Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Maia Sandu – la sfat cu preşedintele Austriei, despre securitatea energetică și protecția mediului

22 Oct. 2021, 04:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
22 Oct. 2021, 04:32 // Politica //  Cristina Vlah

În cadrul întrevederii dintre preşedintele federal al Republicii Austria, Alexander Van der Bellen, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, au fost discutate mai multe subiecte de importanță națională strategică. Printre cele mai importante sunt problemele ce țin de securitatea energetică și protecția mediului, informează Realitatea.md.

„În primăvara anului viitor, vom marca 30 de ani de la stabilirea relațiilor dintre țările noastre. Vreau să mulțumesc, pe această cale, autorităților austriece pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Începând cu anul 2001, în țara noastră sunt implementate cu sprijin austriac zeci de programe și proiecte în domenii precum buna guvernare, învățământul profesional, aprovizionarea cu apă, dezvoltarea rurală, protecția mediului sau adaptarea la schimbările climatice. În prezent, în localitățile noastre sunt realizate 19 programe de dezvoltare finanțare de Austria.

Strategia de țară pentru Moldova a Agenției de Dezvoltare a Austriei (ADA) pentru anii 2021-2027 prevede continuarea sprijinului pentru dezvoltare rurală, adaptarea la schimbările climatice și protecția mediului, dezvoltarea învățământului profesional tehnic. Suntem, de asemenea, interesați de preluarea experienței austriece în domeniul securității energetice și promovarea energiei verzi. Asigurarea securității energetice este o prioritate pentru Guvernul de la Chișinău și este esențială mai ales acum, în condițiile crizei gazelor, care riscă să afecteze în mod dramatic Republica Moldova.

Austria este o țară lider în domeniul dezvoltării durabile și protecției mediului. Dorim să consolidăm cooperarea în aceste sectoare și sper că, în timpul acestei vizite, Ministerele de resort de la Chișinău și Viena vor stabili o agendă de lucru comună mai punctuală. Totodată, sper să putem continua colaborarea în domeniul agriculturii ecologice, al reabilitării sistemelor de irigare și în alte sectoare conexe de interes pentru țara noastră.

În același timp, cred că avem un potențial semnificativ de creștere și extindere a relațiilor economice dintre Moldova și Austria. Sunt sigură că recuperarea economică post-pandemică va da un nou imbold interacțiunii dintre antreprenorii și companiile din țările noastre”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, lidera de la Chișinău a spus că vrea să modernizeze țara după model european, astfel încât Moldova să devină o destinație de interes pentru companiile austriece care doresc să-și extindă operațiunile și producția pe alte piețe.

„Știu că acum, după ce au trecut prin experiența crizei pandemice, multe industrii europene se orientează spre Europa de Est – sper că una dintre aceste destinații va fi și Moldova.

Mesajul meu pentru oamenii de afaceri din Austria este: vă așteptăm în Republica Moldova! Avem o amplasare geografică potrivită, regim de comerț liber cu UE și cu piețele din Est, un plan ambițios de modernizare a infrastructurii, iar guvernarea este hotărâtă să asigure un climat investițional și de afaceri propice în țară, să protejeze investițiile și proprietățile, și să încurajeze inițiativa privată ce creează locuri de muncă și crește nivelul de bunăstare a oamenilor.

Ministrul Economiei al Republicii Moldova, Sergiu Gaibu, Radu Marian, deputat și membru în Comisia economie, buget și finanțe în Parlament, consilierul prezidențial pentru domeniul economic, Veaceslav Negruța, cât și reprezentanți ai mediului de afaceri, care mă însoțesc în această vizită, vor discuta în aceste zile cu reprezentanții comunității de afaceri din Austria privind impulsionarea cooperării investiționale dintre țările noastre.

În contextul pandemiei, apreciem ajutorul generos din partea Austriei, oferit prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, dar și în plan bilateral, pentru a susține eforturile autorităților moldovenești de combatere a pandemiei”, a mai menționat Maia Sandu.

În context, ea a salutat deschiderea instituțiilor europene și a statelor membre, inclusiv a Austriei, față de țara noastră și a apreciat sprijinul generos oferit de UE Moldovei pentru recuperarea post-pandemică în valoare de 600 milioane euro. În același timp, Maia Sandu a spus că autoritățile moldave sunt interesate să consolideze agenda de cooperare prin lansarea unui dialog de nivel înalt în domeniul energiei, securității și justiției.

Iată ce a mai declarat Maia Sandu:

Vrem, de asemenea, să deschidem noi capitole de cooperare cu UE și să adaptăm treptat politicile noastre la prevederile Pactului Verde European și la politicile comunitare de transformare digitală.

Contăm, totodată, pe sprijinul Austriei pentru aprofundarea cooperării dintre Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic ce au Acorduri de Asociere cu UE. O oportunitate în acest sens este oferită de viitorul Summit al Parteneriatului Estic din luna decembrie.

Domnule Președinte Federal, doamnelor și domnilor,

Republica Moldova trăiește acum o perioadă istorică, cu oportunități unice de dezvoltare, dar și cu mari provocări. Vrem să devenim o țară stabilă, prosperă, o casă primitoare și bună pentru cetățenii noștri, un partener previzibil și de încredere.

Pentru a atinge aceste obiective, avem nevoie de sprijinul prietenilor și partenerilor noștri din rândul statelor democratice, al prietenilor din regiune, al instituțiilor UE și al comunității statelor europene.

După cum ne arată schimbările climatice, problemele de securitate din regiunea noastră, dificultățile cauzate de pandemie și turbulențele de pe piața combustibilului și a gazelor naturale, provocările vremii nu pot fi gestionate de state individual și de sine stătător. Valorile viitorului sunt cooperarea, solidaritatea, compromisul și respectul reciproc.

Republica Moldova apreciază solidaritatea, generozitatea și prietenia Austriei din ultimii 30 de ani. Și noi dorim să contribuim la această relație de cooperare. Sper, domnule Președinte, că parteneriatul dintre țările noastre va cunoaște în continuare o dezvoltare armonioasă și productivă, în interesul și beneficiul cetățenilor din ambele țări.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală