Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Cum să nu te arzi la soare: 7 lucruri esențiale pentru un bronz fără riscuri

19 Iul. 2021, 19:01
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
19 Iul. 2021, 19:01 // Life //  Realitatea.md

Așteptăm de mult timp vacanța de vară, iar cei mai mulți aleg să meargă la mare sau, oricum, în zonele unde sunt lacuri, ștranduri sau ape curgătoare. Acolo canicula este mai ușor de suportat și ne putem bronza. Este bine să avem grijă la expunerea la soare pentru că ne putem alege cu arsuri grave.

Chiar dacă știm ori doar avem impresia că știm totul despre timpul de plajă, raze ultraviolete, loțiuni de plajă și ”after-sun”, uneori tot ajungem să facem insolație sau să ne alegem cu pielea arsă. Medicii spun că trebuie să fim foarte atenți atunci când stăm în apă, pentru că senzația de răcorire ne poate face să uităm de protecție.

7 lucruri esențiale pentru un bronz fără riscuri

Dr. Tudor Ciuhodaru medic primar urgenţe și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, ne dă câteva ponturi care ne pot salva de la arsurile solare.

1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa amplifică efectul radiațiilor solare iar senzația de confort termic nu vă protejează de arsuri.

3. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ”este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.

4. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

5. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute.

6. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.

Ce sunt arsurile solare

Arsura solară este o inflamație acută a pielii provocată de razele puternice ale soarelui, care emit ultraviolete.

Când soarele intră în piele, la nivelul celulelor pigmentare se formează colorantul melanină, care se depune în straturile externe ale pielii și aceasta capătă o culoare cafenie.

Mai mult, pielea se îngroașă. În același timp, razvele UV, așa-numiții radicali de oxigen, dăunează colagenului, fibrelor țesutrului conjunctiv și provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. În același timp, este atacat și materialul ereditar al celulelor (ADN-ul). Efectele razelor UV asupra acestora poate să dispară când încetează expunerea excesivă la soare.

Rețineți: protecție, răcoare, hidratare – sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare!

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 14:28
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Iul. 2021, 14:28 // Life //  Mădălina Sorokovsky

August este o luna intensă și plină de provocări și posibilități, marcată în principal de energia solară a semnului Leului, dar și alte evenimente astrologice cu propria lor încărcătură vibrationala precum Luna Nouă în Leu (8 august), Mercur în Leu (până pe 11 când se va muta în zodia Fecioarei) și Uranus retrograd (de pe 20 august). Ce le-au pregătit astrele celor 12 zodii în ultima lună a verii și ce le așteaptă în carieră, dragoste, sănătate și pe plan material aflați citind horoscopul de mai jos:

Horoscop August 2021 pentru zodia Berbec

Viața profesională se desfășoară cât se poate de bine pentru zodia Berbec în luna august, fiind favorizate, pentru o anumită categorie a acestei zodii, călătoriile în scop educațional și academic. Muncești mult și în această lună și încerci pe cât posibil să îți onorezi cu brio responsabilitățile de la locul de muncă într-un mod cât mai eficient și organizat, astfel încât să te bucuri în același timp și de o vacanță binemeritată și momente de relaxare. Vor fi cheltuieli neprevăzute, dar reușești să te încadrezi în bugetul propus.

Viața conjugală este cât se poate de fericită și senină în această lună, iar dragostea și abundența sporesc în cuplul pe care îl formează Berbecul datorită conjucturii dintre Marte și Venus chiar în cea de-a cincea casă a acestei zodii. Zilele în doi sau în familie trec netulburate și fericite.

Nativii Berbec aflați la primele întâlniri sau la debutul unei relații vor crea un impact profund și pe termen lung în viața potențialului lor partener și reușesc să îi stârnească admirația acestuia. Cei care se îndrăgostesc de un nativ Berbec în această perioadă o vor face pe viață.

Horoscop August 2021 pentru zodia Taur

Pentru zodia Taur, august 2021 se anunță a fi o lună fantastică și începutul unei îndelungi și semnificative perioade benefice. Jupiter, planeta norocoului și a miracolelor, se reîntoarce în sectorul realizărilor și va rămâne aici până aproape de sfârșitul anului. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, în sfârșit, pentru nativii Taur, lucrurile vor începe să se lege.

Înseamnă că vor reuși să își depășească propriile limitări, că vor lega cu ușurință noi conexiuni profesionale, că unele proiecte ale lor se vor realiza cu success, că își vor găsi jobul visurilor lor (sau vor fi promovați/ vor realiza ceva ce le va aduce gloria lumească), că vor reuși să facă astfel încât să fie în scurt timp alături de persoana iubită (în cazul în care nu sunt deja căci această influență a lui Jupiter a început să fie resimțită pentru Taur încă de la începutul lui ianuarie), că în viața acestora vor avea loc anumite evenimente sau bucurii pe care le vor percepe ca pe mici miracole sau triumfuri personale.

Chiar dacă banii își joacă rolul lor important în această odă a bucuriei pentru Taur, astrele pun accentul asupra împlinirii dorințelor inimii Taurului.

Horoscop August 2021 pentru zodia Gemeni

Prezența Soarelui chiar în sectorul comunicării al zodiei Gemeni amplifică la maximum dorința acestora de a comunica, aducând strălucire mai ales pe plan social. Astfel, din acest punct de vedere, zodia Gemeni este mânată în deciziile și activitățile sale din perioada următoare de spiritul curiozității, de dorința de a-și satisface apetitul pentru cunoaștere și informații, de necesitatea de a vorbi cu cei dragi, dar și cu restul lumii (prieteni, colegi, parteneri de afaceri, rude îndepărtate) despre câte în lună și în stele, despre oricine și orice.

Mai mult, unii nativi Gemeni au din nou ocazia de a relua sau a-și continuă anumite studii pe care le-au înterupt la un moment dat, de a-i învăța pe ceilalți ceva, de a avea ceva de spus prin puterea cuvântului și a convingerii. Luna Nouă de pe 8 august poate aduce în prim plan un contract important de semnat în domenii ce țin de comunicare.

Nativii Gemeni single au parte de un timp de calitate pe care îl petrec socializand și întreținând conversații, hrănindu-și spiritul din conexiunile și schimbul de informații cu ceilalți. Foarte posibil să se lege și anumite conexiuni romantice frumoase, cu potențial de a se transforma într-o relație durabilă și stabilă pe termen lung.

Pentru nativii Gemeni căsătoriți sau aflați într-o relație stabilă, vor exista anumite oportunități de a planifica aducerea pe lume a unui copil încă de la începutul lunii.

Horoscop August 2021 pentru zodia Rac

Jupiter este de partea Racului încă de la sfârșitul lunii iulie 2021 și va rămâne astfel și în marea majoritate a lunii august. Merită menționat că pentru această zodie Jupiter va trage sforile mai ales pe plan emoțional, aducând alinare și vindecare acolo unde există o traumă relațională. Pentru această categorie de nativi Rac, poate că schimbările nu sunt vizibile la suprafață, dar la un nivel profund sunt fabuloase căci vorbim despre însăși vindecarea sufletului lor, ceea ce le va aduce beneficii enorme în perioada următoare.

De asemenea, Saturn te pune față în față cu anumite lecții de viață în această perioadă și este important să înveți ce ai de învățat și să asimiliezi schimbările și noile intenții. Nativii Rac singuri sau care își doresc o relație sunt sprijiniți de univers în acest sens, reușind ca, încet încet, să își deschidă inima în fața unei persoane speciale, să își unească sufletele și să se conecteze la un nivel foarte profund.

Mulți nativi Rac au parte de împlinire pe plan profesional în această perioadă și îi vor impresiona pe ceilalți cu rezultatele lor. Sunt nativi Rac care vor lua examene cu brio în acest interval de timp sau vor reuși să acceadă la jobul visurilor lor, ceea ce le va deschide și ușile unor beneficii materiale și financiare semnificative până la sfârșitul anului.

Horoscop August 2021 pentru zodia Leu

Da, Leul este clar vedeta sezonului căci august este luna sa, dar conjucturile astrale din august 2021 sunt puternice și un pic neobișnuite, impactându-l pe acest nativ într-un mod bulversant și contradictoriu. Astfel, pe de o parte, zodia Leu va avea parte de mult noroc și oportunități diverse, pe de altă parte va avea parte de mici momente de tensiune și surprize neprevăzute, nu tocmai pe placul său.

Acestea sunt rezultatul poziției a două planete influente, Jupiter și Saturn, chiar în semnul Vărsătorului, semnul opus Leului. Dar Soarele, alături de Mercur, aduce niște influențe superbe și pline de înțelepciune și echilibru. Datorită acestora, apariția unor anumite provocări precum asumarea unor responsabilități suplimentare, restricții sau limitări, schimbări bruște (cauzate de Uranus, dar și de Saturn și Jupiter) nu te vor afecta foarte mult căci le vei trata cu mult calm și maturitate.

Senzualitatea ta este maximă în această perioadă, iar soțul sau partenerul de viață se reîndrăgosteste pur și simplu de tine. Peisajul astral este și el propice întâlnirilor, iar viața amoroasă a nativilor Leu single se va îmbunătăți simțitor odată trecută data de 16 august, când Venus va jongla în relațiile de iubire ale Leului cu ideea de angajament, promisiuni și cu manifestarea tandreței.

Pe plan profesional, ai parte de o cooperare fructuoasă din partea asociaților tăi, a partenerilor de afaceri, a echipei tale sau chiar a unor persoane importante din management.

Horoscop August 2021 pentru zodia Fecioară

Pentru zodia Fecioară, începutul lunii august este încă impactat de conjuctura dintre Mercur și Soare chiar de la sfârșit de iulie. Este un tranzit special ce a avut loc chiar în cea de-a 12-a casa a zodiei Fecioara, casă ce ține de subconștient, lumea secretelor și a misterelor viețîi. De aceea, este posibil ca la început de luna august, mulți nativi Fecioara să se afle în anumite situații confuze sau în împrejurări ce îi contrariază și nu știu încotro să se îndrepte. Sufletul lor este bulversat și mintea frământată de gânduri care îi consumă.

Sfatul astrologilor este aceea de a se lăsa purtați de fluxul evenimentelor, de a renunța la rezistență, de a nu mai încerca (cel puțin de data această) să mai controleze lucrurile și să se lase pe mâna planurilor universului. Deși uneori acestea nu coincid cu planurile noastre umane, uneori pot fi exact acel ceva de care avem nevoie pentru a fi fericiți. Atunci când avem încredere în proces, ni se vor întâmpla multe lucruri minunate.

Pe plan profesional și educațional, pot interveni anumite obstacole în îndeplinirea obiectivelor tale, iar uneori starea de oboseală sau lipsa de motivație și chef îți pot cauza probleme. Încearcă să te relaxezi, să te detașezi de ceea ce înseamnă muncă pentru o perioadă de timp și să îi propui partenerului sau unui bun prieten o mică vacanță de relaxare, mai ales în a doua jumătate a lunii. Dacă cineva drag are mici probleme neprevăzute de sănătate, încearcă să tratezi situația cu calm și luciditate, oferindu-i tot sprijinul tău și susținerea necesară vindecării cât mai rapide.

Horoscop August 2021 pentru zodia Balanță

Pentru zodia Balanță, august 2021 este o lună benefică pentru a străluci pe plan profesional, mai ales în fața publicului sau a unei audiențe considerabile. Astfel, conjucția dintre Soare și Mercur din ultima zi a lui iulie 2021 chiar în cea de-a 11-a zi a Balanței, te împuternicește de-a dreptul din punct de vedere social și îți aduce niște progrese considerabile pe această filieră. Niște colaborări și contacte mai vechi îți pot aduce altele noi, ceea ce te ajută enorm în a-ți extinde rețeaua profesională, dar și a-ți atinge targeturile și a-ți mari veniturile în viitorul imediat.

Relațiile tale se desfășoară armonios și benefic atât cu persoanele mai tinere din anturajul tău, cât și cu seniori sau cu persoane aflate în poziții de top. În ceea ce privește sănătatea și starea ta de bine, este important să îți menții rutină zilnică de întreținere, să faci multă mișcare și să ai o dietă sănătoasă.

În viața sentimentală, cu cea de-a cincea casă luminată de Jupiter și Venus, atracția dintre tine și partenerul de viață crește în intensitate și ai parte de tot sprijinul partenerului pentru a schimba acele circumstanțe din jurul tău care nu îți sunt pe plac. Nativii Balanță single au șanse să își întâlnească sufletul pereche în această perioadă, să rămână deschiși posibilităților.

Horoscop August 2021 pentru zodia Scorpion

Simți destulă presiune pe umerii tăi din punct de vedere profesional în prima jumătate a lunii și ai multe lucruri de rezolvat și demonstrat. Încerci să faci tot posibilul pentru a-ți exprima creativitatea și a-ți pune în valoare abilitățile în multe din activitățile tale. Dar chiar dacă în această lună Saturn te poate copleși cu responsabilitățile sale, Venus te ajută să fii foarte populară, să îți pui sufletul în munca ta și să ai realizări frumoase și apreciate în această lună.

În plus, îți va îmbunătăți volumul muncii în a doua jumătate a lunii, va disipa sursele de stres și va aduce venituri suplimentare, ceea ce îți aprinde în minte ideea unui concediu binemeritat. De multe ori și în multe ocazii, îți vei găsi refugiul acasă. Pentru tine, acasă va deveni mai mult decât un spațiu în care doar trăiești și te odihnești. Îl vezi ca fiind plin de lumină, regenerare și relaxare, un spațiu în care îți încarci bateriile atât singură, cât și în compania oamenilor tăi dragi și a familiei tale.

Pentru o bună parte din nativii Scorpion, august are și un aer festiv și de celebrare căci primesc nenumărate invitații la evenimente, celebrări și petreceri de socializare. Cei single pot stabili o conexiune puternică cu o persoană cunoscută prin intermediul prietenilor.

Horoscop August 2021 pentru zodia Săgetător

De-a lungul lunii august, nativii Săgetător se vor bucura în mare parte de relații pașnice și armonioase cu familia, soțul, copiii și părinții, dar și cu cei din jurul lor. În plus, sunt mânați în această lună de dorința de aventură și de explorare, de dorul de călătorii, de dorința a a-și crea cu mâna lor propriile experiențe și amintiri așa că vor profita de orice ocazie în acest sens. Vor primi invitații de călătorie sau vor lansa la rândul lor propuneri diverse, cert este că vor călători intens în perioada următoare și nu neapărat în interes de muncă sau de afaceri, ci pur și simplu pentru plăcerea artei.

La locul de muncă pot fi anumite divergente sau mici neînțelegeri cu colegii sau cu o persoană cu care lucrezi în mod direct așa că îți recomandăm mai multă prudență și diplomație când vine vorba de a angaja în acțiuni sau discuții în contradictoriu. Vei avea numai de câștigat dacă abordezi o atitudine echilibrată indiferent de cât de impulsiv sau nervos te simți pe moment sau cât de rigide sunt cererile care ți se solicită.

Nativii Săgetător single sunt atrași de persoane care simbolizează ideea de putere, status, autoritate și vor profita de acele oportunități romantice conectate cu idealurile lor profesionale. De asemenea, unii nativi Săgetător single sunt mânați de dorința de a-și explora toate opțiunile romantice astfel încât să regăsească acel sentiment de a aparține în totalitate cuiva.

Horoscop August 2021 pentru zodia Capricorn

Chiar dacă vor fi mai multe planete în mișcare retrogradă în semnul Capricornului și nu ești la nivelul tău maxim de energie, cu un pic de efort și muncă multă vei reuși să bifezi obiectivele pe care ți le-ai propus pentru primele două săptămâni ale lunii. Răbdarea și tenacitatea ta te vor aduce pe drumul cel drept, iar dinamismul tău să depășești orice provocare cu determinare și încredere.

Pe plan sentimental, unii nativi Capricorn, chiar dacă aflați în relații stabile și fericite, unele chiar în plin debut, sunt bântuiți de fantome ale trecutului. Se gândesc din ce în ce mai mult la o anumită persoană din trecutul lor chiar dacă au făcut tot ce le stă în putință pentru a se desprinde de ea.

În a doua jumătate a lunii, vei fi mai atent la nevoile membrilor familiei tale, iar cineva drag va avea nevoie de sfaturile și de ajutorul tău necondiționat. Ca de obicei, comunicarea va fi cheia pentru a ajunge la inima acestei persoane, iar înțelegerea și compromisul calea către fericirea tuturor. Pe plan financiar, nu vor fi probleme, iar luna această ai parte de câștiguri suplimentare semnificate, răsplătindu-ți eforturile muncii tale intense.

Horoscop August 2021 pentru zodia Vărsător

August 2021 este luna micilor schimbări cu un impact mare pentru Vărsător, o lună în care astrele încurajează această zodie să vorbească în numele adevărului, a adevărului propriu, dar și să își urmeze inima și dorințele inimii. Va fi acolo un mic conflict între ceea ce trebuie să facă (responsabilitate) și ceea ce ar vrea să facă (dorința), câștig de cauză având propria capacitate de a le echilibra pe cele două.

Deși ancorat foarte puternic în diverse proiecte precum cele de renovare a unei locuințe sau de achiziționare a unei proprietăți, în întâlniri și proiecte cu diverși parteneri sau colaboratori, în inițierea unei noi idei de afaceri sau a unui proiect profesional sau pur și simplu asumându-și responsabilitatea față de o persoană dragă, sufletul Vărsătorului tânjește acut după călătorii, senzația de libertate, de lipsă de griji și de relaxare. Și veți avea parte de o vacanță memorabilă către sfârșitul lunii. Partenerul de viață sau membrii familiei se vor asigura că vă veți odihni și bucura de o vacanță frumoasă.

De asemenea, orice întărește legătura spirituală cu partenerul de viață și la nivel material (spre exemplu cumpărarea unei mașini care să vă ducă în călătorii sau rezolvarea unor acte legate de o locuință comună) este pus sub semnul norocului, al succesului și al iubirii. Se fac planuri de viitor valide în această perioadă de către Varsatorii aflăți în relații sau la începutul unei relații, iar cei single pot avea parte de surprize plăcute și să își găsească fericirea în doi în a doua jumătate a lunii.

Horoscop August 2021 pentru zodia Pești

Conjucția dintre Soare și Mercur va cădea în cea de-a 6-a casă a zodiei Pești așa că sănătatea se va afla pe prim plan pentru tine, indiferent că ne referim la propria sănătate sau a celor dragi. Vei fi prins în activități de rutină și organizare a unui bun plan de viață și de sănătate pentru cei dragi, între programări la doctor și planificarea unui stil de viață eficient și sănătos pe termen lung. La locul de muncă, pot fi mici întârzieri legate de un anumit proiect, dar ți-ai propus să nu mai lași anxietatea legată de carieră să te domine și te destresezi angajându-te în activități spirituale sau de vacanță.

Pe plan sentimental, nativii Pești single au prea multe posibilități și oportunități, ceea ce îi prinde total nepregățiți și incapabili să ia o decizie în această lună fiindcă simt o conexiune cu mai multe persoane în același timp. Nativii Pești implicați într-o relație se simt fericiți și înțeleși de partenerul de viață și lucrează precum o echipă, creând armonie și împlinire de ambele părți. Este posibil să apară unele discuții legate de viitorul educațional al unui membru mai tânăr al familiei, dar cădeți repede de acord și luați cea mai bună decizie împreună. Veniturile partenerului cresc considerabil în această lună, ceea ce vă face pe amândoi fericiți. Fertilitatea este și la ea cote maxime pentru acești nativi, iar cei care își doreau un copil se vor simți binecuvântați în această lună și vor primi veștile cele mai bune.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid