE. De peste 7 ani, moldovenii pot călători liber în spațiul Schengen. Mulți moldoveni au dobândit noi competențe în timp ce călătoreau, studiau sau lucrau în Europa și au adus acasă experiențe și idei noi.

Astăzi, împreună cu prietenii noștri georgieni și ucraineni, am împărtășit opiniile cu privire la următorii pași pe care țările noastre i-ar putea face pentru a consolida și mai mult Parteneriatul Estic. Am discutat despre modul în care ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE, ca țări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar și să devină într-o bună zi parte a familiei europene.

Propunerea Comisiei privind o agendă reînnoită de redresare, reziliență și reformă pentru toți partenerii săi estici, susținută de un plan economic generos de 2,3 miliarde de euro și de un potențial de mobilizare a unor investiții de până la 17 miliarde de euro, este o veste excelentă pentru țările noastre, care doresc să extindă și să aprofundeze relațiile cu Europa.

Această propunere deschide multe posibilități de colaborare cu UE, dar și între noi, cu scopul de a aborda provocările actuale și a aprofunda integrarea noastră economică cu UE. Suntem pregătiți să explorăm aceste noi oportunități, în timp ce continuăm implementarea Acordurilor noastre de Asociere, care pun bazele consolidării asocierii noastre politice și a aprofundării, în continuare, a integrării economice cu Uniunea Europeană.

Suntem conștienți, în această privință, că primii și cei mai dificili pași se fac acasă. Consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept, asigurarea responsabilității și independenței sistemului judiciar, consolidarea instituțiilor anticorupție și restabilirea încrederii cetățenilor în stat, sunt esențiale pentru a debloca potențialul nostru neexplorat cu UE, dar și cu restul lumii. Aceste reforme sunt o necesitate care nu poate fi ocolită sau amânată. În acest sens, salutăm principiul “more-for-more” al UE și principiul condiționalității.

Declarația Summitului de la Batumi, pe care am semnat-o astăzi pune în evidență angajamentele noastre în acele domenii în care dorim să obținem mai mult și reafirmă dorința noastră comună de a adera la Uniunea Europeană în baza unei abordări bazate pe merit.

Împărtășind aceleași valori de respect pentru statul de drept, democrație și drepturile omului și fiind angajați să depunem eforturi pentru a ne consolida democrațiile, credem că avem potențialul să contribuim la transformarea UE într-o uniune mai puternică – o uniune care creează, o uniune care inovează și o uniune care îi susține pe toți.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 14:12
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
28 Iul. 2021, 14:12 // Economie //  Realitatea.md

Concernul rus „Gazprom” și compania fiică a acestuia – „Moldovagaz” pregătesc un nou contract de furnizare a gazelor naturale către Moldova. Potrivit agenției Infotag, despre aceasta a anunțat președintele consiliului de administrație al companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban. În ajun, la postul de televiziune „NST” din Găgăuzia, el a spus că „noul contract prevede corecția prețurilor gazelor naturale pentru Moldova în direcția majorării acestora”.

„Aceasta este situația de pe piață în 2021. A fost un declin, acum există o creștere semnificativă. Prețurile de pe bursă nu depind de ciclul politic care are loc în Moldova”, a adăugat Ceban.

El a categoric a refuzat să numească prețurile cel puțin estimative la gazele care urmează a fi furnizate Moldovei. Până în prezent, aprovizionarea cu gaze naturale a republicii se efectuează pe baza unui act adițional, încheiat la 30 decembrie 2020, la acordul din 29 decembrie 2006. Acest document expiră în data de 30 septembrie 2021.

În 2019, prețul mediu anual al gazelor naturale a fost de 233 pentru 1.000 de metri cubi de gaz. În 2020, acesta a scăzut până la 148,8.

În 2020, Moldova (fără Transnistria) a cumpărat 1,127 mlrd. de metri cubi (+6,6%) de gaze naturale. În același timp, în termeni valorici, volumul achizițiilor a scăzut cu 31,7% – până la 2,934 mlrd. lei ($1167,50 mil.).

La sfârșitul anului 2020, întreprinderea mixtă moldo-rusă „Moldovagaz” a suferit pierderi în valoare de 676,8 mil. de lei. ($37,8 mil.).

SA „Moldovagaz” a fost înființată în 1999. „Gazprom” deține 50% din acțiuni, Agenția pentru Proprietatea Publică a Moldovei – 35,33%, Comitetul pentru Administrarea Proprietății din Transnistria – 13,44%, persoane fizice și juridice – 1,23%. Partea transnistreană și-a transferat acțiunile în companie către conducerea „Gazprom”.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid